Tips om boekenleggers te sparen

FullSizeRender.jpgAl mijn boekenleggers!

 

Non-books en goodies: ze doen het altijd goed bij mij. Bovenstaande foto beeldt mijn kleine, bescheiden boekenlegger-collectie af. Van Young Adult, kinderboeken en romans. Ik ben er ontzettend trots op.

FullSizeRender (1)Mijn Bookdepository-boekenlegger verzameling

FullSizeRender (3)Al mijn kinderboekenleggers!

Waarom spaar ik boekenleggers?

 • Ik gebruik altijd boekenleggers omdat ik altijd precies wil weten waar ik ben met lezen. Ik moet vaak midden in een zin stoppen, omdat ik veel reis met het OV. Hoofdstukken of bladzijdes onthouden werkt bij mij niet, want mijn geheugen is een vergiet. Ik lees veel in de trein en bus en dan moet je soms midden in een spannend stuk je lezen staken. Ik stop er dan gauw een boekenlegger tussen, zodat ik meteen kan doorlezen wanneer ik weer tijd heb.
 • Ik dus geen pagina’s of hoofdstukken kan onthouden
 • Ik mijn boek nooit open laat liggen (hetzij liggend op de kaft of op de bladzijdes). Ik leef in een rommelig gezin en de kans dat iemand er op gaat zitten is te groot.
 • Ik vind het heel erg leuk om van boekenleggers te wisselen. Ik pak dan een boek en kies dan meteen een bijpassende boekenlegger bij uit. Dat Hof van Doorns en Rozen een eigen boekenlegger heeft, vind ik dus ontzettend tof. Ik kies soms ook op kleur of op thema (De Selectie boekenleggers passen bijvoorbeeld heel mooi bij The Jewel)
 • Ik spaar goodies en ben gek op papieren. Daar komt ook denk ik het grootste gedeelte van mijn boekenlegger-fetisj vandaan. Als ik mezelf rustig wil maken moet ik even een stapeltje goodies of boekenleggers vasthouden, dat werkt bij mij echt geruststellend.

FullSizeRender (2)
Van alles wat!

FullSizeRender (4)
Mijn Young Adult-boekenleggers!

TIPS! Hoe spaar jij boekenleggers?

 • Ga naar veel evenementen (zoals YALFest)! Vaak hebben ze daar een tafel die vol ligt met ‘promotiemateriaal’ (boekenleggers vallen daar natuurlijk onder). Als een evenement een bepaald thema heeft, dan zorgen de organisatoren er eigenlijk altijd wel voor dat je iets mee krijgt van het boek: hetzij een foldertje of bijpassende boekenlegger. Natuurlijk heb je ook de goodiebags die je af en toe meekrijgt! Die zitten altijd vol met boekenleggers!
 • Vraag het na bij boekhandels. Heel vaak heeft men in een lade bij de kassa ergens wel een stapeltje mooie boekenleggers liggen. Vooral bijzondere boekenleggers houden ze vaak achter de hand en leggen ze niet openbaar neer, omdat ze willen dat echt alleen de fans de boekenleggers krijgen.
 • Zorg dat je twee dezelfde bemachtigt: dan kun je later dubbelen ruilen en zo je verzamling uitbreiden.
 • Ruil met andere boekenvrienden! In facebookgroepen kun je een foto plaatsen met jouw dubbele en een oproep om te ruilen. Het kost je dan alleen maar de verzendkosten (1 à 2 postzegels). Het voordeel van online ruilen is dat je met mensen kunt ruilen die ver weg wonen: zij hebben weer andere boekhandels met andere boekenleggers!
 • Meld je aan bij een boekclub. Zij zorgen ook voor goodies.
 • Attendeer iedereen op jouw hobby: mijn moeder en zus nemen af en toe eens wat voor mij mee als ze wat zien liggen. Meer ogen zien en vinden natuurlijk meer!
 • Bestel je Engelse boeken bij bookdepository.com! Zij hebben een mega service: bij elk boek dat je bestelt, krijg je gratis een super leuke boekenlegger!

 

IMG_2854
Mijn top 5!

2 thoughts on “Tips om boekenleggers te sparen

 1. Hoi, ik heb 18 boekenleggers uit 1998 of daar omtrent. Kan ik jou daar blij mee maken? Als je ze wilt hebben neem dan even contact met mij op via de mail.
  Groetjes Gerda.

 2. Hi Gerda, super bedankt voor het aanbod 🙂 Ik spaar alleen YA gerelateerde boekenleggers, maar alsnog bedankt 🙂

Comments are closed.