Deep Blue : Geheimen van de Zee – Jennifer Donnelly

9789000338429_download rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Diep in de oceaan leven de zeemeerminnen. Op de ochtend van haar verloving ontwaakt Serafina, een zeemeermin van de Middellandse Zee, met vreemde dromen in haar hoofd. Die voorspellen de terugkeer van een eeuwenoud kwaad. Wanneer de pijl van een moordenaar Sera’s moeder vergiftigt, moet Sera op zoek naar het brein achter de moord om een oorlog te voorkomen. Geleid door haar schimmige dromen, zoekt Sera vijf andere zeemeerminheldinnen van de zes zeeën. Samen vormen zij een onverbrekelijke zusterband en ontdekken ze een samenzwering die het bestaan van hun wereld bedreigt.


Ik hoop dat je deze recensie hebt aangeklikt met de gedachte ‘bah, een zeemeerminnenwereld. Hoe moet ik dat nou ooit serieus nemen? Daar ga ik dus nooit aan beginnen!’ of juist met de gedachte ‘Zei er iemand Disney?!?!’ Beide dacht ikzelf namelijk toen ik hoorde van deze serie. Ik heb gezocht naar reviews die dit uitlichtte maar niemand beantwoorde echt mijn vragen. Dus, toen moest ik het zelf maar gaan onderzoeken. Duikbril dus op en je lievelingsknuffel Mickey Mouse knuffel op schoot: And here we go!

Deep Blue begint met een fantastische proloog die vervolgens wordt opgevolgd zes vreselijke hoofdstukken. Sorry Donnelly, maar zo trek je lezers niet. Wat een Barbie in Mermaidia setting! Ik dacht eraan om dit boek door te schuiven naar mijn kleine zusje van 9 jaar. Het pakte me totaal niet. Serafina, het hoofdpersonage, is plat, onorigineel, saai en zeurderig. Ze heeft niets weg van de mooi ingekleurde karakters van de Disney prinsessen. Daarbij wordt ze ook nog eens ‘principessa’ genoemd. Te vaak La vita é Bella gezien, Donnelly? Bovendien paradeert Serafina door de gangen van haar paleis met haar vriendin: een octopus. Ik weet niet of jullie alle Barbie films hebben gezien (ik wel!) maar daar hebben ze ook allemaal een eigen vriendinnetje in de vorm van een fel gekleurd, trouw dier dat normaal gesproken de mensheid of zou mijden of zou opvreten. Een gejat concept dus, vond ik. Ze kunnen er zo een Barbie film van maken. De nieuwe wereld van Deep blue is leuk en gaaf om te ontdekken (een onderwereld is tegen mijn verwachting in, echt heel vet om te lezen), maar Donnelly had van mij al die onbegrijpelijke ‘vak’jargon eruit mogen laten. Deep Blue zit vol met met, voor ons als lezer, betekenisloze woorden, niet bekende namen en plaatsen die alleen maar verwarrend werken. Een gegeven moment nam ik niet eens meer de moeite om het wel te begrijpen. Jammer, want we weten van Schim en Schaduw dat onbekende terminologie wel degelijk gaaf werkt! Door al deze storende ‘zeebelletjes’ kwam de wereld moeilijk tot leven in mijn hoofd. Het was niet harmonieus. Er miste iets. Nu nog steeds weet ik niet waarom Deep Blue  zo erg aan de ‘oppervlakte’ bleef, terwijl de naam !Deep! Blue absoluut anders doet vermoeden.

Máár: Deep Blue is alsnog echt leuk. Ik heb er echt van genoten. Vanaf pagina 80 grijpt Donneley je bij je staart die zij zelf je geschonken heeft. Haar parelkleurige wereld laat ze in een klap donker worden en angstaanjagend en vooral: spannend en interessant. Ik klapte verrukt in mijn handen en kon niet wachten op wat er komen ging, maar helaas ging Donnelly niet zo Deep dan ik graag had gezien. Ik weet onderhand waarom Deep Blue net de plank missloeg met haar staart voor mij: naar mijn idee is dit eerste deel maar de eerste 15 minuten van een film die 2,5 uur duurt. Alles is geïntroduceerd, de personages zijn aangetreden en de wereld is bekend: nu komt de actie! Daarom bestempel ik deze serie niet als een no-go. Absoluut niet! Graag, heel graag lees ik deel 2: De Blauwe Diamant, die in Juli uitkomt bij Uitgeverij Van Goor. Ik denk dat Donneley nog maar 10% van haar capaciteit heeft laten zien en ik verwacht een hele hoop van het aankomende deel!

Een intro dus, en niet een heel sterke, maar ik laat me niet uit de zee slaan: de wereld die Donnelly ons geeft is echt vet. Deze duik onder water mag je echt niet missen. Bovendien zit er veel mythologie in. Wat wil je nog meer?!

Je kunt ‘m morgen al in huis hebben door Deep Blue hier te bestellen op bol.com.

-WH