Het Programma – Suzanne Young

9200000040083274

rating 4,5 vd 5 - Willemijn

In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma… Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen. Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…


Voor mij is Het Programma het allereerste YA-boek van Uitgeverij Karakter dat ik gelezen heb. De eerste kennismaking is dan altijd spannend en vol verwachtig. Je wilt graag dat het een tof boek is, een mind-blower een to-love-list aanvuller. Ik had dus hoge verwachtingen, en toch heeft Het Programma het voor elkaar weten te krijgen om een grote nasmeulende afdruk achter te laten op mijn hart. Ik had echt niet verwacht dat Het Programma zo’n meeslepend en aangrijpend boek is. Ik opende dit boek zelfs met een wat sarcastische instelling: ‘The Maze Runner-aftreksel’, ‘Enders-wannabe’ en ‘Slated-copycat’ waren allerlei woorden die ik als bevooroordeeld mens in mijn hoofd had. Al deze woorden werden in een klap weg geblazen na de eerste dertig pagina’s van dit boek. Allemachtig, Het Programma is echt heftige shit. Het is geen normale YA en steekt af met andere YA-novels die je gewend bent. Het is een keiharde dystopian die je blijft achtervolgen, zelfs nadat je het boek weer weg hebt gestopt in je kast. Ik heb er zelfs over gedroomd! (En dat zegt wat!) Ik heb een aantal keren verward en verslagen met mijn hoofd geschud tijdens het verhaal. No way, dacht ik, dit kun je niet maken Suzanne Young! Dit is een boek dat je verstelt doet staan. It goes down, down and down and there’s is no going back! Gosh, I loved it!

Hooked was ik dus en verliefd en verachtend tegelijkertijd. Ik wilde niet meemaken wat ik las, maar ik moest het gewoon lezen. Ik heb het boek binnen een dag uitgelezen. Terwijl mijn vriend tegen mij aan praatte en mijn hond om aandacht blafte, bleef ik onverstrooid doorlezen. ‘S avonds laat na het lezen zat ik op de veranda met mijn vriend en hij zei ‘Wow, je zit hier wel naast mij, maar volgens mij zijn je gedachten heel ergens anders!’ Dat was ook echt zo. Suzanne Young plant je met haar krachtige plot, fijn taalgebruik, en snelle tempo als een dikke boom in haar verhaal. De vlijmscherpe, agressieve, wanhopige liefde die in dit verhaal leeft, grijpt je vast en neemt je mee. Al bij pagina 100 was ik compleet heartbroken. Normalieter is een boek aan het einde zwaar en verdrietig, maar Het Programma begint hier gewoon mee. Wat een emotionele rollercoaster! Allemachtig! Dit boek is bijzonder door de zieke en ijzersterke psychologie die in het verhaal verweven is. ‘Zoenen, dood, liefde, verlies… De woorden lopen door elkaar heen en mijn tranen doorweken de bladzijde’ schreef Suzanne Young een gegeven moment in Het Programma. Deze woorden raakte mij diep. Het is de kern van dit boek, symbolisch opgeschreven in een zin. Ik had het zelf niet kunnen verwoorden, maar Young vertelt je het, en het snijdt in je ziel.

4,5 ster dus, want Het Programma is bijna net zo goed als Slated! (Voor de recensie van Slated, klik hier) Ik beoordeel Het Programma via Slated omdat deze twee boeken bijna dezelfde world-building hebben, maar het uitganspunt is anders (en het verhaal natuurlijk ook). Slated is net iets spannender en krachtiger, dus vandaar dat Het Programma een half puntje moet missen in mijn beoordeling. Maar desalniettemin: Het Programma is een even grote aanrader als Slated. Ook al oogt de cover foto van Het Programma wat steriel en saai: het boek is een absolute must voor de echte dystopian fan. Het Programma heeft weinig actie in het verhaal zelf, maar er gebeurd zo waanzinnig veel tussen de personages onderling. I loved it (en meestal snak ik naar bommen en actie, maar nu taalde ik er niet eens naar!). Kopen en lezen dus. En genieten. En huilen. En nog meer genieten.

Een Dikke Aanrader dus met hoofdletter D en A! Ik kan niet wachten tot deel twee ! *grote diepe verlangende zucht*

Geinteresseerd?

Koop bij bol.com