The Maze Runner – James Dashner

The Maze Runner

rating 4 vd 5 - Sophie

Wanneer de deuren van de lift opengaan, is het enige dat Thomas zich nog kan herinneren zijn naam. Maar hij is niet alleen. Hij is omgeven door jongens die hem verwelkomen in de Glade – een ommuurd kampement in het midden van een bizar en enorm labyrint. Evenals Thomas weten de Gladers niet waarom of hoe ze er terechtgekomen zijn of wat er gebeurd is met de buitenwereld. Het enige dat ze weten is dat ze elke ochtend, wanneer de enorme massieve muren openen, alles moeten riskeren (ook een confrontatie met de Grievers) om hun weg naar buiten te vinden.

Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik ben het in de zomer van 2012 per toeval tegengekomen in een klein Engelstalig boekenwinkeltje in Amsterdam, waar het als eenling in een grote bak met boeken lag voor maar €5. Ik wist niet zozeer wat ik moest verwachten, maar heb het toen toch meegenomen. (Want hé, een boek van €5 kan ik toch niet laten liggen?!) Het heeft daarna een tijdje geduurd voordat ik het ben gaan lezen, want je weet hoe dat gaat met boeken; je koopt ze in de regel sneller dan je ze uit leest! Toen ik echter ook de laatste bladzijde had omgeslagen, was ik verkocht. Ik ben het boek toen gaan aanprijzen bij familie en vrienden, maar op een enkeling na toonde niemand interesse. Op zich prima natuurlijk, ieder zo z’n eigen ding. Wat ik echter niet kon verkroppen, was dat de mensen die het niet wilde lezen toen ik het hen in 2012 aanraadde in 2014 naar mij toekwamen met een zelfvoldane grijns op hun gezicht en de armen over elkaar gevouwen met de boodschap dat ze ‘een boek hebben gevonden dat ik sowieso leuk zou vinden’. Wil je raden welk boek dat was? Inderdaad.

Dus enerzijds ben ik onwijs blij dat mensen nu inzien hoe gaaf The Maze Runner is. Een groot deel van de fanbase is ongetwijfeld te danken aan de film die afgelopen jaar in de bios is gekomen (hoe geweldig was de cast overigens?!), maar toch vraag ik me wel eens af hoe een boek nou bekend moet worden. Moet het dus verfilmd worden? Moet het massaal in boekwinkels neergelegd worden? Moet het aangeraden worden? Hoe het ook zij; mijn mooie zwarte exemplaar van The Maze Runner (met gouden letters! Super fancy*) heeft een speciaal plekje verdiend in mijn boekenkast, en ik ben blij dat de rest van de wereld de serie nu ook leest!

Wat ik persoonlijk het allergaafst vond aan TMR, was de spanning en suspense die het boek met zich meedroeg. Mijn standaardregel “Ik lees dit hoofdstuk af en dan leg ik het boek weg” hield ik vaker niet, dan wel aan, gewoon omdat ik het niet moreel verantwoord vond tegenover mezelf om het me het vervolg te ontzeggen 😉

Ik denk dat TMR het meest ‘jongensachtige’ boek is dat ik de afgelopen tijd heb gelezen, omdat er zero romantiek in voorkomt. In alle eerlijkheid is daar ook gewoon geen tijd voor; je bent veel te druk bezig om samen met de Gladers het mysterie van het labyrint op te lossen!

Dus jongens, ik ga het gewoon nóg een keer proberen: mocht je nou één van de weinigen zijn die The Maze Runner boek nog niet hebben gelezen, DOE HET. Het is gewoon veel en veel te spannend om niet gelezen te hebben! – SH

* Dit is de editie die ik zelf heb! Sophie's TMR

Geïnteresseerd? Bestel The Maze Runner eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!

Paperback of Hardback

Lees je toch liever in het Nederlands? Bestel De Labyrintrenner dan hier op Bol.com.

Free Delivery on all Books at the Book Depository