Ontworteld – Naomi Novik

Novik Ontworteld

rating 4 vd 5 - Willemijn

Ontworteld is het verhaal over een volk dat vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.
Het volgende keuzemoment nadert en de jonge Agnieszka is bang. Ze weet – iedereen weet – dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…

Ok. Dit boek heeft schizofrenie. (of ik haha)Twee freaking gezichten. De één kus ik, de ander stomp ik. Ik heb heel lang gefrustreerd op mijn lip lopen kauwen, omdat ik niet wist hoe ik dit boek moest recenseren. Ik wil dit boek geen onrecht aan doen, want het was echt awesome. Maar ik heb ook een aantal felle opmerkingen. Ik werd verliefd op dit boek toen ik de allereerste pagina las, maar toen het einde naderede heb ik lopen vloeken als een dronken vent. Ik was gewoon zo boos. Dit boek is zo amazeballs, daarom baalde ik er zo van toen ik het in elkaar zag donderen na pagina 400. Dus: eerst vertel ik je het positieve, en dan het negatieve (zoals ook de volgorde was in het boek)

Het allereerste wat ik dacht toen ik het eerste hoofdstuk had gelezen was: ‘Wow. Heeft uitgeverij LS een magisch reukloos parfum op de bladzijden gedaan?’ Toen ik het boek open sloeg en de eerste pagina las, leek het net alsof Naomi een toverspreuk in mijn gezicht blies waardoor ik helemaal van de wereld raakte. Je oren doen de deur dicht van de echte wereld en je sluit jezelf op in de wereld die Naomi feilloos voor jouw schept. Heerlijk. Ik hoorde de kreunende, rijdende karren, de wind die tegen de toren blaast, de ademhaling van de mensen, het geluister van het woud. Just wow. De zinnen zijn gewoon magie! Zoet, prachtig en waanzinnig! Naomi heeft alle ingrediënten gebruikt voor het perfecte boeken-toverheksensoepje: humor, mysterie, fantasie, romantiek, spanning en actie.

Ik weet zeker dat de gebroeders Grimm, James Fraser, CS Lewis en alle andere literatuurhistorici/schrijvers dit boek zouden bejubelen: Ontworteld heeft een klassieke, autoritaire air over zich dat wereldwijde faam kan opleveren. Dit boek is zeker geen oppervlakkige, simpele snel-weg-lezer. Het heeft echt een zware lading. Ontworteld grijpt je met haar takken. Het plant ook zwarte zaadjes in je hart: ik voelde het woud soms gewoon in mezelf zitten. Echt heel tof. Het breekt al je emoties los en fladdert in je borst.

Twee alinea’s pure, eerbiedige lofzang dus, maar nu komen mijn kanttekeningen. 1.) What da F. had Naomi in gedachten met het gedrag van de Draak? Uhuh, not done. Ik vond het echt belachelijk hoe de Draak te keer ging. Ik ga er niet te veel over in, want dan verpest ik het een en ander, maar ik denk dat degene die het boek heeft gelezen precies weet wat ik bedoel. Het deed echt afbreuk aan het geheel. Het had ook helemaal geen doel. Het was zo onnodig. Ik wilde de Draak echt in zijn ballen schoppen EN HARD OOK. Als je een die-hard feminist bent, moet je dit boek laten liggen. You ain’t gonna like it. 2.) Wat een vage hocus-spocus shit soms. Een bezwering die 7 bladzijdes lang duurt? Mmh, Naomi.. ik heb wel betere dingen te doen. Ik snapte gewoon geen bal van dat gebral. Ik vond het gewoon ronduit irritant. Het leidde nergens naar toe. Het deed er ook gewoon niet toe. Het deed me heel erg aan een soort murmelend Orakel denken die te veel geblowd had. 3.) DAT EINDE? NO! Dat maakte mij het meest woest. Ik voelde me bedrogen en misleid. 510 pagina’s hobbel ik met Agniezka mee en dan eindigt het zo doelloos. (SPOILER SPOILER SPOILER nieteensmeteenleukeromantischezoenknuffelwekomenbijelkaarscene SPOILER SPOILER SPOILER) Ik dacht echt: ‘Whut?! En deze ontknoping duurde zo veel pagina’s? Nouja! WHERE IS MY FIRE?!’. Het was tot bladzijde 400 zo krachtig met zo veel goede mysterie! Maar toen Naomi haar hele verhaal had uitgerold en had laten zien, liet ik mijn schouders vallen. Nou, was dat het?! Ik had het zelf gewoon allemaal veel cooler verwacht. Veel explosiever.

But still, dit boek is wel écht vet. Ontworteld is voor alle fandoms: Harry Potter, The Iron Fey, Schim & Schaduw, Court of Thorns and roses, Cruel Beauty, Fallen en Game of Thrones. Dit boek is zoet, maar ik proefde ook wat zure pitten die ik probeerde uit te tuffen. Dus: 5 sterren voor het eerste awesome stuk, en drie sterren voor het einde: daarom geef ik dit boek 4 sterren. (nog best hoog toch? :))  Ik zou heel graag met mensen in gesprek gaan over dit boek! Dus als jij hem hebt gelezen: laat alsjeblieft een berichtje achter met jouw mening! Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden!

 

Koop bij bol.com