Donds Offer – Siobhan Dowd

Donds Offer - Siobhan Dowd

rating 3,5 vd 5 - Sophie

Dit is het verhaal van Darra. Ze woont op een klein smaragdgroen eiland dat gegeseld wordt door woeste golven, en overgeleverd is aan de genade van de duistere god Dond. Darra zal als dertiende kind van haar moeder op haar dertiende verjaardag worden geofferd aan Dond. Ze kan zich geen slechter verjaardagscadeau voorstellen. Alleen de waarheid en een kus van een moeder kunnen haar bevrijden.
Deze angstaanjagende novelle over liefde, het lot en waarheid uit de nalatenschap van een gelauwerd auteur is een tijdloos verhaal om te koesteren.

Het is deze week de zogenaamde Week Van Het Korte Verhaal. Het initiatief voor deze week is begonnen bij boekhandel Linnaeus, en vindt dit jaar al voor de vierde keer op rij plaats. Een mooi moment om eens een YA novella onder de aandacht te brengen, dachten wij zo!

Persoonlijk vind ik niets heerlijker dan het lezen van een zo dik en plomp mogelijk boek! Na een tijdje lezen krijg je er misschien wel spierpijn van, maar alla: dat tellen we dan gewoon mee als workout, nietwaar? 😉 Recentelijk heb ik echter een nieuwe ontwikkeling in mijn leesgedrag gemerkt, want waar ik het lezen van boeken waar je ‘u’ tegen zegt in thuissferen goed kan waarderen, is het allesbehalve ideaal om die monsters mee te moeten slepen in de trein. (En nee, aan de e-reader ga ik niet!) Wat dan een fijn alternatief is, is een novella. Door het kleine formaat zijn ze lekker licht, en door het gelimiteerde aantal bladzijden zijn ze daarbij goed uit te lezen in één rit. (Met novella’s heb je ook niet zo snel het probleem dat je nét in je verhaal zit, en dan al aan bent gekomen op je eindbestemming!)

Ik wist niet zeker wat ik van Donds Offer moest verwachten, maar het plot klonk me spannend in de oren. Ik was ook echt heel benieuwd hoe (en óf) Dowd dit plot in zo weinig woorden recht zou aandoen. Echt tijd voor het neerzetten van personages was er bijvoorbeeld niet, want het boek telt slechts 48 pagina’s. Ook de introductie is kort gehouden, waardoor we vrijwel meteen in de problematiek van de hoofdpersoon duiken. Het verhaal is geschreven in de sferen van een folklore (dus als een soort legende/sprookje) en leest lekker weg. Het verbaasde me hoe gedetailleerd alles omschreven werd in een paar woorden; ‘kort&bondig’ is op Donds Offer zeker van toepassing! De omgeving zou ik zo kunnen uittekenen, iets wat ik van niet kan zeggen van veel andere boeken die ik gelezen heb. Eén ding is zeker: mijn treinreis was een stuk leuker, en ook nadat ik de novella uit had, bleef het verhaal nog een tijdje door mijn hoofd spoken.

Up-tempo, origineel, en een echte fun read. Ga jij het korte verhaal ook een kans geven in deze Week Van Het Korte Verhaal? Dan is Donds Offer een aanrader(tje) 😉  – SH

Bestel Donds Offer eenvoudig en snel via Bol.com! Klik hier.
Als je meer wil weten over de Week Van Het Korte Verhaal, neem dan een kijkje op deze site.