Clockwork Angel – Cassandra Clare

Clockwork Angel

rating 4 vd 5 - Sophie

In a time when Shadowhunters are barely winning the fight against the forces of darkness, one battle will change the course of history forever. Welcome to the Infernal Devices trilogy, a stunning and dangerous prequel to the New York Times bestselling Mortal Instruments series.
The year is 1878. Tessa Gray descends into London’s dark supernatural underworld in search of her missing brother. She soon discovers that her only allies are the demon-slaying Shadowhunters—including Will and Jem, the mysterious boys she is attracted to. Soon they find themselves up against the Pandemonium Club, a secret organization of vampires, demons, warlocks, and humans. Equipped with a magical army of unstoppable clockwork creatures, the Club is out to rule the British Empire, and only Tessa and her allies can stop them….

Hebben jullie The Mortal Instruments, of De Kronieken van de Onderwereld van Cassandra Clare gelezen? In die serie maak je kennis met de wereld van de Shadowhunters, zogenaamde afstammelingen van engelen en mensen die het als taak hebben om onze wereld vrij te houden van demonen en andere duistere wezens. The Mortal Instruments speelt zich af in het Manhattan van ca. 2007. De gehele serie van The Infernal Devices, waarvan dit boek, Clockwork Angel, het eerste deel is, is een prequel van deze serie! We springen terug naar Victoriaans Engeland waar we lezen over de voorouders van Jace, Clary en de Lightwoods.

Zelf heb ik een beetje een haat/liefde relatie met de personages uit Cassandra Clare’s andere boeken, voornamelijk omdat ze zo onuitstaanbaar vol zijn van zichzelf. Gelukkig had ik hier bij Clockwork Angel totaal geen last van; de hoofdpersonen – Tessa, Will en Jem – zijn niet zo zeurderig als Clary en bij lange na niet zo arrogant als Jace! Dit maakte het verhaal wat mij betreft al een stuk aantrekkelijker om te lezen. De onderlinge dynamiek zorgt daarbij voor genoeg subplots, waarbij je kan denken aan romantiek, geheimen, machtsverhoudingen, etc.

Niet alleen de setting van het boek is Victoriaans, ook de moralen en het taalgebruik van de karakters zijn op dit tijdperk aangepast. Het is echter niet zo dat de tekst hierdoor volkomen onbegrijpelijk is geschreven, want het zijn maar kleine dingen in stijl waar je het ‘ouderwetse’ gevoel van krijgt. Waar Clary zou zeggen “I can’t do this” zou Tessa iets zeggen in de trant van “I cannot possibly do this”. Afkortingen zijn dus uit den boze (behalve met namen. Daar heeft Clare iets mee lijkt het wel…) en alles is beleefder verwoord dan wij tegenwoordig gewend zijn. Ik vind het echt heel gaaf dat ze dit gedaan heeft, omdat het bijdraagt aan de beleving van het verhaal.

Van het hoofdplot heb ik ook zeker genoten. In het begin van het boek worden er een hoop vragen bij je opgeroepen die ervoor zorgen dat je toch wel echt wil blijven doorlezen. Het is wel de vraag of het plot altijd even origineel is, omdat je erg duidelijke parallellen kan trekken met The Mortal Instruments (zoals het Instituut en de karakters van degenen die daar wonen, bepaalde elementen in de romance(s), de antagonist,…) maar ik zou dit boek alleen al lezen omdat het om de voorouders van de andere personages gaat. Want zeg nou zelf: hoe cool is dat?

Al met al is Clockwork Angel een goede opening in deze prequel. Dingen waar ik het meest van genoot, waren ‘aha-momentjes’ wanneer je een link kon leggen tussen de Shadowhunter series, James Carstairs (wat een grote shock moet zijn voor het leger fans dat William Herondale heeft) en de Shadowhunter ambiance zelf. Waarschuwing: als je aan deel 1 begint, zal je deel 2 en 3 ook willen lezen. Erg hè 😉

– SH

Helaas is Clockwork Angel nog niet beschikbaar in het Nederlands. Uiteraard kan je de Engelstalige variant wél al bij Bol.com bestellen. Paperback of Hardback

Free Delivery on all Books at the Book Depository