Slated – Teri Terry

Ter iTerry Slatedrating 4,5 vd 5 - Sophie

Kyla’s memory has been erased,
her personality wiped blank,
her memories lost for ever.

She’s been Slated.

The government claims she was a terrorist and that they are giving her a second chance – as long as she plays by their rules. But echoes of the past whisper in Kyla’s mind. Someone is lying to her, and nothing is as it seems. Who can she trust in her search for the truth?


First things first: what’s up with that name?! Teri Terry. ‘Dat móet wel een pseudoniem zijn’, dacht ik, dus ben ik het gaan opzoeken. Schijnbaar was ik niet de enige die het zich afvroeg, want op Teri Terry’s eigen website was het de allereerste vraag van de FAQ’s. “Where did you get such a silly name?: No, my parents weren’t that cruel! I married into it. I am actually a Teresa though was always called Teri. I would never have changed my name on marriage otherwise, but the humour of being ‘Teri Terry’ was too much of a draw. I have regretted it now and then. Usually when trying to make an appointment on the phone.” Dus… Some people are weird like that 🙂 Goed, over op het boek!

Slated is het eerste deel in een gelijknamige trilogie. Het boek is uitgegeven in 2012, en in 2013 en 2014 verschenen deel twee en drie; Fractured en Shattered. Iets wat me meteen opviel aan het taalgebruik, was dat het zo overduidelijk Brits-Engels was. Ik merkte dat ik toch meer geamerikaniseerd was dan ik dacht, want in het begin moest ik oprecht wennen aan woorden als ‘mum’ in plaats van ‘mom’ en plotselinge tussenkomsten van woorden als ‘cheers’. De stemmen van de personages klonken dan ook automatisch posh British in mijn hoofd en vreemd genoeg zag ik ze daarom anders dan wanneer ze Amerikaans zouden zijn geweest. Terughoudender, minder kamikaze dan personages als Tris (Divergent), Katniss (The Hunger Games) en Thomas (The Maze Runner) en stiekem misschien ook wel iets geheimzinniger.

‘Geheimzinnig’ is sowieso het sleutelwoord als je het hebt over Slated. Kyla’s geheugen is gewist, en het weinige beetje kennis dát ze heeft, is haar ingefluisterd door autoritaire figuren. Over haar verleden weet ze niets meer. Of toch wel? Op de één of andere manier lijkt Kyla zich steeds kleine dingetjes te herinneren, kleine dingetjes die langzamerhand als puzzelstukjes ineen vallen en samen tot een angstaanjagende uitkomst leiden. Als lezer voel je je even ongemakkelijk en achterdochtig als Kyla naar gelang ze nieuwe dingen (of ‘oude dingen’, aangezien het ook om haar verleden gaat) ontdekt. Ik heb meerdere malen met kippenvel op mijn armen gezeten als er weer méér duidelijkheid was ontstaan over de situatie waarin Kyla zich bevindt. Het plot is op een vlotte, goed doordachte en onwijs spannende manier uitgewerkt. Ik weet niet meer wat sneller leek te gaan: de tijd, of de snelheid waarmee ik mijn bladzijden omsloeg! Ik ben in ieder geval erg blij dat er nog een deel twee en drie zijn, want gedurende het hele boek was ik hooked.

Als ik mag zeuren, zou ik als klein nadeeltje willen noemen dat er voor mijn gevoel te veel ‘flat characters’ voorkwamen in het boek. Ik denk dat we van 5 personages de persoonlijkheid écht leren kennen, terwijl je bij de andere (+/- 15) karakters echt enorm aan de oppervlakte blijft drijven. Jammer, want Terry is een kei in het neerzetten van personages. Haar personages zijn stuk voor stuk geheimzinnig en hebben ieder een achtergrond waarvan mijn dramahartje begerig gaat kloppen. Tegen het einde van het boek werd ik steeds nieuwsgieriger naar één bepaald personage, en ik hoop van harte dat we van die persoon méér te horen gaan krijgen in het tweede boek!

Tja, wat mij betreft is Slated een diamantje dat erop zit te wachten om ontdekt te worden. Het is spannend, goed geschreven, interessant en zoals bij elke (goede) dystopian novel nét dat kleine beetje angstaanjagend. Ik heb het boek expres 4.5 schicht gegeven omdat ik van het tweede boek een nóg hogere verwachting heb, en de volle 5 schichten dus wil kunnen bewaren. Ben jij er klaar voor ook eens uit de Amerikaanse hoek te stappen en af te reizen naar een Europese dystopian? Bestel jouw exemplaar van Slated dan eenvoudig en goedkoop via Bol.com! Paperback of Hardback. – SH

Dit boek is helaas nog niet te verkrijgen in het Nederlands.