A Million Suns – Beth Revis

9781595143983b

rating 4,5 vd 5 - Willemijn

Godspeed was once fueled by lies. Now it is ruled by chaos. It’s been three months since Amy was unplugged. The life she always knew is over. And everywhere she looks, she sees the walls of the spaceship Godspeed. But there may just be hope: Elder has assumed leadership of the ship. He’s finally free to enact his vision – no more Phydus, no more lies. But when Elder discovers shocking news about the ship, he and Amy race to discover the truth behind life on Godspeed. They must work together to unlock a puzzle that was set in motion hundreds of years earlier, unable to fight the romance that’s growing between them and the chaos that threatens to tear them apart.

Het doet me zowat zeer dat ik dat maar 5 mensen van mijn Goodreads vrienden deze serie als read/to read hebben. A Million Suns is deel twee van de adembenemende serie Across the Universe. (de recensie van deel 1 nog niet gelezen? Klik dan hier) Weer heeft Revis me omver geblazen! Ze heeft haar weergaloze setting, die ze al in deel 1 heeft laten zien, weten te behouden. Prachtig!

Revis liet me tijdens het lezen verdwalen in haar wereld. Ik zag pas de quote “I don’t just read good books, I climb inside then and live there.” en deze is zeker van toepassing op dit verhaal.  Ik voelde de emoties zo echt. Op een gegeven moment bonsde mijn hart woest in mijn borstkast, omdat ik me zo ontzettend verraden voelde door een van de personages. De emoties stromen vanuit de bladzijdes recht je hart in. The riddle van Amy maakte me zenuwachtig en liet me hunkeren naar de oplossing. Het lezen ging me niet snel genoeg: ik wilde, moest en zou de oplossing weten! Er bevindt zich ook een plaatje in het boek. Bekijk ‘m nog niet als je het boek in handen hebt. Wacht totdat je bij de desbetreffende scene bent aangekomen. Het is een ontzettend leuke toevoeging voor in het verhaal en een mooie verrijking van de beeldvorming (so: don’t spoil yourself and wait for it).

Omdat het verhaal zo spannend is, vond ik het verhaal traag verlopen.  De echte actie vond pas plaats op de allerlaatste bladzijdes. De spanning wordt pas opgebouwd over de helft van het boek. Revis had het tempo iets hoger kunnen maken. Amy zeurt in het begin van het boek en Elder vond ik irritant. Hij was traag van begrip, naïef en eigenwijs. Dit nam af naarmate het plot zich verder ontwikkelde. Revis gooit je emoties heen en weer door de ruimte. Elke theorie die je maakt, puzzel die je oplost blijkt fout te zijn. Het is heerlijk onvoorspelbaar waardoor je gespitst blijft op nieuwe aanwijzingen. Er is ook sprake van een bepaalde ethiek in dit boek. Het verhaal en de keuzes die Elder en Amy moeten magen brengen psychologische vragen met zich mee. Je bent lekker actief tijdens het lezen. Je denkt, voelt en puzzelt samen met de personages mee.

Zijn puzzels, romantiek, de ruimte, spanning en dystopian setting helemaal jouw ding? Dan moet je absoluut dit boek gaan lezen.  But be aware: Revis is niet zuinig op haar personages!

Veel leesplezier!

Geïnteresseerd? Bestel Across the Universe hier.

Voor de Nederlands-lezers: Het boek is nog niet uitgegeven in het Nederlands L!  Het is vrij makkelijk Engels, dus als je een gokje wilt wagen..?

-WH