Kwelling – Lauren Kate

23794 rating 4 vd 5 - Willemijn

Hel op aarde. Zo voelt het voor Lucinda om gescheiden te zijn van haar grote liefde Daniël. Het kostte eeuwen om elkaar te vinden en nu heeft hij haar weggestuurd zodat ze veilig is voor de schaduwen die een eind aan haar leven willen maken. Daniël verstopt Luce op een speciale school aan de ruige kust van Californië.
Hier komt Luce steeds meer te weten over haar voorbije levens. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze begint te vermoeden dat Daniël haar niet alles heeft verteld. Hij houdt iets achter, iets gevaarlijks.
Wat als Daniëls versie van de waarheid niet helemaal waar is? Wat als Luce eigenlijk is voorbestemd voor een ander?

 


Kwelling is het tweede deel van de hartveroverende fallen-serie van Lauren Kate. Een week geleden las ik het eerste deel Fallen uit (De recensie nog niet gelezen? Lees ‘m dan gauw hier). De serie had een goed begin en ik wilde graag het avontuur verder meemaken met Luce (en ervaren hoe het met hottie Cam zou verlopen). Het engelenthema van deze boeken vind ik fantastisch. Bovendien: heb je die prachtige covers al gezien?! Ik vind ze zooooo mooi! De cover draagt het hele thema van het boek perfect!

Maar helaas, mijn vrolijke mening over deze serie zal ik enigzins aan moeten passen na het lezen van Kwelling. Mijn liefde voor Kate’s schrijfstijl is overgegaan naar irritatie. Echt jammer, want ik was eerst laaiend enthousiast.  Het was voornamelijk het oneindige uitleggen van onnodige, schijnbare werkelijkheden dat mij zo irriteerde. Hiermee bedoel ik zinnen zoals (ik verzin er nu één): ‘Als ik goed naar de boom had gekeken, had ik dit en dit gevoeld, en zo gekeken, maar ik keek er niet naar, want dan zou ik zo en zo doen.’ Hier gaan mijn tenen krom van staan. Voor zulke lange ui-zinnen   neemt Lauren Kate lekker haar ruimte en tijd voor. (lees: 3 pagina’s lang) Dit vertraagt het leestempo en maakte mij vooral heel ongeduldig omdat ik zo graag wilde weten hoe het verder liep met het verhaal zelf. Ik vind het verhaal echt heel vet (vooral het reïncarnatie aspect en verdoemde liefde element) maar de schrijfstijl vind ik belabberd. Kate maakt van haar verhaal hapklare brokken en laat niks aan de fantasie over van de lezer. Ze beschrijft alles. Ik zou willen dat dit verhaal van Luce en Daniel geschreven was door een andere schrijver. Ik gok (misschien heb ik het totaal verkeerd) dat het verhaal dan een die-hard romance was geweest in plaats van een waterige kwijl serenade. Luce is best wel bekrompen in haar liefde met Daniel. Ze is stomp en blind tegenover de rest van de wereld. Haar visie is irritant vernauwd. Het enige wat voor haar telt is zichzelf en Daniel. Ze is heel kinderachtig obsessief in plaats van prachtig diep verliefd. Ze doet continu aan zeer egocentrische zelfreflectie. Heel irritant. Hele passages kun je over slaan terwijl ze dat doet. Dus; Luce mag van mij een trap onder d’r reet hebben (die ze gelukkig krijgt van Shelby).  

Maar nu genoeg gezeurd! Ik wil namelijk niet dat Kwelling overkomt als een slecht boek. Dat is het echt totaal niet! Het verhaal is echt awesome. Ik houd van Cam, ik houd van Daniel. Ik zucht in heerlijke smart als ik aan het verhaal denk. Je moet deze boeken als ya-fan echt gelezen hebben. Lauren Kate haalde een gegeven moment Plato aan met de allegorie van de grot. Fantastisch! Dit vond ik echt heel vet. Het maakt het heel realistisch en kun je het makkelijker plaatsen in deze wereld. Nog een reden om dit boek te lezen is: het einde maakte alles weer goed. Het was de laatste bladzijdes echt spannend. Het heeft me  ook heel erg benieuwd gemaakt naar deel 3! Deze ga ik ook heel snel oppakken en lezen.

Dus: ja, ik zeur en ja, je moet dit boek lezen. Gekke combi, ik weet het, maar ik zeg het toch haha. Heb je deze serie laten vallen door de schrijfstijl die je niet aanstond? Pak het dan weer op en lees door! Het verhaal is echt leuk! Luce vind ik niks, maar Daniel en Cam zijn het einde! Kwelling krijgt van mij 4 bliksemschichten ondanks mijn felle kritiek. Ik heb goede hoop voor de vervolgdelen! (By the way: ik ben Team Cam, definitely!) -WH

Geïnteresseerd? Koop Kwelling eenvoudig en voordeling bij Bol.com hier.