Uglies – Scott Westerfeld

uglies-9781847389091_hrrating 3,5 vd 5 - Willemijn

Tally can’t wait to turn sixteen and become Pretty. Sixteen is the magic number that brings a transformation from a repellent Ugly into a stunningly attractive Pretty, and catapults you into a high-tech paradise where your only job is to have a really great time. In just a few weeks, Tally will be there. But Tally’s new friend, Shay, isn’t sure she wants to be Pretty. She’d rather risk life on the outside. When Shay runs away, Tally learns about a whole new side of the Pretty world – and it isn’t very pretty. The authorities offer Tally the worse choice she can imagine: find her friend and turn her in, or never turn Pretty at all. The choice Tally makes changes her world forever.


Uglies wilde ik al een hele lange tijd graag lezen. De achterflaptekst klinkt echt superstoer en de zwart met groene cover vind ik super vet. Ik sloeg dit boek open met een hoop verwachtingen. Ik verwachtte een echte rollercoaster qua emoties, spanning en ontwikkelingen. Ik hoopte op een Lena uit Delirium gemixt met June uit Legend: een dikke, spannende mix dus van twee fantastische boeken! Maar helaas, als lezer krijg je Tally in je schoot geworpen. Ik heb lang met een pruillip naar mijn bladzijdes gekeken.

Ik heb lang nagedacht wat ik precies miste in het boek. Te weinig personages? Te weinig diepgang? Ineens wist ik het: het hoofdpersonage! Tally vind ik echt onwijs saai. Ze is zo suf en gaat elke uitdaging uit de weg. Het enige wat ze doet is kinderlijk mokken dat ze zo graag een Pretty wilt worden. Ze is heel oppervlakkig. Innerlijke conflicten zijn maar heel dunnetjes uitgewerkt terwijl het een big issue zou moeten zijn in dit verhaal. Tally is het gewoon niet voor mij, vooral in het begin. Ik identificeerde of sympathiseerde gewoon helemaal niet met haar. Dat was ook de reden waarom ik de romance in dit boek geen hol aan vond. Ik dacht echt ‘Hoe kun je daar nou wel ruimte voor hebben in dat domme koppie?’ Bovendien vond ik ze helemaal niet lief samen of verliefd. Het deed me denken aan een oppervlakkige, ongemakkelijke eerste date toen je 13 was met je buurjongen van 14. Spannend omdat het nieuw is, maar niet serieus. Dat vond ik jammer. Ik houd juist van dramatische, diepe relaties met een super stoere, lekkere lover. Ik wil meekwijlen! Maar in dit boek hield ik mijn neus ervoor op. Sorry meneer Westerfeld, misschien had u toch wat beter in moeten spelen op wat vrouwelijke lezers precies willen zien in uw vrouwelijke hoofpersonages..

Daar komt nog bij dat Uglies een vreselijk traag begin heeft. Het deed me een beetje denken aan het sukkelige begin van Matched. Ik hou van een catchy intro, maar helaas was dat het totaal niet. Je hobbelt een beetje mee in het verhaal en het greep mij niet. Ik las door omdat ik benieuwd was naar de verhaalontwikkeling, maar als ik een azijnpisser zou zijn had ik het boek moeten wegleggen. De dialogen in het verhaal zijn ook erg traag en onnodig. Ik geef een voorbeeld: ‘Lust je SpagBol?’ ‘Ja lekker!’ ‘Wil je er wat van?’ ‘Ja, lekker!’ ‘Of wil je wat anders?’ ‘Nee doe maar SpagBol’ ‘Weet je het zeker?’ ‘Ja ik weet het zeker.’ ‘Oke dan. Alsjeblieft’ ‘Ja, dank je wel. Lust jij ook SpagBol?’ ‘Ja lekker!’ Hiervan krommen mijn vingers zich in een agressieve klauw. Ik wil helemaal geen negen regels over SpagBol. Het avondeten van mijn hoofdpersonage boeit me niet. Ik wil tempo, tempo, tempo! Waar is de actie? Waar is de drama? In plaats daarvan krijg je: ‘Lust je SpagBol?’ ‘ Ja, lekker!’

Ik had meer van de wereld van de Uglies en de Pretties willen weten. Je komt in aanraking met deze wereld maar gaat er binnen een aantal pagina’s al weer uit. Ik wilde meer kennis maken met de City zelf.  Hoe alles precies loopt en rolt, ontdek je pas vele pagina’s later. Tally komt dus uit een gebied waarvan je eigenlijk niks weet. Je kijkt als outsider naar het verhaal terwijl je hoofdpersonage wel een insider is. Dat is een hele gekke combi. Je zit op een andere golflengte. De setting van Uglies is uiteindelijk hartstikke vet. Ik vind het systeem onwijs cool! Ik had heel graag gezien dat Westerfeld daarvan meer gebruik had gemaakt. Hij heeft het naar mijn idee een beetje links laten liggen. Het verhaal had zich ook af kunnen spelen in een totaal andere wereld, in plaats van dat het helemaal ingevlochten is met het Pretty en Ugly systeem. Een gemiste kans vind ik! Het heeft namelijk leuke ethische vraagstukken. In het verhaal zit ook een element van waarheid in die mij enorm fascineerde.

Al met al: Ik geef de 5 bliksemschichten aan de onwijs vette verhaalsetting, maar geef een 2 aan het oppervlakkige verhaal. Gemiddeld kom ik dan uit op een 3,5.  Ik verwacht veel van de vervolgdelen. De laatste hoofdstukken werden pas echt interessant. Ik hoop dat Pretties mij meer kennis laat maken met Tally en de wereld zelf!

-WH

Geïnteresseerd? Koop Uglies hier eenvoudig en goedkoop via Bol.com!

Je kunt ‘m ook bestellen op Bookdepository!

Hardback of Paperback