Het stille Blauw – Veronica Rossi

9789460239953_downloadrating 4 vd 5 - Willemijn

Perry en Aria hebben voor hun liefde gevochten en hebben de zware tests van hun leiderschap doorstaan. Nu zijn ze klaar om een laatste poging te ondernemen om de twee kampen samen te brengen in een nieuwe wereld. Samen zetten ze de riskante zoektocht naar het Stille Blauw voort. Ze weten dat in een wereld die ten onder gaat vriendschap een belangrijk wapen is.


Herkennen jullie mijn gevoel? Het laatste boek van een serie is uit en je bent helemaal uit je ‘hum’.  Het stille Blauw is het slotdeel van de Trilogie Under the Never Sky van Veronica Rossi (Ben je nog niet begonnen met deze serie? Lees dan gauw de recensie van De wereld zonder Hemel en De Eindeloze Nacht). Ik heb zo onwijs genoten van deze hele trilogie. Het voelt nu een beetje alsof ik thuis ben gekomen na een lange, leuke vakantie. Peregrijn, Aria en Raas vind ik zulke leuke personages. Ik ga ze echt missen! (snel een re-read dan maar?)

Door de hele trilogie maken de personages allemaal een bepaalde ontwikkeling mee. Deze heeft Rossi heel sterk en realistisch kunnen weergeven. De psychologie in het boek is goed. Je voelt als lezer diepere lagen in de personages. Vooral bij Peregrijn; ik vind het zo ontzettend leuk omdat hij zo’n typische man is! Wel wat denken maar vooral helemaal niks zeggen. Stoer zijn en je niet stoer voelen. Heerlijk! Diepere poelen van emoties voel je als lezer aan, zonder dat Rossi ze helemaal voor je hoeft uit te kauwen. De personages zijn zo menselijk en puur in hun gedachten. Jij en ik zouden dat ook zo, als echt mens, kunnen denken. Bovendien: Aria en Peregrijn zijn gewoon zó sexy samen!

Ik houd van een ‘bewegende’ setting. Daar  bedoel ik mee dat ik niet graag op één plek ben als lezer maar juist lekker rond huppel en op reis ben door de wereld. In dit boek kon ik mijn hart weer ophalen: veel beweging die lekker veel energie gaf en interesse opwekte. Het deed ook een duit in het zakje voor de spanning: onbekend terrein maakt alles gewoon net even mysterieuzer en spannender.

Maar waarom vier bliksemschichten van de vijf als ik zo gek ben op deze serie? Ondanks dat ik dit echt een must-read vind voor elke YA-liefhebber en ik dol ben op Rossi en haar personages, moet ik dit voor mijn eerlijkheid en geloofwaardigheid vier bliksemschichten geven. De serie geef ik in zijn geheel dus vijf, maar dit afzonderlijke deel vier bliksemschichten. Waarom? Dat komt vooral door het einde. De ontknoping en afwikkeling van het verhaal vond ik te lang duren. Bovendien merkte ik dat Rossi dacht ‘Ik wil mijn einde zo en zo, maar ik wil er wel op een originele manier naar toe werken’. Gekke twists en een grote dosis spanning op de allerlaatste pagina’s gaven mij een onbevredigend gevoel. Het was halsoverkop afgelopen, terwijl ik nog zat na te puffen van de gebeurtenissen drie bladzijdes terug. Jammer! Rossi had haar geweldige serie met meer charme en aandacht mogen afronden. Dan had ik ook waarschijnlijk meer rust gevonden in het feit dat de serie nu is afgelopen.

De filmrechten van de hele trilogie zijn opgekocht door Warner Brothers Studios. Nu maar hopen dat ze er snel werk van maken! Wie zou volgens jullie de perfecte Peregrijn zijn? Ik zie Chris hemsworth wel zitten! Dan moet hij wel zijn baard trimmen, haar lang laten groeien en in een knot en groene lenzen in. Dat móét gewoon smakelijk kijken zijn! -WH

Geïnteresseerd? Bestel Into The Still Blue eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!

Paperback of Hardback

Lees je toch liever in het Nederlands? Bestel Het Stille Blauw dan hier op Bol.com.