De 100 – Kass Morgen

de-100

rating 4 vd 5 - Willemijn

Door een kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is… De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kun je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?


The 100 kennen veel mensen door de TV-serie die in 2013 en 2014 te zien was op de Amerikaanse buis. Actie, drama, een beetje apocalyptisch en vooral veel spanning. Het is ook niet gek dat de serie het goed deed. (bekijk hier de trailer)  Ik heb deze serie niet gezien (ben het wel van plan), maar ik blijf én ben zo’n lekkere bookmaniak die zegt dat het boek natuurlijk altijd en voor eeuwig beter is dan de ‘filmimitatie’. Op de achterkant van het boek staat: ‘De 100 is het eerste boek van de gelijknamige tv-serie’. Dat heeft Blossom Books heel goed verwoord: gelijknamig, niet gelijkend. Alleen al in de trailer kom je erachter dat de tv-serie zo totaal anders is dan het boek. De namen zijn hetzelfde en de insteek van het verhaal, maar daar blijft het ook bij. Schattige meisjes in het boek, zijn sletjes in de serie en andersom. Heel vreemd en onbegrijpelijk, want het verhaal van Kass Morgan is echt awesome!

In De 100  lees je een spannend verhaal die met een lekker tempo wordt verteld. Door een fijne afwisseling aan flashbacks kom je steeds meer te weten van de personages en hun verhaal. Daarbij maakt Kass Morgan gebruik van verschillende vertel perspectieven. In totaal lees je met vier personages mee, twee meisjes (Clarke en Glass <3) en twee jongens (Wells en Bellamy). Door deze continue switch krijg je een veelzijdige verhaal perspectieven met heel veel diepte. Dit is het enige boek waar ik deze personage wisseling fijn vind. Meestal haat ik dat. Ik ben in dat opzicht heel monogaam aan een hoofdpersonage haha. Het werkt totaal niet verwarrend, maar is juist verfrissend en vernieuwend (en soms ook frustrerend omdat je meer weet dan de personages zelf haha). De personages zijn heel realistisch en goed uitgewerkt. Tijdens het verhaal ga je je echt hechten aan personen, terwijl je voor anderen juist afkeer ontwikkelt. Echte, hevige emoties tolden rond in mijn borst toen ik De 100 aan het lezen was. Ik heb zelf een paar keer vol afschuw en angst namen uitgeroepen (tot ergernis van mijn moeder, die telkens van mij schrok haha). O man, ik wilde zo graag iemand meppen aan het einde van het boek! Ik was zo boos en verdrietig. Alle elementen van het verhaal zijn genadeloos met elkaar verweven en zijn uiteindelijk een afschrikwekkend patroon. Het was rete spannend, en de kliffhanger is gewoon killing! (gelukkig ga ik meteen door naar deel 2 haha)

Toen ik op Goodreads keek zag ik dat veel mensen dit boek maar met 2-3 sterren bestempelen. Ik snap dat echt niet. Why people? Hebben jullie dan alle pagina’s met Glass in de hoofdrol overgeslagen?! Mis ik dan iets? Enige kritiekpuntjes die ik op kan noemen, zijn de volgende. Het boek leest nét iets te makkelijk weg. Er gebeuren verschrikkelijke dingen, maar het heeft geen zwaargewicht. Je slaat vrij rustig de volgende bladzijde om. Verwacht dus geen mentale breakdown zoals bij Harry Potter 7 haha. Het andere punt is dat deze serie nét iets te veel weg heeft van de serie Across the Universe van Beth Revis. Opzich is dat geen kritiek punt, maar een neutrale opmerking. Op plotniveau, uitwerking en zelfs personage karaktertypen komen sterk overeen. Ik vind dat niet erg, want ik ben dol op zulke boeken. Je zweeft net zoals bij Across the Universe ergens in het heelal in een claustrofobisch koekblik: heerlijk! Daarbij zijn het allebei survival boeken en dat is mijn lievelingstype! De 100 staat dus niet in mijn top 5 lijst, maar komt zeker wel dicht in de buurt. Ik ben onwijs benieuwd naar de volgende delen! Gaan jullie ze ook lezen/hebben jullie ze al gelezen? 🙂

Koop gauw jouw De 100 op bol.com door hier te klikken.

-WH