Endgame – James Frey

9789000340736_downloadrating 4,5 vd 5 - WillemijnAARDE. NU. VANDAAG. MORGEN. ENDGAME IS ECHT. ENDGAME IS BEGONNEN. DE TOEKOMST LIGT OPEN. HET KOMT ZOALS HET KOMT.

12 Spelers. Jong van lichaam, maar oud van oorsprong. De hele mensheid stamt af van hun bloedlijnen. Ze zijn geschapen en verkozen duizenden jaren geleden. Sindsdien bereiden ze zich voor, dag in dag uit. Ze zijn niet bovennatuurlijk. Niemand kan vliegen, lood in goud veranderen, of zichzelf genezen. Als de dood komt, dan komt-ie. Voor hen, voor ons allemaal. Ze zijn de erfgenamen van de aarde, en zij zullen het Grote Raadsel van de Redding moeten oplossen. Een van hen moet dat doen, of we zijn allemaal verloren.

LEES HET BOEK. ONTDEK DE AANWIJZINGEN. LOS HET RAADSEL OP. SLECHTS EEN KAN WINNEN. ENDGAME IS ECHT. ENDGAME IS BEGONNEN.


De achterflap van Endgame kwam bij mij binnen als een zwaar, mysterieus reclamespotje op tv. Eentje die nog na dondert als het filmpje al is afgelopen (alleen dan op de achterkant van een boek). Mijn brein vergeet expres zulke hoogdravende preken. Ik ben zelf fan van mooie rustige boeken met een vleugje mystiek. Dat is ook een van de redenen waarom ik Endgame in eerste instantie liet liggen in de winkel. Ik had niet eens de moeite genomen om in het boek zelf te kijken (oppervlakkige griet). Endgame kwam in mijn hoofd in het laadje van ‘ik-weet-wat-het-is-maar-boeit-me-niks’ te liggen. Totdat ik op facebook rondstruinde en ik iets zag over een puzzel. Hé, wat? Goud? Sleutel? Hier op aarde? Echt hier, hier? Serieus? Wauw tof!

Endgame is meer dan alleen de mooie, simpele voorkant laat denken. Ik heb het boek in huis gehaald doordat de puzzel mijn interesse wekte. Niet om als geschiedenisgrietje ‘even’ de puzzel op te lossen, maar simpel weg om mij gewoon te verwonderen. Dat heb ik zeer zeker gedaan. Als ik ooit James Frey tegen kom, zal ik een zeer diepe buiging voor hem maken. Als ik ooit de puzzelmakers tegen kom kus ik hun voeten. Wat een geniën! Endgame is een totaal ander boek dan welke YA ook! Het staat nu ook niet alleen als boek in mijn kast, maar als een echt kunstwerk. Ik studeer Taal en cultuur studies met als specialisatie middeleeuwse iconografie, dus ik ben begaan met symbolen en dergelijke. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik gil van enthousiasme als ik alleen al het symbool van Endgame goed bekijk. Het boek staat vol tekens, kaarten en symbolen. Nu zijn we dat als YA/fantasy lezers wel gewend, maar ik kan je vertellen dat veel van deze niet bestaande, of zeer achterhaalde beeldtaal gebruiken. Niet dat ik dat erg vind – het is tenslotte fictie – maar het heeft geen toevoegende waarde. Maar James Frey heeft zijn boek volgestopt met kloppende, oeroude en super gave symbolen! Doe mij een plezier en zoek het symbool op van Endgame. Kijk er goed naar en houd in je achterhoofd ‘Het einde is pas het begin’. De slangen proberen je iets te vertellen! Zo, zo , zo gaaf!

Ik beschouw James Frey (en zijn collega’s) als een mastermind. De geschiedenis, mystiek en iconografie die hij erin heeft gestopt vind ik verbluffend. Heel stiekem vind ik dit zelfs sterker dan het plot zelf. Frey vertelt ons een spannend verhaal over 12 jongeren die uit een oeroude bloedlijn komen. Je volgt in dit verhaal meerdere spelers vanuit een personaal perspectief. Het is een stoer verhaal met veel geweld en actie. Ik ben onwijs benieuwd of James Frey dit hoge niveau kan aanhouden in de volgende delen. Ik verwacht in ieder geval heel veel van hem!

Oproepje aan alle geschiedenis/mystiek/iconografie/puzzel fans! Endgame is echt een collectors item. Lees, puzzel en zoek! Ik heb werkelijk geen idee waar de sleutel zou moeten liggen. Jullie wel? – WH

Geïnteresseerd? Koop de Nederlandstalige versie van Endgame hier snel en eenvoudig via Bol.com.