Water & Vuur – Victoria Scott

cdvzrating 4 vd 5 - Willemijn

De zestienjarige Tella is wanhopig: haar broer is ernstig ziek en de artsen staan met lege handen. Dan ontvangt Tella geheimzinnige instructies om deel te nemen aan een levensgevaarlijke race door vier ecosystemen: jungle, woestijn, oceaan en bergen. En de prijs? Het geneesmiddel dat haar broer kan redden. Modepopje Tella, niet gewend aan ontberingen, is vastbesloten: ze moet winnen! Alle deelnemers krijgen een ei, dat tijdens de race uitkomt. In elk ei zit een Pandora, een speciaal gemanipuleerd dier, met gaven waarmee het de deelnemer kan helpen. Tella s Pandora lijkt niets bijzonders te kunnen of toch wel? En hoe handig zijn Tella s gevoelens voor de zwijgzame, stoere Guy, die net zo graag wil winnen als zij? Want als het erop aankomt, heeft Tella maar één doel: het leven van haar broer redden en dat van zichzelf.


Water & Vuur:

Actie? Check.

Humor? Check.

Leuke mannen? Check.

Spanning? Dubbel check.

Stoer hoofdpersonage? Check.

Dieren in een YA-Dystopian setting? Ch- .huh? Dieren in een wàt!? Check!

Water & Vuur  vind ik een een vreemde eend in de bijt in het land van de goede YA-boeken. En net zoals bij alle unieke, originele dingen is Water & Vuur bijzonder. Heel bijzonder. Het krijgt van mij niet zo maar een plekje in mijn kast, maar een place-of-honour-plekje! Water & Vuur is hét pareltje van de uitgeverij Leopold.  Als je een goede kennismaking wilt met deze uitgeverij, koop dit boek dan (Als je Leopold al kent, buy it anyway) Op de kaft staat vol trots: ‘Beter dan de hongerspelen!’ – Young-adults.nl. Phoe, daar beweer je me wat, Young-adults.nl! Als die-hard Hungergamessuzannecollins-fan evenaar je deze boeken niet gauw. Dat heeft Water & Vuur voor mij ook niet gedaan, maar man man! Wat kwam het dicht in de buurt!

Intense vreugde overspoelde me toen dit pakketje binnen kwam. Al zo lang had ik naar het boek zitten kwijlen! Ik wilde het ontzettend graag hebben. Toen het uiteindelijk in mijn bezit kwam, heb ik het ook direct gelezen. O! Wat had ik ZIN in dit boek! De cover is mooi, de achterflap tekst triggert als een malle en de recensies zijn veel belovend. Stiekem had ik verwacht dat W&V een aftreksel zou zijn van De Test, De Hunger Games en Pokemon (vanwege de Pandora’s). Bloggers die dit beweren zijn ontzettend flauw bezig. Dat is namelijk helemaal niet zo. Het is geen wanna-be maar een look-a-like! Natuurlijk, je ontdekt enige paralellen en een aantal dingen lopen gelijk op, maar W&V is  uniek en speciaal op zijn eigen manier. Ik zou het zeker geen schaduwfiguur op copycat willen noemen: no way. Water & Vuur is just awesome.

Pandora’s? Wat zijn dat, Willemijn? Nou, dat wil ik je mega graag vertellen, maar eigenlijk vind ik dat je dat zelf moet gaan ontdekken. Deze pandora’s zijn namelijk de reden waarom ik zo gek ben op dit boek. Door deze ‘wezens’ is Water & Vuur zo gekke-eend-in-de-bijt-erig en uniek. Kennen jullie een ander YA boek waar dieren in voorkomen? Dan bedoel ik geen kat die ’s avonds over de straat vliegt als het hoofdpersonage aan de wandel is, maar een dier dat zelf gerekend mag worden als een personage en altijd aanwezig is in het verhaal? Nee, ik ook niet. En daarom moet je nú Water & Vuur lezen! Het is een hele toffe leeservaring. Wat mij betreft mag Katniss ook wel een duif hebben en Tris een hond. Ik ben een enorme dierengek, dus ik ben meteen verkocht als er een speciale plek is voor dieren. I just love it. En dan niet op een sentimentele manier, maar juist op een kick-ass manier. Verwacht dus geen roze Barbie chihuahua, maar een groot beest met klauwen en kwijl. Bring it on! Het is een unieke toevoeging die ik heel erg waardeer. De pandora’s zijn echt dikke shit.

Als het bovenstaande je nog steeds niet over gehaald heeft om W&V te kopen, dan geef ik je nu vlug nog wat meer redenen. Water & Vuur heeft een heerlijk maf hoofdpersonage. De eerste paar bladzijdes dacht ik ‘Oh god, niet zo één!’ maar daarna ging ik veel van Tella houden. Ze is leuk én (say it again) origineel.  Besides, het survival-theme in dit verhaal wordt heerlijk uitgewerkt. Water & Vuur heeft weinig tot geen intriges en politieke verkiptheden die meespelen, in tegen stelling tot de Hunger Games of Divergent. Het is lekker overheid-loos en dat zorgt ervoor dat alle aandacht naar het spel zelf gaat. Er gebeurd zo veel tijdens in het verhaal! Toen ik het boek uit had, had ik het idee zelf maanden weg te zijn geweest. Tella en Victoria Scott trekken je echt mee, tot figuurlijke blaren in je ogen aan toe! Ik mis Tella en haar verhaal. Deel 2, please come! (15 juli is het zo ver! Het heet Ijs & Steen! Can’t wait!)

Dus, Wanneer moet ik Water & Vuur lezen?

Ya-fan? Check.

Dieren gek? Check.

Gewoon als je van lezen houdt? Check!

Er is dus geen ontsnappen meer aan! Lees Water & Vuur. Koop jouw exemplaar door hier te klikken en bestel ‘m via Bol.com.

Comments are closed.