Rode Koningin – Victoria Aveyard

9200000040876803

rating 5 vd 5 - Willemijn

In de wereld van de zeventienjarige Mare Berrens hebben mensen zilver of rood bloed. Mare en haar familie zijn geboren als lage Roden, voorbestemd om de elite van Zilveren te bedienen. Bovendien bezitten de Zilveren bovennatuurlijke krachten, waardoor ze zo sterk zijn als goden. Als haar beste vriend in het leger moet gaan dienen zet Mare alles op alles om zijn vrijheid terug te winnen. Het lukt Mare om toegang te krijgen tot het koninklijk paleis, waar ze oog in oog komt te staan met de koning. Hij ontdekt bij Mare een verborgen gave – een kracht waarover ze niet had kunnen beschikken – haar bloed is immers rood…


Zouden de ouders van Victoria Aveyard geweten hebben dat ze zo’n victorieuze dochter ter wereld brachten toen ze haar naam kozen? Het moest haast wel, want zo’n bijpassende naam kan bijna geen toeval zijn haha! Victoria Aveyard wordt hierbij door The Spine Breakers uitgeroepen tot de koningin van de plottwisten! Ik hang mijn rood en zilveren vlaggen op in mijn tuin. Jullie ook?

Rode Koningin kwam ik op facebook en andere media kanalen veel tegen. De cover vond ik werkelijk prachtig, ook al gaf het me ergens de rillingen. Nu ik het verhaal uit heb, weet ik dat de cover zo fantastisch perfect bij het verhaal past! Ik vind dat altijd een enorme pluspunt als de cover en het verhaal matchen. Niets is zo erg als een cover met een bruinharig meisje, tewrijl het hoofdpersonage hartstikke blond is, toch? (I just hate that). Bij Rode Koningin kon mijn lol dus niet op en dat geldt voor het hele boek. Ik had veel lovende woorden gehoord, maar dat het verhaal zo geweldig zou zijn had ik niet verwacht. Man, man ik moest me drie keer achter mijn oren krabben toen ik het verhaal las. Het is ingewikkeld, ingenieus en het zit super knap in elkaar. Denk niet dat je slimmer bent dan Victoria Aveyard; she will outsmart you! Ik lees veel boeken, dus mijn ervaringen met plottwisten is best groot, maar Victoria kon ik niet bijhouden. Hijgend rende ik achter haal spannende verhaal aan en ik wist gewoon 0,0 wat er komen ging. Ik kreeg hetzelfde heerlijke gevoel wat ik had bij Schim en Schaduw. Spanning en liefde vermengt met angst en afschuw. Heb je een wat week hart? Laat dit boek dan maar liggen. Binnen 30 pagina’s maakte Victoria me al aan het huilen: she is ruthless!

Rode Koningin is een absolute must voor de Young Adult lezer. Als dit boek Divergent niet overstijgt, dan weet ik het ook niet meer. Het is echt The Selection meets Schim en Schaduw en Throne of Glass meets The Darkest Minds. Vond je deze boeken leuk? Dan moet je écht Rode Koningin lezen. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat Rode Koningin een minimaal romantiekgehalte heeft. Het is echt 99% vriendschapsliefde en 1% romantische liefde. Dit komt vooral omdat het personage, Mare, gewoon geen tijd heeft om over haar oren verliefd te worden. Het is actie na actie, van intrige naar intrige; het meisje heeft wel andere dingen aan haar hoofd! Dit vond ik stoer én mooi. Hierdoor werd het verhaal heel natuurlijk en niet geforceerd. Victoria Aveyard is een hele nuchtere, intelligente vrouw en dit merk je ook in haar verhaal. Geen poespas, lieve woordjes en mooie sterren in de lucht: nee! Bloed, spanning en actie! Ik vond het fantastisch! Mare is een krachtig personage, maar ze is wel net iets te verbitterd (maar als je weet waarom dan snap je het meteen!). Ik baal dus enorm dat ik tot februari 2016 moet wachten op deel 2 (HUILEN).

Geloof me: this is the newest big thing! Lees het voordat iemand anders je voor is! Rise, lieve lezers, red as the dawn!

Koop bij bol.com