Fangirl – Rainbow Rowell

Fangirl - Rainbow Rowell rating 4 vd 5 - Sophie Cath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.


Er was eens een brugklassertje dat een bizarre crush had op een vijfdeklasser op haar school. Misschien was ‘idolaat’ een betere term, want telkens als ze hem zag, zou ze hebben kunnen flauwvallen alsof ze zojuist een superster voorbij had zien lopen. Op haar dertiende verjaardag kreeg ze van één van haar vriendinnen een T-shirt met daarop een foto van die vijfdeklasser, en toen ze daarna mét dat shirt én de jongen op de foto mocht, werd die dag in 2007 bestempeld als “de beste verjaardag van haar leven”.

Nou, dat meisje, dat was ik. Tegenwoordig heb je bergen aan fangirls van o.a. One Direction en Justin Bieber, maar ik pakte het gewoon wat makkelijker aan door zo ongeveer hysterisch te worden van the boy next door 😉 Mijn punt is: fangirls/fanboys vind je in alle soorten en gradaties, en soms tref je ze aan op de meest bizarre plekken. Cath is één van de heftigere fangirls (lees: kamers vol met Simon Snow, kleding vol met Simon Snow, computers vol met Simon Snow, gedachten vol met Simon Snow. Als het zou kunnen, Simon Snow vol met Simon Snow.) en toch dacht ik bij alles wat ze deed: “Sure. Why not?” Rainbow Rowell heeft de essentie van het fangirl zijn perfect omschreven zonder het te overdrijven. Gewoon een gezonde, milde obsessie. No biggie. Misschien was het juist dat herkenbare dat mij zo aansprak in het boek.

Het plot van Fangirl bestaat uit veel verschillende onderdelen. Zo heb je de secties Simon Snow, studeren, haar tweelingzus Wren, familiebanden, jongens, zelfontwikkeling,… Vooral in het begin vond ik dat die onderwerpen goed uitgebalanceerd waren en dan ook soepel in elkaar overliepen. Tegen het einde van het boek werd dit een stuk minder, en vond ik het eigenlijk wat rommelig worden. Sommige onderwerpen werden een tijdje gedropt om tegen het einde nog even snel de revue te passeren, en dat voelde gewoon aan als een ‘oh ja, dit hadden we ook nog’. Nadat ik het boek uit had, bleef ik dan ook nog zitten met een aantal onbeantwoorde vragen. (Then again: daar lijkt Rainbow Rowell wel een handje van te hebben, eindigen op een onzekere noot… 😉 ) Ondanks het wat rommelige plot heb ik overigens gesmuld van het boek hoor! Elke vrije minuut die ik had besteedde ik met Fangirl in mijn handen.

Iets wat ik tegelijkertijd een plus- en minpunt vond (Potverdikkie, wat ben ik kritisch vandaag), was dat Rainbow Rowell hele passages van (fanfic van) Simon Snow voorbij liet komen in het boek. Zo werd het fandom tastbaarder voor ons als lezers, maar als ik heel eerlijk ben, heb ik er hele stukken van overgeslagen. Ik wilde lezen over Cath en Levi, niet over Simon en Baz! En toch… Als het er niet in had gestaan, had ik in deze recensie waarschijnlijk neergezet dat ik graag wat fanfic had gelezen… 😉 Het fijne is dat de Simon Snow verhalen helemaal los staan van het hoofdplot. Als je het wilt lezen, kan dat. Wil je het niet? Dan lees je lekker door en mis je in principe niks. Ja, Fangirl is een addictive read. Onwijs leuke personages, een fijne schrijfstijl en een verfrissend onderwerp in de YA contemporary wereld, waar de inslag de laatste tijd toch wel erg duister is. Van Fangirl word je gewoon blij. Ik vind het moeilijk om uit te leggen waarom dat precies zo is. Als jij het gaat lezen, kunnen we het er samen over hebben, goed? – SH


Zin om te fangirlen om een boek met een rasechte fangirl in de hoofdrol? Koop hier dan jouw exemplaar op Bol.com! Tot 1 mei 2015 betaal je er slechts €12,50 voor! Lees je toch liever Engels? Dan moet je even hier klikken.