Graceling – Kristin Cashore

graceling-gollancz-for-bloggerrating 3,5 vd 5 - Willemijn

In a world where people born with an exceptional skill, known as a Grace, are feared and exploited, Katsa carries the burden of a skill even she despises: the Grace of killing. She lives under the command of her Uncle Randa, King of the Middluns, and is expected to carry out his dirty work, punnishing and torturing anyone who displeases him. Breaking arms and cutting off fingers are her stock-in-trade. Finding life under his rule increasingly unbearable Katsa forms an underground Council, whose purpose is to combat the destructive behaviour of the seven kings – after all, the Middluns is only one of the Seven Kingdoms, each of them ruled by their own king and his personal agenda for power. When the Council hears that the King of Liend’s father has been kidnapped Katsa investigates.. and stumbles across a mystery. Who would want to kidnap him, and why? And who was the extraordinary Graced fighter who challenged her fighting skills, for the first time, as she and the Council rushed the old man to saftey? Something dark and deadly is rising in the north and creeping across the continent, and behind it all lurks the shadowy figure of a one-eyed king..


Ik ben helemaal rete gek van dit boek, maar toch heb ik het maar 3.5 sterren gegeven. Maffe shit, right? Toch kan ik je het heel goed uitleggen. Ik ben namelijk verliefd op het verhaal, de setting en de worldbuilding,maar mijn wenkbrauwen fronsen zich door de personages en het einde. De schrijfstijl vind ik ronduit verschrikkelijk! Zeer gemengde gevoelens dus. Ik zal je het nog beter uitleggen.

Het concept van de Graceling-mensheid en de verschillende kleuren ogen gecombineerd aan een bepaalde kracht vond ik echt super awesome. Toen ik de achterflap tekst las van dit boek was ik ook meteen verkocht! De eerste paar bladzijdes zogen mij direct in het verhaal. I was there en ik hield van de wereld om mij heen. Ik vond Katsa en haar vrienden helemaal tof. Bovendien ben ik ook gek op High Fantasy, dus ik kon mijn lol niet op met dit boek. Mijn hart klopte echt  sneller door de verwachting. Als een verliefde puber kreeg ik het ook warm als ik naar de kaft keek. Ik had ook echt verschrikkelijk veel zin om het te lezen. Deze gevoelens bleven het hele boek, ook al werd het  in de loop van de tijd wat getemperd.  Graceling zit vol spanning en geheimen. Het verhaal dendert op een heerlijk tempo door en erg gebeurd van alles. Er wordt veel in het boek gereisd (JEEJ!) op paarden (JEEJ!) en het heeft ook een ‘middeleeuwse’ setting (JEEJ!) + een kaart voorin (JEEJ!). Bovendien: I LOVE Po! Ik ben echt gek op die stoere, bikkelharde kerels (en hij heeft een gouden oog en een zilveren! Isch heeeeul pretty).

Al met al: het was dus geweldig,  áls Graceling een film was geweest. Dat is het dus niet, want je léést het en daar ging het bij mij fout. Graceling is heel poëtisch, wazig, lijzig en zweverig geschreven. Het is niet: ‘Don’t do that, Katsa.’ maar ‘Thou shall not, Katsa’. Zinsvolgorde wordt omgegooid en u-zinnen zijn de regel. Bah. Gewoon bah, bah, bah. Bovendien is Graceling in een heel irritant zij-perspectief geschreven. Ik had soms echt niet door wie nou ‘she’ was en bij wie ‘her’ hoorde. Vervelend en heel erg verwarrend. Daarbij is Katsa geen vrouw met een warm hart en veel gedachten, waardoor het perspectief waaruit je las een beetje koud en kil aanvoelde. Katsa verveelde me ook een gegeven moment een beetje en ik vond haar een drammerige feminist worden. Ik twijfelde ook aan haar liefde voor bepaalde personen en haar persoonlijke ontwikkeling was mij ongeloofwaardig snel. En het einde – ja het einde. Ik kan er natuurlijk niet te veel over zeggen, maar laten we stellen dat ik het in ieder geval flauw en een enorme anti-climax vond. Ik had hetzelfde gevoel bij het gevecht van Harry Potter en Voldemort haha, meer zeg ik er niet over. Ik vraag mij heel erg af wat Kristin in de volgende boeken (Fire, Bitterblue) van plan is, aangezien het cirkeltje van Graceling rond is.

3,5 sterren dus, maar wel een vet boek. Heb jij Graceling gelezen? Dan ben ik heel benieuwd wat jij ervan vindt!
Koop bij bol.com