Eve & Adam – Michael Grant en Katherine Applegate

Eve & Adam

rating 3,5 vd 5 - Sophie

Ik denk aan een appel op het moment dat de tram me raakt en mijn been afscheurt en mijn ribben verbrijzeld worden en mijn arm mijn arm niet meer is maar iets onherkenbaars, nat en rood.

Na een ernstig ongeluk wordt Eve naar het lab van haar moeder gebracht. Ze geneest wonderlijk goed en er is een mysterieuze jongen die haar rolstoel duwt, maar toch gaat zij bijna dood van verveling. Totdat ze van haar moeder de speciale opdracht krijgt om met een hightec ontwerpprogramma de perfecte jongen te bouwen. Deze uitdaging grijpt ze met beide handen aan. Eve schept Adam. En hij zal perfect zijn… Of toch niet?


Dit boek wilde ik alleen al hebben om de omslag, want zeg nou zelf: is het geen plaatje? Die appel is echt super intrigerend met die combinatie van organisch en mechanisch en beloofde voor mijn gevoel al veel goeds voor de inhoud van het boek. Heeft het die verwachtingen kunnen waarmaken en was het verhaal nét zo mooi als de omslag? Ja en nee. Lees mee 🙂

Ik heb denk ik een probleempje met verwachtingspatronen. Vaak als ik een synopsis lees, vul ik het verhaal al helemaal in in mijn hoofd in en verheug ik me als een klein kind op het verhaal zoals ik het me voorstelde. Net als wanneer je een heerlijk stuk chocoladegebak ziet staan in de winkel en je je al helemaal kan voorstellen hoe het smaakt zeg maar. Nou, naar aanleiding van de synopsis verwachtte ik dus bakken vol drama met betrekking tot de verstandhouding tussen Eve en Adam. Er is iets misgegaan bij het bouwen van Adam, hun persoonlijkheden clashen en brengen hen in gevaar, Adam is zwaar gewelddadig, etc. Maar als dat ook is wat jij ervan zou verwachten: stop maar. Het boek focust zich totaal niet op de verstandhouding tussen Eve & Adam, maar meer op moraliteit. Was dat een teleurstelling voor me? I’m not gonna lie: een beetje wel. Juist die dingen hadden mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd, dus toen het verhaal over een andere boeg gegooid bleek te worden, moest ik even slikken.

Gelukkig voor mij zaten er toch genoeg ingrediënten in het verhaal om me geïnteresseerd te houden. Misschien niet op de manier die ik verwacht had, maar zeker genoeg voor dat ‘nog-één-hoofdstukje-dan-gevoel’. Het is een scifi novel, en waar ik dan normaal gesproken huiverig zou bedanken (iel, scifi. Alles dat ook maar in de buurt komt van beta is naar) vond ik het hier eigenlijk wel tof. Wetenschap op zich is een gevaarlijk iets, want kennis geeft macht en macht maakt corrupt. Corrupte figuren zijn er hier genoeg, maar er zitten gradaties in die corruptie en het zou je wel eens kunnen verrassen wie nou the bad guys blijken te zijn. Voeg aan de wetenschap een drietal ondernemende tieners met gecompliceerde verledens toe en BAM: drama. Verwacht drama op het gebied van relaties (familie, vrienden, romantiek), het bepalen wat goed en kwaad is en het ontdekken wie je zelf bent en wat je wilt.

Voor mijn gevoel is dit boek gericht op de iets jongere groep in de YA branche. Een beetje de Percy Jackson kant uit zeg maar. Niet héél kinderlijk, maar toch zeker niet zo gecompliceerd als de grote YA titels als The Hunger Games en Divergent. Dat gegeven stelt je er wel toe in staat het boek in één zit uit te lezen (als je dat wilt), of anders een licht verteerbaar boek te verslinden. Hoewel het boek door twee schrijvers is geschreven (man en vrouw zelfs!) merk je daar niks aan in de schrijfstijl. Je hebt (voor het grootste deel van het boek) twee perspectieven, maar ik zou je oprecht niet kunnen zeggen waar Michael Grant aan het schrijven is geweest, en waar Katherine Applegate. Al met al dus echt heel fijn weg te lezen zonder de spanning te verliezen!

Dan nog even over de personages: touché! Het enige dat ik kan zeggen is dat ik het jammer vind dat het een standalone is en ik niet meer tijd mag doorbrengen met (met name) Eve en Solo! Met name bij Solo heb ik het gevoel dat het een enorm interessante persoonlijkheid is met een verleden waar ik nog wel even zou willen induiken. Misschien een leuk ideetje voor een novella, Grant en Applegate? 🙂

Al met al was het een vermakelijk boek, maar heb ik het idee dat het zijn potentie niet heeft waargemaakt. Het hele plot dreef wat aan de oppervlakte, terwijl het verschillende kansen had om juist dieper door te gaan. Helaasch, helaasch. Maar vanwege het originele plot en de interessante personages zou ik het toch aanraden, zeker aan het wat meer jeugdige publiek!

Geïnteresseerd? Koop Eve & Adam dan hier eenvoudig via Bol.com. Lees je toch liever in het Engels? Klik dan hier. – SH