De Behandeling – Suzanne Young

54f3ffd3cf2495.58717423

rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Aiai, een hele ster gedaald ten opzichte van zijn voorganger! (Lees de recensie van Het Programma hier) Suzanne Young, hoe heb je me dit aan kunnen doen! Ik was zo verliefd op je! 🙁 Ik hield van Sloane en James, en in De Behandeling kon ik ze allebei wel wurgen! Ik zal je vertellen waarom..

Waar Het Programma je het verhaal in zuigt, laat De Behandeling je achter. Het begin van dit boek is namelijk wat hobbelig. Er gebeuren verschillende dingen terwijl ik steeds dacht “Oh, ja. Oh, ja. Dat is waar ook. Oh, ja nu snap ik het. Oh, oke! Zo dus, maar o, wacht even, je gaat me veel te snel!”. Graag had ik een soort introductie gezien, in plaats van een regelrechte slinger in het verhaal. Het duurde even voor ik opstond en me kon concentreren. Ik had onwijs veel zin in dit boek, dus ik ben absoluut niet met een negatieve instelling gaan lezen (dat beïnvloedt je soms wel echt! Dus pas op! Hoe je je voelt en wat je leest, vormen samen je uiteindelijke mening over een boek!). Ik heb zelfs gegild toen het boek ein-de-lijk op mijn mat viel. Zeer direct ben ik er ook in begonnen. De Behandeling is lekker leesvoer, maar helaas niet zo goed als zijn voorganger. Jammer, want ik had hoge verwachtingen van The Program-serie. Het had ook heel veel in zijn mars, vond ik, maar De Behandeling heeft het een beetje in elkaar laten vallen. Bijvoorbeeld: James vond ik in De Behandeling ronduit een lul. Had een van jullie dat ook? Hij gedroeg zich zo egocentrisch en autoritair. Ik citeer James: ‘Als ik gepakt wordt door het programma verwacht ik van je dat je me gaat zoeken, Sloane. Is dat duidelijk? Hoor je me?’ Whatte F! Doe even chill man! Bovendien kon James tijdens het hele boek aan niks anders denken dan seks, seks, seks en ohja- seks. De eerste 100 pagina’s van De Behandeling vond ik overgoten met een puberachtige sekstint. Ik zeg expres ‘tint’, omdat in The Program-serie niet keiharde seks voorkomt. Je krijgt dus geen regelrechte seksscenes, maar wel belachelijk veel opmerkingen, zinspelingen, voorproefjes en dergelijke. Je weet precies wat ze in die lege, witte alinea regel aan het doen zijn: seksen dus. Nu mag je van mij best seksen, geen probleem. MAAR IK HOEF HET NIET TE WETEN. Dank u. Geef me of zwart (dus echte seks) of wit (geen seks), maar ga niet grijze schunnige opmerkingen lopen te maken. Het moge dus duidelijk zijn dat ik de seks van Sloane en James niet aantrekkelijk vond. Didn’t like it! Het deed ook volledig af aan het verhaal en vertraagde het tempo enorm. Dikke minpunt dus, want het bleef het hele verhaal doorgaan!

En punt twee: De Behandeling is veel ‘zwarter’ geschreven dan zijn voorganger. The Program-serie gaat over een epidemie die zich uit in massale zelfmoordpogingen. Een donker onderwerp dus waar Suzanne in deel 1 heel goed mee wist te spelen. Ze gaf dit gevaarlijke, sobere onderwerp een licht randje. In De Behandeling heeft ze dit echter niet gedaan. Het was veel te negatief geschreven. Sloane deed niks anders dan ‘meh, meh, meh’ en zowat iedereen wil dood in het verhaal. Het was harengetrek en dikke krokodillen tranen. Ik kreeg een heel negatief, ontstemd gevoel van dit boek. Ik heb haast geen een keer gelachen of me opgelucht gevoeld. Het is way too depressief! Jammer! Een boek moet leuk zijn toch, ongeacht het onderwerp?

De Behandeling heeft daarentegen wel een heel fijn en zacht einde. Alleen vind ik dat dit verhaal helemaal geen vervolg nodig heeft. Het verhaal van Sloane en James heeft zich ontwikkelt, ontpopt en is klaar: de kous is af. Echter, er komt wél een deel 3! Namelijk De Remedie. In Oktober komt dit boek weer uit bij Uitgeverij Karakter. De voorkant is echt awesome! 🙂 Heel erg mooi (de mooiste van allemaal)! Bovendien is de achterflap echt heel sterk: ik wil dit deel echt in handen krijgen! We krijgen namelijk een heel nieuw verhaal over Quinlan McKee! Ik heb een beetje het idee dat Suzanne Young keihard gaat terugkomen met De Remedie. Het verhaal heeft in ieder geval alle goede elementen: wanhopige liefde, mysterie, dystopian samenleving én een lekkere kerel! Reserveer jij De Remedie ook al vast?

Het Programma is helemaal tof, terwijl De Behandeling iets een dipje had voor mij! Wat vond jij ervan?

PS. Het Herstel (The Programm-serie #2,5) zit achterin De Behandeling! Vandaar die rode sticker: ‘Met achterin een exclusief bonus-verhaal!’ op de cover ;). Absoluut het lezen waard! Tof dat uitgeverij Karakter dat samengevoegd heeft! 🙂
Koop bij bol.com