If I Stay – Gayle Forman

If I Stay rating 4 vd 5 - Sophie Just listen,’ Adam says with a voice that sounds like shrapnel.’ I open my eyes wide now. I sit up as much as I can. And I listen. ‘Stay,’ he says. Everybody has to make choices. Some might break you. For seventeen-year-old Mia, surrounded by a wonderful family, friends and a gorgeous boyfriend decisions might seem tough, but they’re all about a future full of music and love, a future that’s brimming with hope. But life can change in an instant. A cold February morning . . . a snowy road . . . and suddenly all of Mia’s choices are gone. Except one. As alone as she’ll ever be, Mia must make the most difficult choice of all. Haunting, heartrending and ultimately life-affirming, If I Stay will make you appreciate all that you have, all that you’ve lost – and all that might be.


Een tijdje lang heb ik getwijfeld: ga ik If I Stay nou wel, of niet aanschaffen en lezen? Het verhaal leek me mooi, maar tegelijkertijd leek het plot me ook zo overduidelijk: als je de keuze hebt tussen leven en dood, dan ga je toch sowieso voor de eerste optie? Moeten daar nou écht 210 bladzijden aan besteed worden? Uiteindelijk gaf ik toe aan mijn nieuwsgierigheid en sloeg ik het boek open toen ik op weg was naar mijn kamer in Nijmegen.

Het eerste dat me opviel, was dat het boek qua opmaak wel erg veel weg had van een novella. Normaliter is een novella 50-100 pagina’s en sure, daar schiet If I Stay met haar 210 bladzijden wel overheen. Maar tegelijkertijd is 210 pagina’s weer aan de geringe kant voor ‘normale’ boeken. Ook heeft If I Stay geen hoofdstukken (HELP! Hoe moet ik dan ‘nog één hoofdstukje’ lezen?!), maar liep het verhaal in één keer door met de nodige flashbacks. Er zijn maar weinig personages die je leert kennen, er is geen sprake van karakterontwikkeling, en tot slot gaat een novella over een bepalende gebeurtenis in het leven van (meestal) één persoon: check. If I Stay, je dekmantel is opgeheven! Je bent stiekem een novella… I knew it.

De lengte van het boek heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik het binnen no-time uit had (Uggeh een retourtje Nijmegen uggeh), maar ook merkte ik aan mezelf dat ik compleet in het verhaal gezogen werd. Zo zeker van mijn zaak als ik het verhaal in ging (Uhhh natuurlijk wil je blijven leven als je de keuze hebt!) zozeer ging ik twijfelen naarmate ik verder las. Mia (onze protagoniste) is heel logisch en helder in haar denken, en hoewel ze voor een niet bepaald simpele keuze staat, blijkt ze ook een zeker gevoel voor humor te hebben. Die combinatie van eigenschappen zorgde ervoor dat ik echt oor wilde bieden aan haar motivatie en twijfels omtrent de belangrijkste keuze van/over haar leven.

Hoewel If I Stay een nogal zwaar onderwerp behandelt, is de toonzetting licht. De flashbacks bieden inzicht in Mia’s leven van vóór de ingrijpende gebeurtenis en lezen lekker weg. Er is een snufje romantiek toegevoegd aan het verhaal, maar niet zóveel dat het een romantisch plot is geworden. Het boek gaat over het maken van keuzes, over het afwegen daarvan aan de hand van motivaties. En zoals ik al zei leest het desondanks als een licht verhaal weg! 210 bladzijden. Een retourtje Nijmegen. Een kleine impact? Nee, het verhaal spookt al de hele dag door mijn hoofd. In dat weinige aantal bladzijden is Gayle Forman er in geslaagd mij te laten nadenken over iets dat ik voorheen voor logisch aannam. Ik hoop zelf nooit in een situatie terecht te komen waarbij ik dit soort afwegingen hoef te maken (en dan maakt het me niet eens uit als welke partij), maar indien dat toch zo is, denk ik dat ik nu van beide kanten een helderder beeld heb gekregen van waarom mensen welke keuze zouden kunnen maken. Where She Went, watch out. I want you in my bookshelves!  – SH


Wil je If I Stay ook gaan lezen? Dat kan! De Engelstalige versie kan je hier bestellen op Bol.com. De Nederlandstalige versie, Als Ik Blijf kan je hier bestellen!