Reboot – Amy Tintera

Reboot - Amy Tintera

rating 4,5 vd 5 - Sophie

Five years ago, Wren Connolly was shot three times in the chest. After 178 minutes she came back as a Reboot: stronger, faster, able to heal, and less emotional. The longer Reboots are dead, the less human they are when they return. Wren 178 is the deadliest Reboot in the Republic of Texas. Now seventeen years old, she serves as a soldier for HARC (Human Advancement and Repopulation Corporation).
Wren’s favorite part of the job is training new Reboots, but her latest newbie is the worst she’s ever seen. As a 22, Callum Reyes is practically human. His reflexes are too slow, he’s always asking questions, and his ever-present smile is freaking her out. Yet there’s something about him she can’t ignore. When Callum refuses to follow an order, Wren is given one last chance to get him in line—or she’ll have to eliminate him. Wren has never disobeyed before and knows if she does, she’ll be eliminated, too. But she has also never felt as alive as she does around Callum.
The perfect soldier is done taking orders.

Reboot is het eerste boek van de door Amy Tintera geschreven sequel met gelijke naam. Het boek is nog vrij onbekend (op dit moment heeft het iets meer dan 15.000 reviews op Goodreads), maar verdient wat mij betreft een veel grotere fanbase! Ik ben het toevallig tegengekomen op een boekvlog and it made my year! Ik hoop dat ik jullie op mijn beurt enthousiast kan krijgen om het te kopen! Je zal er geen spijt van krijgen…

De synopsis belooft al veel goeds: ik was nieuwsgierig naar de wereld van Wren en Callum, wat het rebooten precies inhield en wat er zou gebeuren als ‘de perfecte Reboot’, namelijk Wren, zich zou gaan afzetten tegen haar leiders. Een groot deel van deze vragen wordt vrij vroeg in het boek beantwoord. Vanaf de eerste zin word je het verhaal ingezogen en bevind je je midden in de actie. Al vrij snel is het duidelijk dat de setting dystopian is, maar net als bij The Hunger Games kost het weinig tot geen moeite om te wennen aan de regels en wetten van de wereld. Tintera maakt er niet meer woorden aan vuil dan nodig is, alhoewel ik er geen problemen mee zou hebben gehad als ze wat meer uitstapjes had gemaakt naar worldbuilding 🙂 (More is better. Yep.)

Het vertelperspectief is eerste persoon, gezien vanuit onze protagonist Wren. Het karakter is goed uitgewerkt, en – heel belangrijk – het is prettig om de wereld vanuit haar ogen te zien. Ze houdt haar hoofd koel, windt zich niet onnodig op en is bovendien een geval apart. Mijn vrouwelijke hoofdpersonen heb ik graag zo geëmancipeerd mogelijk, en als het even mogelijk is, stoot Wren zelfs Katniss van haar troon!

De handelingen, dialogen en omschrijvingen voelen natuurlijk aan en het plot zit goed in elkaar. Als een boek me niet genoeg trekt, heb ik de neiging om het weg te leggen, maar bij Reboot zat ik continu op het puntje van mijn stoel! (Ik lieg. Ik lag op de bank.) Er zijn onverwachte wendingen, er is een romantisch subplot en… het boek eindigt in een cliffhanger. In de overvloed aan Young Adult boeken die vandaag de dag de wereld in worden gebracht is het lastig om origineel en vernieuwend te blijven. Toch is Tintera erin geslaagd een interessant concept goed uit te werken, en dat met de nodige dosis (droge) humor.

Doe mij een lol. Doe jezelf een lol. Eén van mijn favoriete boeken van dit moment; ga Reboot lezen en laat me weten wat je ervan vond! – SH

LET OP: Dit boek is nog niet vertaald door een Nederlandse uitgever.

Geïnteresseerd? Bestel Reboot eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!
Paperback of Hardback

Free Delivery on all Books at the Book Depository