For Darkness shows the Stars – Diana Peterfreund

fordarknessshows

rating 2,5 vd 5 -Willemijn

In the dystopian future of For Darkness Shows the Stars, a genetic experiment has devastated humanity. In the aftermath, a new class system placed anti-technology Luddites in absolute power over vast estates—and any survivors living there. Elliot North is a dutiful Luddite and a dutiful daughter who runs her father’s estate. When the boy she loved, Kai, a servant, asked her to run away with him four years ago, she refused, although it broke her heart. Now Kai is back. And while Elliot longs for a second chance with her first love, she knows it could mean betraying everything she’s been raised to believe is right. For Darkness Shows the Stars is a breathtaking YA romance about opening your mind to the future and your heart to the one person you know can break it.


3,94 sterren op Goodreads.com, het verhaal is afgeleid van Jane Austen, een prachtige dreamy voorkant en mooi geschreven Engels: dit moet toch dé boekenreis worden van je leven? Uuh… nee dus. Allemachtig, wat baal ik van dit boek! Ik had zo veel zin in om het te gaan lezen. Maanden heb ik dromerig naar de rug gekeken. Nu ik het uit heb, kom ik erachter dat ik het boek beter had kunnen laten staan, want nu is het van een droom naar een doorn in mijn boekenkast gegaan. Ik heb even reviews gelezen op internet en mensen zijn helemaal hoteldebotel van dit boek. Nou bij deze: ik dus niet en ik ga een flinke afkraak-recensie schrijven. Ready? Laat mij je overtuigen dat For Darkness shows the Stars een dik avoid-label verdient.

For Darkness shows the Stars won mij en mijn portemonnee door de prachtige cover. Sophie en ik hebben allebei een zwak voor donkerblauwe of zwarte covers met een rustige, catchy uitstraling. Geef Sophie maar een strak logo, en mij een zwijmelende dame achter mooie letters! I’ll buy them all! Natuurlijk leek het verhaal mij ook ontzettend leuk (ik ben absoluut geen ‘eenzijdige’ boekenkoper. Voorkant + verhaal moeten aanspreken!). Als jij ook valt voor de mooie, dreamy cover: koop dit boek dan vooral. Echter, als jij ook valt voor de pakkende synopsis op de achterkant: laat het boek dan vooral liggen! Peterfreund beweert dat haar verhaal een YA en dystopian setting heeft. Van mij krijgt ze een dikke ‘NEE’ terug. For Darkness shows the Stars is gebaseerd op het boek Persuasion van Jane Austen. Peterfreund heeft haar dikke, lelijke, stiefzusterlijke voet in het glazen muiltje gepropt van de mooie Assepoester. For Darkness shows the Stars is een geforceerde combinatie van een klassiek plot in een dystopian setting. Het waren duidelijk twee aparte ingrediënten die ze geprobeerd heeft te combineren. Ik vond het nergens naar smaken.  Ik verdenk de media ervan dat ze de handen boven Peterfreund’s hoofd houden omdat ze bezig geweest is met een eeuwenoude klassieker. En die mogen we natuurlijk niet in verband brengen met keiharde kritiek. Toch? Ik vind dat Peterfreund Persuasion schade toe gebracht heeft, maar Persuasion heeft ook For Darkness shows the Stars  beschadigd.

Hoe in vredesnaam wil je een, zogezegd, ‘saai’ Jane Austen verhaal mengen met een keiharde dystopian setting? Ik vind het meer dan logisch dat For Darkness shows the Stars een lijzig, saai en traag verhaal is geworden. Het gaat in het verhaal alleen maar om de liefde en totaal niet om de dystopian setting. Ik houd van een dystopian setting met een beetje liefde, in plaats van liefde met een beetje dystopian. Bovendien heeft het boek werkelijk waar 0,0 actie. Het zit bordevol chitchat, nutteloze morele en filosofische gesprekken, en het ‘sociale’ is high topic (lees: ‘hoi, buurvrouw, u ziet er prachtig uit.’ ‘Nou dank je, jij ook!’ ‘Mooie dag vandaag he?’ ‘Zeker, zeker’.). Zelfs de liefde in het boek is platonisch en sparkless. Na pagina 250 gebeurde er pas iets (en dat was al weinig). Het einde maakte me echt boos. Wat een slap geouwehoer! Na 400 pagina’s wordt je beloond met een einde van 4 bladzijdes die nergens op slaat en dat ook nog eens kotselijk voorspelbaar is. Het is gewoon om van te huilen. Een typisch uitgekauwd, Jane Austen- plot. Waar is het vuurwerk? De grijpende hand die je mee trekt? De emoties die je doen rouwen om je personages? De passie? There is none.

Nee, Publishers Weekly, het is geen pageturner! Nee, Beth Revis, het is helemaal niet impassioned! Ik zou graag in gesprek willen gaan met iemand die dit boek 4 of 5 sterren geeft. Wat heb ik gemist? Heb ik zo veel harde dystopian boeken gelezen dat ik een hart heb van koud steen? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik me niet ga wagen aan deel 2, Across a Star-swept Sea (dat trouwens totaal ergens anders over gaat. Volgens mij was Peterfreund zelf haar personages ook zat.). Ook ga ik niet de andere boeken lezen van Peterfreund (De serie van Rampant. Dat boek gaat over een wereld dat getreiserd wordt door killer-unicorns. Ja, je leest het goed. Moordende, agressieve, eenhoorns.. Ik moest hard lachen toen ik het las. Jij ook?).

Misschien vind jij alle bovenstaande dingen onzin (dat mag), en houd jij wel van een dik romantisch boek!

Bestel dan For Darkness shows the Stars eenvoudig en snel op bol.com door hier te klikken.

Heb je het al gelezen? Ik zou echt MEGA graag willen weten wat jij ervan vond!

– WH