Schim en Schaduw – Leigh Bardugo

Grisha1SchimSchaduwCVRvoorCat

rating 5 vd 5 - Willemijn

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.


Dit boek heeft mij kennis laten maken met de zware, zuigende kracht van de beruchte ‘book hangover’. Nog nooit heeft een boek zich zo vast gezet in mijn hoofd. Het verhaal en de personages bleven zo plakken dat elke honger naar andere boeken verdween. Ik zou het boek er bijna om gaan haten. Nadat ik de laatste bladzijde gelezen had keek ik strak voor me uit en had ik vijf minuten nodig om de boel even op een rijtje te zetten. Zoiets als Schim en Schaduw heb ik nog nooit gelezen! Bereid je voor: dit wordt een totaal kritiekloos review. Ik kan eerlijk waar geen enkel (hoe klein dan ook) kritiek puntje vinden! Ik ben zwaar Schim en Schaduw fan!

Ik kreeg het boek op zaterdag 15.14 (ik heb het bonnetje nog) van mijn vriend en ik had het de volgende zondag om ongeveer 11.00 uit. In die tussenperiode waarin ik niet las, viel eten, slapen en praten met andere mensen, gezellig doen en douchen mij zwaar. Ik hield strak mijn “shut up, i’m reading” thee mok omhoog naar mijn familie en mompelde wat overstaanbaars als ze contact met mij probeerde te krijgen; ik was verslaafd. Zwaar verslaafd! Ik baalde enorm toen ik het boek uit had. Ik zou willen dat ik mijn hersenen kon resetten om vervolgens helemaal opnieuw kan genieten van deze fantastische serie. De personages zijn pakkend: ze zijn levensecht en ze sluipen allemaal direct je hart in (ja zelfs de Duisterling, ondanks zijn naam!). Het plot heeft een magnifieke twist die ik totaal niet zag aankomen. Ik hapte werkelijk naar adem toen het verhaal ineens zo de andere kant op vloog. Het hele verhaal klopte: alles viel perfect op zijn plek na de onthulling. Leigh Bardugo schrijft waterdicht en ze weet je op het puntje van je stoel te houden. Ze schrijft waanzinnig mooi en weet het hele verhaal een sprookjesachtige setting te geven. Het hele verhaal betovert je! Boven alles vind ik Alina, het hoofdpersonage, prachtig vorm gegeven. Ze is totaal geen ‘hey kijk mij nou, ik doe toffe dingen met mijn handen’ type. Ze is integer, slim en lekker gewoontjes. Dat maakt haar ontzettend sympathiek en realistisch. Alina is een van mijn favoriete personages aller tijden geworden.

Ik heb mijn book hangover kunnen overwinnen met het nieuws dat er nog twee andere delen zijn. Deze toffe serie gaat verder met Dreiging en Duisternis en binnenkort is ook Val en Verlossing te koop! Ik kan niet wachten totdat deze hele serie staat te schitteren in mijn kast. Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om meteen dit boek aan te schaffen (zo niet; echt je weet niet wat je mist!). Laat me weten wat jij er van vond! (dan kunnen we samen fangirlen 🙂 ) -WH

Geïnteresseerd? Bestel Shadow and Bone  eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!

Paperback of Hardcover

Lees je liever in het Nederlands? Bestel Schim en Schaduw dan hier via bol.com. (nu is-ie maar €12,50!)

Free Delivery on all Books at the Book Depository