Val en Verlossing – Leigh Bardugo

val-en-verlossingrating 5 vd 5 - WillemijnRavka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger. Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders  dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?


Dit, mensen, noem je nou een goed boek, een fantastische trilogie, een geweldige schrijfster. En dit, mensen, geeft je hartzeer, heimwee en tranen. Ik dacht maar een woord nadat ik het boek uit had: ‘Wow’. Dit woord herhaalde zich de hele dag nog in mijn hoofd. Ik was ontdaan, verdrietig, blij, extatisch en boos tegelijkertijd. Nu ik de Grisha trilogie uit heb weet ik het zeker: Dit is een van mijn favoriete series. Misschien zelfs wel mijn lievelingsserie allertijden.

Ik heb deel 3 een poos laten liggen in mijn boekenkast. Ik wilde er niet aan beginnen omdat ik dan zou weten dat mijn tijd in Ravka voorbij zou zijn. Dat wilde ik zo ver mogelijk uitstellen. Nu ik het boek uit heb, wil ik het nog eens lezen. Het boek ging veel te snel uit. Nu lees ik ook rete snel, maar toen ik er lekker in zat schrok ik me dood. Ik was al op pagina 135! EN HET ZIJN MAAR 387 PAGINA’S! Het is gewoon te heerlijk om in Ravka te zijn. Het voelde echt als een thuiskomst. Alle personages vind ik ook zo ontzettend leuk (team Nikolai!).

De grisha trilogie is met niks anders te vergelijken. Het verdient landen vol met fandoms. Het verdient een ravkawiki.com. Het verdient een cultus. Het verdient alles! Wat een fantastische filmreeks zou dit zijn! Ik las dit op wikipedia.nl: ‘David Heyman, who in the late 1990s had secured the film rights to J.K Rowling’s Harry Potter, will produce Shadow and Bone. The film’s release has not been announced yet.’ *ikgilenschreeuwvanvreugde*. Als jullie dus ooit tijdens de première van Shadow and Bone een grisha-maniak zien zitten met blonde haren en extatische ogen, dan ben ik dat!

Val en Verlossing staat als een huis. Het verhaal is verbazingwekkend waterdicht. Het plot doet de aarde even schudden. Wat een bominslag op pagina 286 (still shaking). Het is fantastisch. Het is een prachtig verweven verhaal en Bardugo laat geen draadje steken.  Ze laat je twijfelen aan de loyaliteit en het karakter van het hoofdpersoon. Dat vond ik heel erg sterk. Het gaf een realistischere, diepere laag dat het verhaal bijna eng geloofwaardig maakt. Dit boek is sowieso een re-read waard om je opnieuw te verwonderen over Bardugo’s schrijf-skills en om het verhaal zelf. Bovendien: ik kan nog lang geen afscheid nemen van Alina, Mal, de Duisterling en Nikolai!

Dus: nog niet aan deze serie begonnen? Ontneem jezelf geen geweldige leeservaring! De Grisha-trilogie is een YA-klassieker! Mijn kinderen krijgen deze boeken later onder hun neus geschoven.  Heb je de boeken nog niet in huis? Bestel ze dan gauw hier op bol.com. Of in hardback of in paperback op bookdepository. (ppsst.. Blossom Books heeft de engelse versie ook! Voor maar €14,99!)

Lees en geniet! Sla je slag!
SANKTA ALINA! HOEZEE!

-WH