Onbreekbaar – Kami Garcia

Onbreekbaar

rating 3,5 vd 5 - Sophie“Ik geloofde nooit in geesten. Totdat een me probeerde te vermoorden.”

Als Kennedy Walters haar moeder dood aantreft, beseft ze niet dat paranormale krachten hiervoor verantwoordelijk zijn. Pas als de mysterieuze tweeling Jared en Lukas Lockhart in haar kamer inbreken en een geest vernietigen die daar was om haar te vermoorden, begrijpt ze dat haar moeders dood geen ongeluk was. Kennedy moet haar moeders plaats innemen in het Legioen van de Zwarte Duif, een geheim genootschap voor geestenjagers. Samen met de andere vier leden moet ze de wereld beschermen tegen een wraakzuchtig demon.


Vanaf de eerste bladzijde had Kami Garcia me in haar ban. Wat een mysterieus verhaal is dit zeg! Het hele gegeven van geesten/duistere krachten die uitgebannen moeten worden doet me sterk denken aan The Mortal Instruments van Cassandra Clare en misschien nog wel net iets sterker aan The Ghostbusters. Maar hey, voor allebei kan je me ‘s nachts wakker maken, dus dan zit je bij mij al wel geramd!

Veel mensen zullen “Beautiful Creatures” – de samenwerking van Kami Garcia en Margaret Stohl – misschien al wel gelezen hebben. Ik was erg benieuwd hoe Garcia’s schrijfstijl zou zijn als ze eenmaal losgekoppeld was van Stohl, en ik was blij om te ondervinden dat het boek heerlijk weglas. Het boek an sich is misschien op een net iets jonger publiek gericht dan een serie als The Mortal Instruments, want het taalgebruik was relatief simpel en het verloop van het plot was erop gericht de aandacht van de lezer erbij te houden. Geen tijd voor ‘nutteloze’ scènes; bam bam bam! Door met het verhaal! Stiekem vond ik dat zelf ook wel een keer prettig. Het hele verhaal gaf je het gevoel dat je een mystery-/actiefilm aan het kijken was, perfect dus om lekker in de schemering in de tuin te lezen 🙂

Zoals op de achterflap al te zien is, komt Kennedy terecht bij vier andere tieners. Ik zal niet teveel verklappen over de onderlinge dynamiek, behalve dat ik erg nieuwsgierig word naar hun verleden. Je hebt de stoere tweeling Jared en Lukas, humoristische Priest, en grumpy Alara. Garcia zet een aantal interessante personages neer die op enkele elementen na ook erg realistisch overkomen. Wat die minder geloofwaardige dingen dan zijn? Tja, dat is helaas niet spoilervrij. Als je het alsnog wilt weten, kan je de tekst tussen de pijltjes even selecteren en dan wordt de witte tekst leesbaar. > Kennedy en Jared zijn van het ene op het andere moment smoorverliefd op elkaar, terwijl ik als lezer denk “Where did this come from?!” Het is net alsof Garcia per se dat romantische element wilde verwerken in haar verhaal, maar eigenlijk geen tijd wilde besteden aan de uitwerking hiervan. Jammer! #instalove <
Wanneer moet je Onbreekbaar gaan lezen?
– Als je fan bent van The Mortal Instruments (of anderszins bovennatuurlijke verhalen);
– Als je een checklsitpersoon bent en ervan houdt dingen te kunnen wegstrepen (dit plot leent zich daar namelijk PERFECT voor!);
– Als je zin hebt in een fast-paced verhaal;
– Als je op boekendieet bent en behoefte hebt aan een lekker en licht verteerbaar verhaal (:

Het einde van het boek is echt… Ik moet eigenlijk gewoon meteen door met het tweede deel, laten we het daarop houden! Ontneem jezelf het plezier van dit verhaal niet, en schaf het eerste deel zo snel mogelijk aan. Dat kan bijvoorbeeld via Bol.com, daarvoor klik je hier. – SH


03. Unbreakable

Persoonlijk ben ik zwaar verliefd op de Nederlandse cover van het boek, dus wilde ik bij jullie even peilen of jullie er ook zo over dacht! Dit aan de hand van het inmiddels bekende concept ‘Choose’! Na stemming was het resultaat als volgt:
A: 16,7%
B: 33,3%
C: 50%

Oké, dus geen onverdeeld ‘succes’, maar toch vind ik dat Moon YA een shout-out verdient voor het creëren van een compleet nieuwe cover. Ik vind hem oogstrelend hoor… 😉