De Laatste Olympier – Rick Riordan

9789460928963_download rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Kamp Halfbloed is zich al een jaar aan het voorbereiden op de strijd tegen de Titanen, terwijl ze weten dat de kans op een overwinning erg klein is. Het leger van Kronos is sterker dan ooit en met elke god en Halfbloed die hij voor zijn leger rekruteert wordt het alleen maar sterker. Terwijl de Olympiërs vechten tegen het monster Typhon begint Kronos met zijn opmars naar New York, waar de berg Olympus onbeschermd is achtergelaten. Percy en zijn leger van jonge halfgoden moeten alles op alles zetten om hem tegen te houden. Eindelijk wordt de profetie over de zestiende verjaardag van Percy uit de doeken gedaan. Terwijl de strijd voor de westerse beschaving door de straten van Manhattan raast, begint Percy langzaam het angstaanjagende vermoeden te krijgen dat hij aan het vechten is tegen zijn eigen lot.


Yes babe, dit boek had lekker veel actie! Het laatste deel van deze Percy Jackson reeks heeft het allemaal een beetje goed voor mij gemaakt. Nog steeds zal ik deze serie nooit opnoemen als aanrader en ik zal de serie ook gauw weer vergeten. Maar dit laatste deel was wel spectaculair. Het beste deel tot nu toe! Lekker veel actie, veel gevechten: eindelijk zie je wat een echte held zijn betekent en waar Annabeth en Percy al die jaren voor getraind hebben! Alle mysteries worden opgelost en het einde is spannend. Vooral de ontknoping van De Grote Voorspelling vond ik nice. Het zat echt beter in elkaar dan ik verwachte. Toch vind ik dat Rick veel steekjes heeft laten liggen. Bepaalde dingen heeft hij niet goed uitgewerkt en ik vind zijn mix aan personages matig. De griekse mythologie zit juist vol met heerlijke archetypes en mixen daarvan, maar hij pikt alleen de meest obvious mensen eruit. Jammer, want hij had het allemaal veel complexer kunnen maken! Misschien had deze serie dan ook meer aantrekkingskracht gehad voor mij en voor 20+ lezers. Ik vind de Percy Jackson echt een kinderserie die je het beste kan lezen als je ongeveer 14 jaar oud bent. Het heeft niet die complexe diepgang dat De Test bijvoorbeeld heeft. Of de fantastische magie van Harry Potter wat die serie ook aanlokkelijk maakt voor 20+ers. Ook heeft het niet de ijzersterke personages zoals in Divergent. Het heeft van alles net niets, waardoor de Percy Jackson niet bij mij blijft hangen. Ik zal Percy, Grover of Annebeth ook echt niet missen. Ik ben ook zeker niet van plan om aan alle andere series van Rick Riordan te gaan beginnen. Mijn buik is vol van Rick.

Wat ik het ‘stomste’ vind aan deze hele serie is het volgende: Iemand van 14 jaar oud die deze boeken leest, en nog nooit eerder in contact is gekomen met Griekse mythologie, zal heel anders tegen mythologie aankijken dan een ander kind. De mysterie is weg. De serieusheid ervan is foetsie. Ze zullen Dionysus uitlachen (terwijl dat in het echt een hele gevaarlijke god is!) Zeus een watje vinden op een te grote troon en alle demonen zijn makkelijk te verslaan en verliezen hun kracht. Rick Riordan ontkracht de hele Griekse mythologie . Het is geen lolletje. Het is geen lachertje. Griekse mythologie is zoo ontzettend mooi. Ik ken geen enkel personage uit de Griekse mythologie die een sukkel is, terwijl Rick’s personages een voor een allemaal balletjes zijn en ‘sukkelig’.  Loop eens door een museum en kijk eens naar die prachtige wezens op de schilderijen. Hoe gevaarlijk en mysterieus ze zijn. Hoe ontzagwekkend en trots. Prachtig vind ik dat! Maar Rick heeft dit helemaal uit het oog verloren..