De Paladijnse voorspelling – Mark Frost

9789045206080

rating 3,5 vd 5 - Willemijn

Will West doet zijn best om onder de radar te blijven. Op verzoek van zijn ouders zorgt hij ervoor dat zijn cijfers gemiddeld zijn en dat hij tijdens de gymlessen niet opvalt. Maar dan begaat hij een slippertje en haalt hij per ongeluk het hoogste cijfer op een landelijk examen en wordt hij gerekruteerd voor een exclusieve en mysterieuze particuliere school.
 Tegelijkertijd, de vraag is of het toeval is of niet, krijgt Will in de gaten dat hij gevolgd wordt door mannen met donkere hoeden die rondrijden in zwarte auto’s en een ernstige bedreiging voor zijn familie vormen. Will heeft geen andere keus dan te vluchten naar The Center, waar hij leert om met zijn verborgen talenten fysieke en mentale prestaties te leveren die voor een gewone sterveling onmogelijk zijn.
 Wat volgt is een opeenvolging van gebeurtenissen en een serie onthullingen die Will doen inzien dat zijn vaardigheden hem in het hart plaatsen van een duizenden jaren oude strijd tussen twee reusachtige machten…

 

 

Ai, ik zuig op dit moment met een zuur mondje paniekerig lucht door mijn tanden naar binnen. Mijn kaken staan strak op elkaar, want deze recensie schrijven vind ik waanzinnig moeilijk. Sir, we have got a problem here. Want ik heb namelijk een boek gelezen wat gewoon helemaaaaaal niet mijn ding is. 
Ik had het eigenlijk al kunnen weten: met dik grote letters wordt overal (zelfs op het boek zelf!) verkondigd dat dit boek iets is voor de I am number Four-fans. Laat mij het I am number Four-genre nou helemaal ver-schrik-kelijk vinden (ik vond de film ook niks aan). Ik houd niet van thrillerachtige sciencefiction. Ik ga dan mijn dromerige feetjes missen met hun toverstaf. Alles gaat me te snel en is veel te hard. Ik heb niks met coole, ‘innoverende’, high-tech technologie en ik word ook niet warm van een personage met superkrachten door genetische modificatie in plaats van magie. Laat ik het zo stellen: ik houd van ‘andere’ werelden, maar de grondslag van het ‘andere’ moet liggen in de magie en toverkunst en niet in spuitjes en piepende, enge machines (je zou dit boek ook ‘magisch’ kunnen noemen, want er komen andere krachten in voor, maar komt niet van de ‘grote toverboek, trollen, vliegende feetjes’-magie, snap je?) Toch heb ik dit boek gelezen, waarom? In het persbericht las ik over de ‘mysterieuze Ridders van Karel de Grote’. Ik dacht dus serieus dat ik te maken zou hebben met een ‘The Tempeliers’-achtige setting met magie (mijn fout). Ik verwachtte door deze historische naam een verhaal gelijkend aan de film ‘National Treasure’ met een beetje sciencefiction/magie. Echter, al gauw kwam ik erachter dat dit een hele verkeerde verwachting was. Dit boek is namelijk jongensachtig stoer (ik raad vooral de mannelijke lezers aan dit boek te lezen!) en overgoten met de kant van sciencefiction die ik echt geen hol aan vind: onmogelijke taferelen, genetische manipulatie, rare, kolkende monsters, supersonische superkrachten ect.

Maar wij, als The Spine Breakers, beloven jullie altijd om zo goed mogelijk objectief te lezen. Dat doen we ook. Dus na pagina 100 vermaande ik mezelf en sprak ik mezelf toe met de boodschap dat ik geen feeën of engelen meer moest verwachten, en zette ik mijn snufferd de andere kant op. Dat is gelukt! Ondanks dat het verhaal en de setting van dit boek niet in mijn straatje past, had ik heel snel door dat dit een goed opgezet boek is. Hoe kan het ook anders? Het is geschreven door Mark Frost, die meeschreef aan het scenario van Fantastic Four (die films vind ik wel leuk trouwens, maar ik zou het dus nooit lezen). Internet roemt dit boek ook en zij hebben ook gelijk. Want dit boek is gewoon goed. Het verloopt op een heerlijk tempo, je vliegt er doorheen. Zoals ik al eerder zei, vind ik het echt een mannen boek: het heeft een stoere verhaallijn, de hoofdpersonage is man en de schrijver natuurlijk ook. (Neemt natuurlijk niet weg dat vrouwen hier ook intens van kunnen genieten). De gedachten die worden opgeschreven vond ik soms lachwekkend mannelijk, en ik vond het verfrissend om ineens een kerel te zijn in plaats van een prinses, een heks een vrouwelijke fee. Het boek speelt hard to get wat betreft verhaallijn en gebeurtenissen. Er gebeuren onwaarschijnlijke dingen, maar Frost heeft het perfect opgeschreven waardoor het lekker helder blijft. Het is dus geen ‘vaag verhaal’, dat idee krijg je soms bij andere sciencefiction verhalen wel. Ik had dat voornamelijk ook bij Gone van Michael Grant. Ik wist een gegeven moment echt niet meer waar ik het zoeken moest. Dat had ik bij dit verhaal dus helemaal niet. Je wist waar je aan toe was en Forst’s wereld lag voor je open.

Ik ben niet heel bekend in het sciencefiction genre dus ik durf niet te zeggen of dit verhaal uniek is ja of nee. In ieder geval vond ik, als fantasy-lover, dit verhaal wel uniek! Het had een lekkere mix van spanning, mysterie en actie. Will is ook een fijn personage om mee om te gaan: hij zeurt niet, hij denkt snel na, maakt vlug keuzes en heeft geen zelfmedelijden (heerlijk zo’n mannen personage). Wat ik heel erg opvallend vond was Frost’s schrijfstijl: ik vond het opvallend goed (het boek is ook goed vertaald!). Hij gebruikt termen zoals ‘sluimerende krachten’ en ‘zuigend geluid’. Ja, ik vind dat prachtig. Ik houd daar wel van. Dan voel ik ook echt de woorden resoneren in mijn botten. Het doet iets met je.

Nee, ik ben dus niet negatief over dit boek, maar juist positief. Voor de I am number Four en Gone lezers is dit boek echt een must. Het spijt me, ik ben gewoon erg genre-monogaam! Ondanks mijn kleine afkeer tegen dit genre werd ik meegetrokken in dit verhaal en dat zegt heel wat! Je moet immers van goede huize komen om een afkerige met je mee te trekken, niet? Voor mezelf geen ik dit boek dus 3,5 ster, maar voor alle sciencefiction fans 5! Ik ga mijn vriend maar eens instrueren om dit boek ook te lezen…

 

 

Koop bij bol.com

One thought on “De Paladijnse voorspelling – Mark Frost

Comments are closed.