Matched – Ally Condie

Matched - Ally Condie

rating 3 vd 5 - Sophie

In de Unie is alles zo geregeld dat de inwoners nauwelijks hoeven na te denken en een gelukkig leven kunnen leiden onder het toeziend oog van de Autoriteiten.
Cassia heeft nooit vraagtekens geplaatst bij de keuzes die voor haar worden gemaakt: van de gedichten die ze mag lezen tot de man met wie ze zal trouwen. Maar dan gaat er iets mis…
De perfecte Unie maakt een fout, met grote gevolgen voor het leven van Cassia. Opeens blijkt de Unie helemaal niet zo veilig en onschuldig te zijn – en de Autoriteiten zijn niet gediend van kritische onderdanen.


Met sommige boeken heb ik al een eeuwenlange relatie voordat ik ze ook nog maar heb aangeschaft. Bij elk bezoek aan de boekwinkel neem ik ze even in mijn handen, bewonder ik de cover, streel ik de rug, en blader ik twijfelend door de bladzijden om te bepalen of vandaag die dag is waarop ze mee naar huis mogen. De Matched trilogie van Ally Condie behoorde tot deze boeken: maandenlang heb ik een langeafstandsrelatie met ze gehad, totdat ik een paar dagen geleden de knoop doorhakte en besloot met ze te gaan samenwonen. Samenwonen is een kritiek punt in een boekenrelatie, want nu komt dan het moment waar het op aankomt: is het een match of niet?

Ik zou willen dat de Autoriteiten mij van tevoren mijn match hadden laten zien, want Matched was het helaas niet helemaal voor mij. Van de eerste paar hoofdstukken heb ik enorm genoten (oké, ergens is het ironisch hoeveel het samenwonen met een boek lijkt op het samenwonen met een persoon 😉 ) en ik was ontzettend tevreden met mijn besluit. Een paar hoofdstukken later begon ik me echter te irriteren aan wat dingen. Zo verliep het plot ineens heel traag, terwijl het in het begin een ware pageturner was. De driehoeksverhouding die in het begin spannend leek, bleek voor mijn gevoel wat nutteloos te zijn. De leefwereld die me zo origineel leek, zou een broertje kunnen zijn van de wereld die Lois Lowry schept in The Giver.

Nu ik samenwoon met mijn nieuwe trilogie, realiseer ik me dat ik me onze relatie misschien wat rooskleuriger had voorgesteld dan hij in werkelijkheid was. Zo perfect als het in het begin leek, bleek het later niet te zijn. Maar toch… Ik kan niet ontkennen dat de mooie dingen er óók nog zijn in onze relatie. Zo vind ik de personages erg prettig en interessant, en maken ze me nieuwsgierig. Hoewel het midden van het plot wat traag was, kwam er tegen het einde van het boek ineens weer vaart in. En moet ik echt nogmaals benadrukken wat een sucker for love ik ben in boeken?

Oké, dus of ik nou te lang heb gewacht om de trilogie in huis te halen en zo de realiteit heb verheerlijkt of niet, één ding is zeker: Matched was misschien niet 100% wat ik ervan had verwacht, maar onze relatie gaat té ver terug om de handdoek in de ring te gooien. Daarbij heb ik er het volste vertrouwen in dat de volgende delen in staat zijn de vonk opnieuw te doen overslaan. Crossed, Reached: you’re next! Ik hou van jullie, stel me niet teleur. – SH