Smaragd – John Stephens

9789047516798_downloadrating 3 vd 5 - Willemijn

Het is een witte kerstnacht. Drie jonge kinderen vluchten van huis voor een gewetenloos en duister gevaar. Tien jaar later wonen Kate, Michael en Emma in een weeshuis. Ze weten nog altijd niet waarom ze van hun ouders werden gescheiden. Het antwoord blijkt verborgen te liggen in een betoverd boek. Wanneer de macht van dit boek is ontketend, komen de kinderen in een wereld waar een goudharige gravin en haar leger zielloze Krijsers heersen. Daar wordt duidelijk dat er nog meer betoverde boeken zijn met weergaloze krachten. Kate, Michael en Emma moeten naar deze boeken op zoek als zij ooit hun ouders terug willen vinden


Laten we eens wat anders doen: geen YA-boek maar een kinderboek! Smaragd van John Stephens zul je in de bieb en in de winkelschappen vinden onder de stelling kinderboeken. Hè lekker, even een leuk, lief, simpel boek wat fijn weg leest! Als bijna twintigjarige lees ik jeugdboeken nog steeds graag. Niet omdat ik een nostalgisch, zwijmelend verlangen heb naar mijn verleden, maar gewoon omdat jeugdboeken echt super tof en leuk kunnen zijn.  Eén van mijn lievelingsboeken zijn Hart van Inkt (Cornelia Funke) en Narnia (C.S. Lewis). Deze eerste delen van ongelofelijke series zijn ook ‘officieel’ kinderboeken, maar daar laat ik me niet door afschrikken! Ze zijn geweldig! Deel je deze mening? Dan zul je Smaragd ook geweldig vinden!

Om nog in de Narnia trant te blijven: Smaragd vertoont heel veel parallellen met Narnia. Ik ga niet verklappen welke, want dat zou jammer zijn (dat moet je zelf ontdekken!). Het verhaal heeft een hele fijne kinderlijke fantasy sprookjessetting. Wil je iets fijns, lief en luchtig? Pak dit boek dan vooral op! Denk nu vooral niet ‘Bah, sprookjes, lief en fijn? No way! Wat een stroopkoeken verhaal!’ Smaragd is namelijk op een realistische manier keihard. Ik had een paar keer dat ik dacht ‘mmmh, zou ik willen dat mijn kind van negen dit leest?’ Bovendien heeft het een heel sterk literair gehalte. Het is mooi geschreven en in de personages en in het verhaal zitten goede filosofische en esthetische contrasten. Het heeft een stevige tweede bodem (daar houd ik van!).  Het boek wankelt dus op de grens van YA en kinderboek. Ik vind dat het verhaal bij een kinderboek past, maar de invulling licht bij YA past. Ik vind dit ‘grensoverschrijdend’ element van Smaragd juist top: het is een heerlijk boek voor een avond onder de warme dekens. Lekker wegdromen!

Daar komt nog bij dat Smaragd echt ontzettend leuk geschreven is. Het heeft een bepaalde portie humor dat heel erg vermakelijk is. Soms is het iets wat flauw, maar het maakt het verhaal erg leuk. Ik heb een aantal keren hard moeten lachen. Ook moest ik grinniken om de hoofdstuk weergave. Net zoals  basisschool boekjes had elk hoofdstuk een titel (die soms net iets te veel van de clue weggaven). Heel even voelde ik me weer Willemijntje met haar appeltje in de Prinsessen rugtas, lezend op de rand van de zandbak.  De kinderlijke vrolijkheid kwam weer in mij op tijdens het lezen. Het waren heerlijke kriebels!

Ik raad je aan: lees een zwaar, heavy boek en ontspan vervolgens met Smaragd! Dit boek is een leuke, ontspannende vakantie! Leuk, fijn en heerlijk om te lezen op de bank met een kop thee. Laat deze serie dus niet aan je voorbij gaan!

Geïnteresseerd? Koop Smaragd, deel I van De Boeken van het Begin Trilogie, snel op bol.com door hier te klikken. Je kan er morgen al mee op de bank liggen! 🙂

Veel lees plezier gewenst!

-WH