Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

Duizend-stukjes-van-jou

rating 4 vd 5 - Willemijn

Het voelt zo heerlijk als je een boek uitgelezen hebt waar je zo lang op heb gewacht. Ik wilde A Thousand Pieces of You al dik een jaar lezen en heb meerdere keren er mee in mijn handen gestaan. Toch kocht ik ‘m telkens niet, omdat andere boeken voordrongen (je kent het idee wel denk ik haha). Toen HarperCollins bekend maakte dat ze dit boek gingen publiceren in het Nederlands heb ik gejoeld! YES! YES! YES! Rond de release tijd rende ik iedere keer naar mijn brievenbus als ik het hoorde klapperen en keek ik met bonkend hart naar de deurmat of dit schatje er al lag. En ja hoor: één dag na de release lag hij daar. Ik hem ‘m geknuffeld. Bewonderd. Geaaid. Gekust. Gezoend. Lief gehad. Ik heb ook een aantal fotogenieke plaatjes van ‘m gemaakt (zie instagram). Ik ben gek op dit boek. Zowel de cover als de inhoud. Ik vind de coverfoto zo fantastisch. De witte achtergrond dat contrasteert met die felle ‘inktvlek’ waarin twee steden te zien zijn: prachtig. Love it. En raad eens? De inhoud was ook nog eens lekker!

Toen ik de eerste 100 bladzijdes had gelezen van Duizend stukjes van jou was ik helemaal blij. Ik wist meteen dat dit ‘m ging worden. Het plot is ontzettend origineel. Het was voor mij een nog niet eerder  begaan pad (andere dimensies + liefde + misdaad + technologie + sci-fi), wat mij lekker beïnvloedbaar maakte. Ik heb gesmuld van alle plotselinge plotwendingen. Ik was heerlijk naïef en vond het heerlijk hoe Gray mij meesleurde. De worldbuilding is fantastisch: het voelt echt aan, ondanks dat de wereldsetting soms best een beetje ontvreemdend kon werken. Ik vond de verschillende werelden echt heel erg tof. Op een gegeven moment nam het verhaal een bepaalde wending, en ik miste setting van voorheen ontzettend. Gray heeft het voor elkaar gekregen om mij volledig te settelen in elke wereld die ze beschreven heeft. Geen een wereld doet onder aan de ander.  Haar verhaal is prachtig in de werelden gedraaid en maakte er een heel kunstje van. Het einde? Wauw! Dat had ik E C H T niet verwacht. Gray misleidt en verrast je. Ik kan niet wachten op Tienduizend hemels boven jou (Augustus 2016). Duizend stukjes van jou is, zoals ik het wel eens vaker noem, een intelligent boek. It has brains. And it will outsmart you!

Toch heb ik het boek maar 4 sterren gegeven in plaats van 5. Dat komt vooral door de afwerking van het verhaal. Ik meen een aantal ‘foutjes’ te hebben ontdekt in het verhaal, waar ik nu natuurlijk niets over kan zeggen, omdat ik anders een spoiler geef. Er is iets wat mij niet lekker zit. Nadat ik het boek dichtsloeg, dacht ik “hey, als dit zo is, dan is dat, dat, en had dit zo moeten zijn en niet zo” (snap je wat ik bedoel? =P). Ik vond een bepaald element wat slordig en bovendien vond ik de allerlaatste pagina’s van het boek te zoetsappig. Ik had liever een wat pittiger einde gezien, waardoor je ontzettend veel zin krijg in deel 2. Helaas eindigde Duizend stukjes van jou met een scene waarvan ik dacht “Meh. Waar is mijn keiharde dystopian van zo net?!’ Gray wilde het kennelijk ‘liefdelijk’ afsluiten, terwijl ik van stoer houd. Dat is mijn eigen voorkeur natuurlijk. Daarbij vond ik de romantiek in dit boek sowieso een beetje maf. In een bepaalde wereld (wie het boek heeft gelezen, weet welke ik bedoel) voelde ik de liefde helemaal, maar in de andere werelden deed het me niet zo veel. Nu komt er een ‘soort van spoiler’: (*SPOILER SPOILER SPOILER bovendien werd ik chagrijnig van die love-triangle. Waarom altijd die love-triangles? Come on! Na Twilight hebben we het echt wel gezien hoor. Alles en de hele wereld draaide maar om haar. Ik vind dat zo onrealistisch *EINDE EINDE EINDE SPOILER EINDE*). Daarom voelde ik me genoodzaakt om een ster eraf te trekken. Het feit dat ik een foutje meen te weten, betekent al dat er iets niet goed is gegaan in het verhaal (het zij door de schrijver het zij door mij)

Dit boek is een must-have voor alle young-adult-lezers in het algemeen, maar vooral voor de dystopian- en timetravellers-liefhebbers. Ik heb al tegen onze dystopianlover Sophie gezegd dat ze dit boek verplicht moet lezen, haha! Heb je ook zin in een boek met brains? Wil je je heerlijk laten misleiden? Lees Duizend stukjes van jou en wordt ook verliefd op de cover én de inhoud! -WH

 

 

Koop bij bol.com

7 thoughts on “Duizend stukjes van jou – Claudia Gray

  1. Whoops, you’re right! Ik dacht dat het woord dystopian ook in de achterflaptekst stond, maar ik heb het verwisseld met het woord ‘avontuur’ haha! Thanks for noticing 🙂

Comments are closed.