The Archived – Victoria Schwab

The Archived

rating 5 vd 5 - Sophie

Imagine a place where the dead rest on shelves like books.

Each body has a story to tell, a life seen in pictures only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.

Da first brought Mackenzie Bishop here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now Da is dead, and Mac has grown into what he once was: a ruthless Keeper, tasked with stopping often violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.

Being a Keeper isn’t just dangerous—it’s a constant reminder of those Mac has lost, Da’s death was hard enough, but now that her little brother is gone too, Mac starts to wonder about the boundary between living and dying, sleeping and waking. In the Archive, the dead must never be disturbed. And yet, someone is deliberately altering Histories, erasing essential chapters. Unless Mac can piece together what remains, the Archive itself may crumble and fall.


Welkom, welkom. Vandaag heet ik jullie welkom bij het restaurant Chez Schwab. Ga er even goed voor zitten, ik ben jullie gastvrouw en zal jullie rondleiden in het fenomeen dat van mij een lovende 5-sterren recensie mocht ontvangen.

Nadat ik me zorgvuldig had neergevlijd op de bank – vanwaar ik me tegoed zou doen aan de delicatesse – mijn dampende kopje thee als compagnon op de tafel naast me had staan en mezelf gewapend had met de gevreesde Pen Der Meningen, werd me dan ein-de-lijk mijn langverwachte gerechtje voorgezet. Ik zal eerlijk zijn: ik heb vóór die tijd al meerdere keren kwijlend verlangd naar het boek, en op dat moment dat het dan voor me stond… All the feels. Presentatie van vanavond: 10/10. Wat een schitterende cover! Mysterieus, maar niet overdreven. Voortreffelijk in haar eenvoud, zeggen we dan in het vak.

Zal ik nog even wat langer eerlijk zijn? De eerste twintig pagina’s was ik teleurgesteld. Reden daarvoor? Ben je ooit zó hongerig geweest naar iets dat je de eerste paar happen niets anders kon doen dan schrokken, waardoor er niets van de smaak geregistreerd werd? Vervolgens veeg je met rode wangetjes wat stukjes/klodders voedsel van je gezicht om jezelf er vervolgens aan te herinneren om bewust te genieten van hetgeen je naar binnen stouwt. Ik nam even wat gas terug en liet mijn ogen over de regels glijden in plaats van flitsen. “You turn into a rotten diva when you’re hungry.” <– This was me.

Toen ik van de initiële vraatzucht verlost was, sloeg ik een opgeluchte zucht. Schwab’s veelzijdige tonen in het geheel streelden mijn palet. Van een flink aantal scheppen spanning gemarineerd in mysterie, tot een zweempje romantiek en verraad op een bedje van suspense; de elementen waren alle in juiste verhouding vermengd tot één schitterend afgerond geheel.

En nu weer terug naar normaal taalgebruik. 😉

Voor een dystopian novel zijn de belangrijkste elementen in mijn ogen:
– Een creatieve en sterke world building;
– Een kick-ass hoofdpersonage.

Qua world building kan ik (bijna) niet anders dan lovend zijn. Als boekenfan vind ik de vergelijking tussen bibliotheken en de wereld van de doden super! Ik zal niet alle verbanden leggen in deze recensie, zodat jullie ze zelf kunnen uitvinden. Maar gaaf zijn ze in ieder geval wel. Het enige minpuntje: ik werd een beetje claustrofobisch van dit boek, omdat het zich eigenlijk echt maar op een klein gebiedje afspeelt.

Qua hoofdpersonage: check. Mackenzie is no-nonsense, maar is niet apathisch. Ze heeft ook een ‘echt’ verleden meegekregen van Schwab, en haar motivaties vloeien daar logischerwijs uit voort.

Maar wat jullie écht willen weten: is er romantiek?

Ik denk het wel. Meer zeg ik niet, maar ik hoor graag wat jullie ervan denken na het lezen van het boek. Het is in ieder geval geen centraal thema in het geheel. – SH


Ga jij je ook vervullen van genot met The Archived? Deel 2, The Unbound is ook al uit en minstens even mooi (recensie volgt later). Deel 3, The Returned verschijnt als het goed is eind 2016!

Koop bij bol.com