Allerzielen – Deborah Harkness

allerzielen---deborah-harkness[0]rating 5 vd 5 - Willemijn

Hoewel historicus Diana Bishop van een oud heksengeslacht afstamt, heeft ze haar bovennatuurlijke familie-erfenis altijd ontkend. Tot ze in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent en daarna al snel merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende bovennatuurlijke wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana de hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk. Onder hen is de vampier Matthew Clairmont. De eeuwenoude vampier en de ontwakende heks beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de liefde die zich tussen hen ontwikkelt dreigt te knagen aan het fragiele evenwicht tussen bovennatuurlijke wezens en mensen, en zet ook Diana’s wereld op zijn kop…

Ding, ding, ding, ding: het ‘ik heb een nieuwe lievelingsserie’-alarm gaat af! *pound the alarm* Ik heb Allerzielen gekocht op het boekenfestijn in Rotterdam, en ik schaam mij dat ik er niet de volledige (en volwaardige) prijs voor betaald heb. Allerzielen is je jaarsalaris waard! Én al je vrije tijd van je aankomende week.

De All Souls –trilogie, waarvan Allerzielen deel 1 is, geniet (helaas) van meer bekendheid rondom ons kleine (blinde) landje. The Discovery of Witches, de Engelse titel van Allerzielen, is een high topic in het buitenland. Na het lezen van dit boek snap je waarom en kan je niks anders dan de lovende meningen van de media delen. Deborah Harkness schreef een poosje terug op haar officiele website: “I’m delighted to share that the All Souls Trilogy is now in development with the BBC, who hope to adapt it for television.” (klik hier voor het volledige bericht) O mensen, wat een fantastisch jaar is dit! Allemaal TOP boeken worden verfilmd en uitgebracht! Ik denk dat ik maar een jaarabbonement voor de bioscoop ga kopen..

Voordat je meteen de All Souls facebookpagina gaat liken, en alle boeken gaat aanschaffen in het Nederlands én in het Engels, wil ik je eerst even vertellen waarom Allerzielen precies zo’n flitsende en veelbelovende start is van een geweldige trilogie, want 5 sterren geven Sophie en ik absoluut niet zomaar. 5 Sterren betekent een beregoed en –sterk verhaal dat je meesleept en je levendige (dag)dromen bezorgd. Allerzielen is super beeldend geschreven. Ik heb helemaal geen All Souls – TV show nodig, want ik heb mijn eigen versie al gezien. De details die Harkness in jouw hoofd weet te toveren zijn gewoon magisch. Het is zelfs zo goed geschreven, dat ik gewoon de wijn proefde die gedronken werd. De personages praatten niet alleen, maar ze knipperden met hun ogen, gaven warmte af en ademde diep en levendig. Dus; heb je zin in een levensechte ontmoeting met een super sexy en gevaarlijke vampier? Meet Matthew Clairmont (ik date er al geestelijk mee in mijn hoofd. Doe je mee?). Vampiers zijn in dit boek EINDELIJK sexy, gevaarlijke en bloedzuchtige moordenaars. Ik vond deze diehard bloedzuigende kracht van de schaduwmeesters echt heerlijk. Het boezemde me echt ontzag en angst in. Bij andere vampier boeken nam ik de vampier altijd met een beetje zout. Vaak sus je je zenuwen met een slijmerige ‘hij houdt toch van haar’, of ‘hij doet haar heus geen pijn’, of  ‘de schrijfster is heus niet zo hardvochtig’ en vervolgens neem je de vampier niet serieus. Voor Allerzielen geldt dat dus absoluut niet: Brace yourself. Matthew is coming.

Allerzielen is daarbij ook een prachtig intellectueel boek. Geschiedenis, kunsthistorie, filosofie, ehtiek, mysterie en legenden komen er allemaal in voor. Wil je een gratis minicursus Europese geschiedenis? Lees Allerzielen! Ik werd er gewoon ontroerd van. Ik vond het zo ontzettend vet. Feiten van onze realiteit zijn ijzersterk aan Harkenss’ verhaal vastgenaaid. Het verhaal is een prachtig borduursel van Harkness’ machtige interpretatie en observatie van de wereld. Bovendien is Allerzielen een voorbeeld waarin wetenschap en magie naadloos met elkaar versmolten worden. Ze gaan hand in hand zonder elkaar te verafschuwen of te ondermijnen. Ik denk dat ik een nieuwe lievelingsschrijfster heb. Ik heb zo ontzettend veel ontzag voor deze vrouw. Allerzielen is niet in een ‘scheet’ op papier gezet. Het is duidelijk een goed doorgedacht verhaal waar moed, intelligentie en doorzettingsvermogen aan voorafgingen.  Ik maak een diepe, diepe buiging.

Allerzielen heeft de heerlijke elementen die we van elk goed fantasy boek kennen, maar is in een intelligent, slim en historisch jasje gestoken. Echter, het is wel een zware hap. Ik lees 2 tot 3 boeken per week, maar aan Allerzielen kloof in een hele week lang. Het is een boek waar voor je moet gaan zitten. En als je dat eenmaal gedaan hebt …. Ready, set, go: AWESOMENESS!

Vul je kast met goed leesvoer en koop Allerzielen eenvoudig en snel op bol.com door hier te klikken.

Je kunt ‘m ook in het Engels bestellen in hardback of paperback.