De Fixer – Jennifer Lynn Barnes

De Fixer

rating 3 vd 5 - Sophie

De zestienjarige Tess woont bij haar opa op een ranch in Montana. Als haar opa begint te dementeren, neemt haar grote zus Ivy – die ze al drie jaar niet heeft gezien – Tess mee naar Washington.

Ivy begeeft zich in het hart van de politieke society en is een fixer – ze lost andermans problemen op door clever thinking, connecties en als het moet zelfs chantage. Opeens wordt Tess een wereld van politiek, macht, rijkdom, driehoeksverhoudingen en familiegeheimen in geslingerd, en woont ze bij een zus die ze amper kent en vooral niet vertrouwt. Erger nog, wanneer Tess een wanhopig klasgenootje te hulp schiet, raakt ze zelf onbedoeld verstrikt in de fixerbusiness. Voor ze het weet vragen allerlei mensen haar om hulp. Totdat het uit de hand loopt en Tess in een complot wordt gezogen dat van haar high school tot midden in de Oval Office leidt.


Ik wil deze recensie helemaal niet schrijven! Dat wil zeggen, ik had wel een recensie willen schrijven, maar liever eentje waarin ik weer mocht jubelen en spuien over wat een geweldig boek ik nu toch weer had gelezen. Ik had het echt gewild, maar dat gaat ‘m nu niet worden 🙁

Het is niet zo dat ik De Fixer per definitie een slecht verhaal vind, want dat is niet zo. Het verhaal heeft een veelbelovend plot en een sterke protagoniste. Ik bleef ook geboeid, want ik heb het boek in erg korte tijd uitgelezen (hoewel mijn studievoorbereidingen het daar meestal niet zo mee eens waren 😉 ) maar de uitwerking..? Tja, de uitwerking.

Ik heb het plot van een boek al eens eerder met vallende dominosteentjes vergeleken (zie de recensie van Fractured), omdat ik vind dat elk plotpunt het volgende plotpunt moet aantikken om het verhaal op gang te houden. Bij De Fixer is er zeker sprake van vallende dominosteentjes, maar niet op de ‘organische wijze’. Af en toe loopt het vallen van de steentjes spaak en moet er even opnieuw een duwtje gegeven worden om het geheel op gang te houden. Betekent dit dan per se dat het minder leuk is? Misschien niet, maar het betekent wel dat er wat meer voorbereiding aan het plotten vooraf had mogen gaan.

Ditzelfde punt heb ik bij de personages. Ik vind alle personages leuk. En dat wil wat zeggen in dit boek, want het zijn me er nogal wat! Zo veel zelfs, dat ik op een gegeven moment door het bos de bomen niet meer zag. En wederom is er niks mis met het feit dat er /te veel/ personages in een boek zitten, behalve als het niet nodig was geweest. In mijn optiek had Jennifer Lynn Barnes makkelijk wat personages achterwege kunnen laten en met een minimaal aantal aanpassingen het verhaal tóch hebben kunnen laten werken. Als je het boek gaat lezen, of misschien al gelezen hebt, dit zijn de personages die ik persoonlijk tot één zou hebben gemaakt (Spoilervrij hoor):
– Emilia en Vivvie;
– Asher en Henry;
– Bodie en Adam.

Natuurlijk, er zou wel íets veranderd moeten worden aan ‘het gebruik van de personages’, maar al met al zou het prettiger geweest zijn om te lezen. (Maar dat is wederom maar mijn mening)

Ik ben, zoals jullie zien, aardig kritisch geweest op dit boek terwijl ik het las. Misschien ook wel kritischer dan nodig was geweest als je het vergelijkt met de gemiddelde waardering op Goodreads (4.21/5.00), maar ik denk dat de potentie van dit verhaal niet volledig benut is, en dat vind ik gewoon jammer!

On the plusside: ik heb wel heel erg genoten bij het lezen van dit boek. Het hoofdpersonage, Tess, is niet op haar mondje gevallen en zal je zeker niet vervelen. Je aandacht wordt tot het einde vastgehouden, en voor de liefhebbers zit er ook nog een lekker onverwacht drama verwerkt in het einde.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat er een deel 2 van dit boek op komst is (de Engelse titel zal “The Long Game” luiden en staat in de Amerikaanse planning voor 7 juni 2016), dus misschien (en ik hoop het echt!) zal mijn tactiek van het inperken van de personages overbodig blijken omdat ze in het vervolgdeel wél volstrekt andere rollen gaan vervullen.

Wat denken jullie, ben ik té kritisch geweest op dit boek, of kan je je er wel in vinden? Of misschien nog wel een belangrijkere vraag: gaan jullie het lezen? 😀 – SH


Koop De Fixer hier eenvoudig en snel bij Bol.com en laat me weten wat je ervan vindt!
Koop bij bol.com

One thought on “De Fixer – Jennifer Lynn Barnes

Comments are closed.