Saeculum – Ursula Poznanski

9200000005250698

rating 4 vd 5 - Willemijn

Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood.


Oogt de cover eng? Mooi zo! Daaraan vasthouden, want dat is Saeculum ook! Eveneens is het boek net zo onheilspellend als dat het griezelige woord ‘Saeculum’ doet voorstellen. Een ril-de-bibber-boek dus, en een hele leuke! Doet ge uwe ridderlijke dracht maar ‘an ende treed  de werlt van Saeculum binnen!

Saeculum is een zeer bijzonder boek. Het is het tweede boek wat Ursula Poznanski heeft geschreven (haar debuut heet Erebos! Die wil ik ook erg graag lezen! 🙂 ). Heb je ooit meewillen doen aan een LARP-game (living action role playing game) maar nooit de ballen gehad om het daadwerkelijk toe doen? Dan is Saeculum je kans. Een LARP-game is volgens wikipedia ‘een rollenspel waaraan enkele tientallen tot honderden spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. De spelers zijn allen bij het verhaal betrokken en de handelingen van de spelers zijn niet van tevoren vastgelegd, maar er zijn wel bepaalde richtlijnen. Elke speler heeft namelijk zelf een “personage” verzonnen en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen.’ Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord, totdat mijn vriend mij er filmpjes van liet zien. Het LARP-idee van Saeculum is dat Bastian met zijn nieuwe vrienden de Middeleeuwen gaan naspelen in een onbewoond en ‘vervloekt’ bos. Het leuke aan Saeculum is dat je gewoon niet weet wat voor genre je leest. Ik had nog geen leeservaringen met Ursula Poznanski, dus was Saeculum een thriller met extraordinary events? Of een roman? Een grappig kinderboek in de trant van Griezelbus? Of is dus juist fantasy, en zijn alle gekke dingen die in dit boek gebeuren echt van duistere machten? Kan deze magische vloek echt, of zit er een geniaal rationeel plan achter die alle enge dingen een lachertje maakt? Ik wist het gewoon niet! Mega spannend dus. Ik stond net zoals Bastian midden in het bos met een groot vraagteken boven mijn hoofd. Heerlijk! Het is een boek wat je écht iets laat voelen: ik had wel meer dan 100 keer kippenvel van mijn kruin tot mijn tenen. Saeculum blijft niet alleen bij de ervaring, het maakt je gewoon echt bang. Het kruipt onder je huid en pakt je achter je rug om. Het zette koude klauwen in m’n lijf. Ik fietste na het lezen van dit boek door het bos naar huis and I was scared (nu ben ik geen poep gewend aan scary stories maar toch) het verhaal at gewoon aan me. En daarbij: Ursula is dé LARP koningin! Ze is geniaal! Moderne tijd én historische tijd geweldig met elkaar verwikkeld. Zeer origineel. Twee tijden lopen door elkaar heen en je weet niet welke er nu aan de beurt is. Lekker onheilspellend.  Smullen dus!

Wat ik wel echt jammer vond was het einde. Ik had verschillende recensies gelezen van dit boek (Ja, dat doe ik als recensente zelf ook!) en iedereen sprak over het ‘weergaloze’ einde. Ik vond het juist een beetje snel, rommelig en samengeplakt. Het verhaal is het sterkst tussen ongeveer bladzijde 150 en 350. Daarna zakt het wat in. Misschien ervaarde ik dat omdat ik zo gehoopt had dat het einde anders had uitgepakt. Daarom geef ik dit boek ‘maar’ 4 sterren en niet hoger, terwijl ik Saeculum echt top vond! Dikke aanrader dus!

Koop bij bol.com