Four – Veronica Roth

Fourrating 4 vd 5 - Sophie

Two years before Beatrice Prior made her choice, the sixteen-year-old son of abnegation’s faction leader did the same. Tobias’s transfer to Dauntless is a chance to begin again. Here, he will not be called the name his parents gave him. Here, he will not let fear turn him into a cowering child.

Newly christened “Four,” he discovers during initiation that he will succeed in Dauntless. Initiation is only the beginning, though; Four must claim his place in the Dauntless hierarchy. His decisions will affect future initiates as well as uncover secrets that could threaten his own future–and the future of the entire faction system.

Two years later, Four is poised to take action, but the course is still unclear. The first new initiate who jumps into the net might change all that. With her, the way to righting their world might become clear. With her, it might become possible to be Tobias once again.


Ken je dat, dat je een releasedatum van een boek ziet en denkt: ‘HEBBEN!’, maar teruggeroepen wordt naar de realiteit omdat de publicatiedatum een hardcover betreft en jij de paperback wilt? Nou, in deze situatie bevond ik me dus toen Four zou uitkomen. De spreekwoordelijke heliumballonnen op mijn spreekwoordelijke feestje klapten spreekwoordelijk uit elkaar en lieten mij met letterlijk afhangende schouders achter.

Maaaaandenlang ben ik weggekwijnd en hield enkel het vooruitzicht van mijn paperbackeditie van Four mij op de been. Toen die editie EINDELIJK uitkwam, was logischerwijs het eerste wat ik deed: al mijn paperback Divergent boeken verkopen en de hardcover edities aanschaffen.

Uhm ja. Wat kan ik zeggen? Zelfs voor mij is mijn psyche soms ondoorgrondelijk (alhoewel ik wel een patroon bespeur, want ik heb hetzelfde grapje uitgehaald met het derde deel van The Darkest Minds trilogie. Bij de releasedatum van de paperback, waar ik wederom maaaaaaandelang om heb gezeurd, heb ik ze toch maar allemaal in hardcover aangeschaft. Looooogica!) Ach, hoe het ook zij: ik had eindelijk mijn editie van Four!

Toen ik er dit weekend in begon, dacht ik een paar minuten voordat mijn bus vertrok: ‘Ach, laat ik eens een zinnetje lezen om te zien of het me nog trekt.’
Slecht idee. Dat ‘ene zinnetje’ werd ‘één bladzijde’, en ‘die ene bladzijde’ werd ‘tot aan de volgende scènewissel’. Alsof het een draaikolk was, werd ik weer helemaal in de Divergent wereld gezogen! Het was alsof ik na een lange afwezigheid weer thuiskwam, en na een korte acclimatisering alles weer wist te vinden. Veronica Roth’s schrijfstijl is gewoon je van het. Daar kan ik wel verder op ingaan, maar ik weet vrijwel zeker dat iedereen toch wel snapt wat ik bedoel. Ik vind het heerlijk om te lezen, en echt het enige nadeel dat ik kan noemen, is dat ik tijdens het lezen ineens schijn te vergeten dat ik ook nog andere dingen te doen heb in het leven dan lezen. (Uggeh)

Qua inhoud van de verhaaltjes zelf (het boek is onderverdeeld in vier subverhaaltjes: The Transfer, The Initiate, The Son, The Traitor) was ik ook blij verrast. Bij sommige novella’s is het zo dat je vrij weinig nieuwe informatie krijgt (I’m talking to you, De Prins & De Lijfwacht) maar dat was bij Four absoluut niet het geval. Ik vond het leuk om eens wat meer inzicht te krijgen in Tobias’ wereld, en hoe hij is geworden zoals hij is. Als ik straks de Divergent boeken weer ga herlezen, zal ik hem nu toch wat anders zien dan ik deed toen ik de boeken voor het eerst las. En dat is precies de bedoeling van een novella toch? Extra informatie om de leesgrage fans bezig te houden terwijl je het oorspronkelijke verhaal verrijkt!

Was het anticlimactisch om het boek te lezen na zo’n lange wachttijd? Absoluut niet! Het is een mooie aanvulling op Roth’s schitterende wereld en een top manier om me uit mijn leesdipje te trekken dat ik na Percy Jackson 4 had. (Sorry Percy Jackson boeken, maar het lezen van jullie is torture voor mij ;p)

I’ll just leave this here for you. – SH
Theo


Wil jij ook meer Theo Ja…- Uhm, Four? Koop ‘m lekker op Bol.com! Nu dus zowel in hardcover als paperback, Nederlands als Engels te verkrijgen 😉

Koop bij bol.com