Fallen – Lauren Kate

Fallen_ril_zpsajnpb3va

rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Wat als de persoon voor wie je voorbestemd bent nooit de jouwe kan worden? Vanaf de allereerste schooldag trekt de mysterieuze, onweerstaanbaar aantrekkelijke en afstandelijke Daniël Grigori de aandacht van Luce Price. Hij komt haar akelig bekend voor en is haar enige afleiding op een plek waar mobieltjes verboden zijn en camera’s elke beweging waarnemen. Daniël laat heel duidelijk merken dat hij niets met Luce te maken wil hebben, maar ze kan hem niet negeren. Als een magneet wordt ze naar hem toe gezogen en ze is vastberaden om te ontdekken wat Daniël wanhopig geheim probeert te houden… ook al betekent het haar dood.


The struggle van een ervaren, snelle lezer: leuke boeken zijn helaas maar een four-hours-seat. Fallen, het eerste deel van de Fallen series, van Kate Lauren had ik helaas in een zonnig zondagmiddagje uit. Jammer, want ik voelde me trots dat ik het boek overal met me mee nam (Ik vind de covers van de serie zoo mooi! <3). Ik kende de serie al een hele lange tijd, maar heb me er lang niet aan gewaagd. Ooit heb ik het boek gehaald in de bieb en ben ik na 40 bladzijdes gestopt. Wat een emo-troep, dacht ik, toen ik er wat bladzijdes had opzitten. Ja, de kans dat je dat denkt bij dit boek is nadrukkelijk aanwezig. Smart en Schaduwen zijn de twee kernwoorden van Fallen. Als je een negatieve houding hebt tegenover donkere zwijmel boeken, dan laat je dit boek waarschijnlijk liggen. Zonde! Want dan mis je de twee andere kernwoorden: Lot en Liefde! Deze vier woorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en maken elkaar zoals ze zijn. Fallen is dus totaal geen emo-troep maar een prachtige voorbeeld van moderne zwarte romantiek! Liefhebbers van The Mortal Instruments en Twilight zullen van dit boek smikkelen.

Kennen jullie Baudelaire? Hij is een zwarte romanticus die van 1821 tot 1867 leefde en is eveneens mijn een van mijn lievelingsdichters. Ik moest steeds aan deze man denken toen ik dus boek las. Deze ingenieuze schrijver houdt ervan om te ‘flirten’ met de afgrond. Jullie hebben vast wel gehoord van de dood omarmende zwijmelaars uit de 19e eeuw. Volgens hen is er geen bevrediging van je verlangen mogelijk in sit leven, maar vindt je het pas in de dood. Je hebt een eeuwig brandend verlangen naar iets wat je nooit zult krijgen. Het leven is een straf en daarom zul je verlangen naar het einde. Wat crue allemaal zeg! Vind ik ook hoor, maar als je hun idealen aanneemt met een flinke zak zout, dan kun je er ook wel de schoonheid in ontdekken. Dit vertel ik jullie omdat ik deze parallel ook steeds tegenkwam in Fallen. Ik zou hem graag helemaal willen uittikken, maar dat zou zeer spoilergevoelig zijn en dat wil ik jullie besparen. Probeer daarom, als je het boek gaat lezen, te denken aan deze ‘flirt’. Ik weet zeker dat je het snel tegen komt.  (let dan vooral op Daniël!) Ik vond het werkelijk waar prachtig om te lezen. Het boek bevat krachtige stromen aan emoties die je als lezer mee sleuren. Heerlijk! Af en toe eens lekker zwart pruillipen!

Fallen is ook mooi geschreven. De zin ‘… de zwarte afgrond van haar haren’ vond ik echt prachtig. Wauw. Het dekt de hele lading van het verhaal. Ik vind het ook veel mooier en beter geschreven dan Teardorp. De natuur heeft ook een belangrijk aspect hierin. Het vertolkt als het ware Luce’ stemming.  Het hele boek is een geheel aan kolkende emoties. De bomen veranderen als Luce dat ook doet. Bloemen verwelken als Luce dat ook doet. Heel erg knap gedaan. Het ligt er trouwens niet heel erg bovenop. Het is een natuurlijke wisselwerking tussen verhaal en omgeving die je als lezer in je stemming opvangt.  Natuurlijk zit het boek ook boordevol met symboliek. Dat kan haast ook niet anders zo’n thema. Ik vraag me af of ik meer symboliek uit haal dan Lauren er zelf in gedaan heeft. Als je eenmaal gaat opletten, springen er zo veel dingen uit. Let eens op slangen, appels en vijgen. Allemaal referenten naar ‘iets’. Heel mooi om zo’n tweede diepere laag te ontdekken.

Echter, als je boeken leest voor de actie en spanning, dan moet je Fallen laten liggen. Het is totaal geen explosief boek dat een wond achterlaat op je ziel. Qua plot en personage ontwikkeling blijft het jammer genoeg erg aan de oppervlakte. Ook laat Kate veel essentiële dingen onbelicht. Ik hoop dat ze dit beter vastschroeft in de vervolgdelen, want anders bestaat er een grote kans dat haar verhaal gaat omvallen. Het is een beetje in dezelfde trant geschreven als twilight: rustig en alle tijd voor de liefdesontwikkeling. Een echte pageturner is het dus niet, maar ik heb goede hoop voor de vervolgdelen!

Geïnteresseerd? Koop Fallen dan vlug op bol.com door hier te klikken.

Unieboek heeft pas een vet gave box uitgebracht. De vier fallen boeken zitten dan in een mooie, stevige doos. Ik heb deze zelf en vind het een super mooie uitgave! Geïnteresseerd in deze? Klik dan hier.

-WH