De Bliksemdief – Rick Riordan

9789460235023_downloadrating 3 vd 5 - Willemijn

Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer… En dat is nog maar zijn kleinste zorg. Want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god. Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen en de oorlog op de Olympus tot bedaren te brengen.


Ja, ook ik moest er aan geloven: Percy Jackson en de Olympiërs-serie! Nadat ik beide films had gezien van deze serie (ja, ik schaam mij. Ik raak nóóit eerst een film aan en dan pas het boek. Foei, stoute ik.) wilde ik me gaan wagen aan deze serie. Ik ken een meisje die helemaal wild is van deze serie en zij overtuigde mij om de boeken in huis te halen. Bovendien hadden de boeken me al meerdere keren verleidelijk aangekeken in de boekenwinkel. En ohja, de eerste twee delen zijn tot en met 23 augustus 2015 maar €10! So, I gave it a try! Allereerst: ze zijn werkelijk een plaatje voor in je boekkast. Prachtige cover, strakke rug en mooie zilveren letters. Rick Riordan’s boeken hebben absoluut een mooi jasje. Over het uiterlijk van dit boek ben ik dus absoluut te spreken, van het boek zelf wat minder. Bij De Bliksemdief heb ik hele gemengde gevoelens. Ik zal je uitleggen waarom.

De verhaallijn – awesomeness. Ik houd gewoon van Griekse mythologie. Rick Riordan weet het heel geloofwaardig te vertellen en hij wekt de al eeuwen oude, dode Griekse Goden weer helemaal tot leven. Hij maakt van het ontdekken van de Griekse mythologische personages een razend leuk spel. Ik zat meerdere keren op het puntje van mijn stoel en dacht: ‘oh, oh! Die weet ik! Dat is Medusa, Percy – of nee, dat is uhm, een furie, of toch een ander monster, maar ik herken de kenmerken!’ Dat was fun en vooral lekker interactief! Het is daarbij ook een goede Griekse mythologie opfris cursus haha! Het plot vond ik echter matig (komt dat doordat ik de film al gezien heb?) en de afwerking van het verhaal zelfs zwak. Het einde was vuurwerkloos en liet me totaal koud. Ik sloeg het boek dicht met een ‘O, oke. Leuk.’ en pakte zonder bookhangover-gevoelens mijn volgende boek op. Dat vond ik erg jammer, maar misschien laat ik me de volgende keer meer verassen in deel 3, waar nog geen film van is en ik dus totaal onwetend ben. Rick Riordan schrijft in een ontzettend vlot tempo, dus je raast er ook als een idioot doorheen. Misschien kwam het daardoor dat ik geen plakkende, heimwee gevoelens had na het einde van het boek.

De schrijfstijl – De Bliksemdief heeft absoluut de allerleukste eerste pagina ooit! Ik moest zo lachen om het begin van deze serie. Percy zet zichzelf meteen neer als een recalcitrant, eigenwijs, slim, humorvol jongetje waar je direct van gaat houden. Echter, de rest van Rick Riordan’s schrijfstijl vind ik uitermate teleurstellend. Ik heb moeite met zijn schrijfstijl. Ik heb namelijk heel erg het idee dat Riordan zichzelf en zijn verhaal helemaal niet serieus neemt. Het verhaal wordt op een lollige, sarcastische, kinderlijke, bespottelijke manier vertelt. Veel “Oooh’s”, “Aaah’s” en “Raaaawr’s” komen voorbij in dit boek. Ik vond dat een beetje gek en vooral lachwekkend: daardoor nam de aannemelijkheid en serieusheid van het verhaal af. Riordan schrijft naar mijn mening ook té humoristisch. Hè?! Kan dat dan? Ja! De god Dionysos is geen lachertje, evenmin de god Ares. Als je net ontdekt wat je lot is, maak je er geen ‘droge’ grap over. Percy liet de ernst van de zaak niet helemaal tot zich door dringen volgens mij, en daar stoorde ik me aan. Een gorgoon neerhalen is heftige shit, Percy, en helemaal niet om te lachen!

Uit evenwicht dus, dit boek, want ik ben er niet helemaal fan van. Ik vond het wel, ondanks dat ik de film heb gezien, leuk om te lezen. Ik koester ook hoop voor de vervolgdelen, want hele fandoms zijn rondom deze serie begonnen, dus het moet wel goed zijn! Percy Jackson deel 2: here I come!

Koop bij bol.com