Schuld – Lauren Kate

9789000347896_download

rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Schuld begint op het moment dat Cam verdwijnt in Extase. Cam gaat op zoek naar zijn vroegere liefde Lilith, die hij al lange tijd probeert te vergeten. Lilith is door zijn schuld in de hel terechtgekomen en hij wil proberen haar te bevrijden. Lucifer sluit een pact met Cam. Als het hem lukt om Lilith binnen achttien dagen opnieuw te veroveren mag hij haar meenemen. Maar hij heeft Lilith vervuld met haat jegens Cam. Wat is de prijs voor een pact met de duivel?


 

 

Cam is absoluut mijn lievelingspersonage van de Fallen-series. Toen ik notie kreeg van Unforgiven/Schuld, het vijfde deel waar het verhaal van Cam wordt verteld, via Kate’s twitteraccount klapte ik verheugd in mijn handen: ‘Ha! Daar heb ik zin in!’ dacht ik. Meteen zocht ik uit of Uitgeverij Unieboek dit deel ging vertalen: en goddank hebben ze dat gedaan! (Dank u, Unieboek!) In de Fallen-series krijg je een aantal keer flitsen van Cam’s verleden mee en dat smaakte absoluut naar meer. Schuld heb ik heerlijk opgegeten in twee avonden met een bak popcorn op mijn schoot. Without doubt is Schuld mijn lievelingsboek van de Fallen-serie (wat natuurlijk niet zo gek is als je in acht neemt dat Cam mijn hunkiedunkie is). Het leest heerlijk weg en ik heb gesmuld van die heerlijke liefdesdrama die we van Lauren Kate gewend zijn.

Op Kate’s instagram account staat bij haar omschrijving: love story spinner. Dit vind ik een hele goede en mooie omschrijving voor Lauren Kate. Haar mix van (melo)drama, liefde de nóg dieper gaat dan de ziel, brandend verlangen (in de letterlijke zin van het woord) en smaakvol woordgebruik gebruikte Kate in Schuld weer. Ik las de eerste pagina van Schuld en zei tegen mezelf: ‘Jup, dit is absoluut Lauren Kate. Niks veranderd ten opzichte van deel 1. ‘ Veel mensen vinden Lauren Kate afgezaagd en ontzettend kwijlerig: dat is misschien ook wel een beetje zo. Maar ik vind haar gevoel voor drama en plakkerige liefdesverhalen gewoon soms even lekker! Je moet dit niet continue lezen, want dan krijg je een ontzettend scheef beeld van liefde (want geef nou toe: zulke liefde zoals die van Daniël en Lucinda bestaat toch niet? Tenminste, het is niet in onze wereld te praktiseren) en het gaat op den duur ook vervelen omdat er weinig/geen actie in voorkomt. Maar Lauren Kate leert mij telkens weer wat op het niveau van de liefde. Hoe puur deze is en hoe ver het soms gaat. Ik vind dat mooi. Vooral omdat ze haar verhaal doet in prachtige zinnen. Ik geef je een voorbeeld. Ergens in Schuld staat de volgende zin: “Voor X kwam de zon niet meer op. Maanlicht viel zijn/haar dromen niet meer binnen.’ (ik houd het expres vaag voor eventuele spoilers) Prachtig toch? Ik vind dat zo tof! Het verdient echt een extra puntje als een schrijver zijn verhaal verteld in prachtige woorden. Ik houd daar van! Ik vraag me heel erg af hoe zij is als liefhebbende, beminnende vrouw zijnde. Ik denk dat haar man de gelukkigste kerel ter wereld is!

We weten allemaal al dat Lauren Kate weet hoe ze schreeuwende, flitsende emoties geweldig moet omschrijven. Echter, ik vind dat Lauren Kate qua schrijver toch wel een groot punt mist: actie en levendigheid. Schuld heeft weinig setting veranderingen, kent geen spanning en de enige plotontwikkeling die plaats vindt, is op psychologisch niveau: zullen de hoofdpersonages de liefde bij elkaar wel of niet vinden? Dus geen oorlogen. Geen spannende ontspanningen. Geen geweldige, slimme plannen die gesmeed moeten worden om een super diamant te stelen ofzo. Nee, Lauren Kate blijft in het landschap der zielen wat betreft haar plotontwikkeling. Op zich prima, maar daarom gaan haar boeken na op den duur vervelen als je er te veel van leest. Het is maar goed dat haar boeken per stuk geen 500 pagina’s tellen. Tenminste, dat geldt voor mij, want ik wil peper in de reet! Maar ik wist wat me te wachten stond toen ik aan Schuld begon, dus ik stelde me niet in op actie. Ik heb echt van dit boek genoten. ’S Avonds wilde ik het niet wegleggen, en ik merkte dat ik intens genoot van de heerlijke drama tussen Cam en Lilith (Goddank dat onze wereld wat minder gecompliceerd is!). Lekker drama met popcorn en chocola: dat hebben we soms gewoon even nodig. En daar is Schuld absoluut het boek voor! Het verhaal was wat voorspelbaar en de plotwendingen vond ik soms te doorzichtig, daarom geef ik het boek maar 3,5 sterren. Ik had allang door waar Lauren Kate naar toe ging, voordat ze het zelfs maar opschreef. Het neemt echter niet weg dat ik dit boek echt leuk vond. Om 4 sterren te verdienen moet een boek echter wat mij betreft meer body hebben dan drama en liefdestranen alleen.

Voor alle Fallen-fans is dit boek natuurlijk een absolute must! (En voor de mooie cover verzamelaars: de cover is zoooooooo mooi! Dat knalblauwe lijkt wel licht te geven) Je leert Cam echt kennen en dat vond ik super tof. Ik ben zelfs (nog) meer van hem gaan houden! Schuld leest weg als een prachtig mythologisch verhaal: oerverlangens, liefde, passie, verraad, bovennatuurlijke krachten en prachtig woordgebruik. Lekker voor tijdens je leesavondje! Jam, jam! Kom maar op met die Cam :).

 

Koop bij bol.com