Zodiak Het 13e huis – Romina Russell

9200000035844094

rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Rhoma Grace is een zestienjarige student van de planeet Huis Kreeft met een ongebruikelijk talent voor het lezen van de sterren. Terwijl haar klasgenoten metingen nodig hebben om nauwkeurige, astrologische voorspellingen te doen, kan Rhoma omhoog kijken naar de nachtelijke hemel en zien wat er in het verschiet ligt. Bij een heftige explosie in het sterrenstelsel slaan de manen van Kreeft uit hun baan. Het leven op Kreeft verandert hierdoor in een nachtmerrie waarbij duizenden burgers de dood vinden, waaronder Moeder, de leider van het Huis Kreeft. Rho is met stomheid geslagen wanneer blijkt dat zij de nieuwe leider van de planeet zal zijn. Dan, als er meer planeten het slachtoffer worden van buitenissige natuurrampen, ontdekt Rho een patroon in de sterren. Ze vermoedt dat Ophiuchus – de verbannen leider van het 13e Huis uit de Zodiaklegende – is teruggekeerd om de macht over het Zodiak-sterrenstelsel in handen te krijgen. Rho moet – samen met Hysan Dax, een jonge gezant van het Huis Weegschaal, haar gids, Mathias en een lid van haar Koninklijke Garde – de andere leiders van de Huizen in het sterrenstelsel op de hoogte brengen van het heersende gevaar. Maar wie zal haar geloven, zo jong en onervaren als ze is? Wie kan Rho vertrouwen in een universum dat is bepaald door verschillen? En hoe kan ze 12 verschillende Huizen overtuigen van de noodzaak tot samenwerking?

 

Zodiak – Het 13e huis trok al meerdere keren mijn aandacht, voordat ik besloot om het boek aan te schaffen. Ik was bang dat de wereld waarin het zich afspeelde te science-fiction zou zijn voor mij. Ik vreesde een goedkope Starwars-setting. Vorige week ontving ik het persbericht van deel twee Zodiak – dolende ster. Uit nieuwsgierigheid las ik het hele persbericht door en stuitte op veel lovende reacties op het eerste deel. Ja, ik laat mij ook beïnvloeden door recensies, dus ik bestelde het boek. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Nee, absoluut geen goedkope Starwars-setting dus. Zodiak – het 13e huis mag wat mij betreft in de top 50 van beste worldbuilding ever! Deze wereld is zo uniek! Ik ken geen gelijke. Natuurlijk heb je wel dezelfde settings, zoals Across the universe van Beth Revis, maar Russell vult deze wereld zo apart in, dat ze haar eigen bijzondere wereld creëerde. Deze hele Zodiak samenleving is ingekleurd met eigen cultuur, tradities en (voor ons onbekende) objecten. Het kwam ontzettend goed uit de verf. Voordat ik het wist werd in ondergedompeld in een prachtige wereld voor sterren. ’S avonds na het lezen liet ik mijn hond uit en ik heb even stil gestaan en naar de donkere sterrenlucht. ‘Daar woont Rho,’ zei ik tegen mijn hond terwijl ik haar een aai over haar kop gaf. Ik houd ervan als een boek zoiets met je doet. Ik ontdekte ook drie sterren die ongeveer in een rechte lijn stonden en ik vroeg me af of dat de drie manen van de Kreeft waren.

Russell stopt ook nog iets anders in haar verhalen: astrologie vermengt met mythologie. Ik vond het fantastisch! Ze combineert op een geweldige manier het sterrenstelsel met onze bekende zodiac-signs en oude Griekse, Germaanse, Oosterse mythologie. Ik ben wel bekend met mythologie en symbolische astrologie (ik studeer kunstgeschiedenis) en ik vond dat ze een tien verdient voor deze perfectie combinatie. Het sluit naadloos op elkaar aan en ze koppelt er zelfs een psychologische werking aan toe. Je moet dit boek echt lezen als je hierin geïnteresseerd bent! Ik was onder de indruk.

Toch geef ik dit boek maar 3,5 sterren. De worldbuilding krijgt een dikke tien, maar het uitwerken van de personages een dikke 4. Ik zag de personages niet levensecht voor me. Ze waren voor mij niet gemaakt van vlees en bloed. Ik las echt de woorden in plaats van dat ik mezelf verloor in de bladzijdes en een film voor me zag. Dit boek was echt een verhaal voor mij in plaats van een ervaring. Ik zou niet weten hoe Hysan, Rho en Mathias er eigenlijk uitzien: ze zijn erg wazig. De romantiek in dit verhaal was zo doorzichtig en goedkoop dat ik er ontzettend om moest lachen. Russell moet echt bij Sarah J. Maas (Queen of romance én lekkere kerels) in de leer. Russell zet ongeloofwaardige mannen neer en beschrijft een liefdesopbloei die 1) veel te snel is 2) niet voor te stellen is omdat de halve wereld vergaat 3) slecht uitgewerkt is. Hysan en Mathias moesten ook krachtige, mooie mannen voorstellen, maar eigenlijk zag ik gewoon een sukkelige jongetje van 14 voor me. Rho is ook gewoon een beetje apathisch, want aan het einde gebeurt er iets verschrikkelijks en ze huilt er geen een keer om! (ik vond dat echt ongelofelijk). Ze maakt afschuwelijke gebeurtenissen mee en besteedt er op een debiele manier geen aandacht aan. Het einde voelde voor mij daarom ook heel leeg. Het deed niets met me, omdat het ook niks deed met Rho (tenminste, zo lijkt het. De innerlijke gedachtes en gevoelens van Rho worden slecht uitgewerkt).

Zal ik dit boek aanraden? Ja, maar dan zou ik er wel duidelijk bij zegen dat je geen hartstochtelijke reis moet verwachten. Het verhaal en de wereld van Zodiak – Het 13e huis is erg tof, maar Russell moet echt werken aan haar personages. Ik zou graag willen dat Rho uit de pagina’s knalt met haar karakter. Ik heb goede hoop voor deel 2 en kijk er ook erg naar uit om dit boek te mogen lezen!
Koop bij bol.com