Dreiging en Duisternis – Leigh Bardugo

Screen-Shot-2014-07-07-at-22.08.57 rating 5 vd 5 - Willemijn

Duisternis vergaat nooit. Opgejaagd door het Eerste en Tweede Leger en achtervolgd door nare herinneringen, probeert Alina samen met Mal een nieuw leven op te bouwen in een onbekend land. Ze moet haar identiteit als Lichtheerseres verborgen houden om niet gevonden te worden door haar tegenstander, de Duisterling. Alina kan haar verleden en toekomst helaas niet lang blijven ontvluchten. Met behulp van een beruchte vrijbuiter, weet Alina veilig terug te keren naar Ravka. Ze is vastberaden om te vechten tegen de duistere krachten die zich in het land verzamelen. Maar terwijl haar magische krachten groeien, glijdt Alina verder en verder af in het gevaarlijke spel van de Duisterling –en verder weg van Mal. Alina moet kiezen tussen haar land, haar macht en de liefde waarvan ze altijd dacht dat hij haar op het juiste pad zou houden.


Heb je deze week een tentamen? Ben je druk? Moet je super veel doen voor school? Of heb je een vriendje/vriendin die veel aandacht nodig heeft? Lees dit boek dan vooral niet! Ik waarschuw je nog een keer: lees dit boek niet als je niet tegen een geweldige, explosieve leeservaring kan. Dit boek zal je totaal opslokken en ontvoeren. Nothing else matters; Ravka has it all.

Dreiging en Duisternis is het tweede deel van de Grisha Trilogie. Dit boek is ‘gillend gek geweldig’! Als ik in ravka zou leven zou ik for sure een diehard Sankta Alina aanbidder zijn. Leigh Bardugo weet een perfecte combinatie aan te brengen van macht, legenden, heiligen en actie. Als semi-kunsthistoricus maak ik een diepe, diepe buiging voor Bardugo. Het verhaal, de setting en de achtergrond zitten ijzer sterk in elkaar. Als criticus kan je er aan gaan trekken en sjorren, maar een echte fout zul je niet vinden.

Ik zou bijna met dit boek in bed duiken en het knuffelen totdat ik in slaap val. Het is zó spannend! Een gegeven moment was het zo laat dat ik wel móést slapen, maar ik kon gewoon niet stoppen. ‘Even het hoofdstuk uitlezen’ werd ‘nog smullen van 100 pagina’s’. Ik vond het onwijs jammer toen ik al halverwege was. Dit heerlijke leesvoer leest veel te snel. Waarom heeft een trilogie maar 3 boeken in plaats van 16?! De ‘te slimme vos’ is echt een fantastisch personage. Ik dacht dat de serie al helemaal voorzien was van een perfecte cast, maar hij was toch nog een verrijking! (Als je het boek al gelezen hebt; you know what I mean! Heb je het nog niet gelezen? You’ll love him!)

Om mijn geloofwaardigheid als recensent te waarborgen ga ik toch nog wat minpuntjes zeggen. Namelijk, halverwege het boek ging het wat traag. Het actie niveau was wat naar beneden geschroefd. Ik heb gehoord dat deel III alleen maar actie is, dus dan kan ik daar mijn hart aan ophalen. Het einde was vol actie mind-blowing (alwéér!) Als tweede wil ik me als licht neurotisch persoon even beklagen over de letterkleur verschil van Dreiging en Duisternis en Schim en Schaduw. Wáárom zijn ze bij de een wit en bij de ander zwart?! (Wat een zielig commentaar, ik weet het, maar ik moest van mezelf wat kritiek geven).

Laat Alina je letterlijke leeslamp zijn en vertrek samen met haar en Mal naar Ravka in dit tweede deel van de geweldige Grisha trilogie. Heb je het nog niet gelezen? JE MOET! Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die deze serie niet geweldig vinden (bestaan die eigenlijk wel?).

Ik hoor graag jouw mening! – WH

Geïnteresseerd? Bestel Siege and Storm eenvoudig en goedkoop bij the Book Depository!

Paperback of Hardback  (je kunt de hardback versie ook bestellen via Blossoms Books!)

Lees je liever in het Nederlands? Bestel Dreiging en Duisternis dan hier via bol.com