Half zwart – Sally Green

cover-half-zwart.jpg

rating 4 vd 5 - Willemijn

Niemand wil hem, iedereen jaagt op hem…
De routine is wel oké. Wakker worden onder de blote hemel in de buitenlucht is wel oké. Wakker worden met de kooi en de boeien – het is nu eenmaal zo. Je moet je niet door die kooi laten deprimeren. De boeien schaven, maar je huid geneest snel en makkelijk, dus waarom zou je ermee zitten?
Nathan groeit op in een wereld vol witte en zwarte heksen. Zijn vader is een beruchte zwarte heks en wordt door iedereen gevreesd. Zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op. Want op
de dag dat hij zeventien wordt, kan hij alleen de zwarte magie van zijn vader erven, mits die hem drie inwijdingsgeschenken geeft. Als Nathan die niet op tijd ontvangt, sterft hij. Er zit voor Nathan niets anders op dan te ontsnappen en zijn vader op te sporen als hij in leven wil blijven. Maar hoe kan hij vluchten als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, ook het meisje op wie hij verliefd is niet? En als hij al weet te ontsnappen, vindt hij dan op tijd zijn vader? Want de witte heksen zullen
de jacht op hem openen…


 

Yes, yes, I like this one. Lange leve de Bruna! Half zwart was voor mij typisch zo’n boek wat al eeuwen op mijn TBR stond, maar om een onbepaalde reden niet steeg in de lijst en dus nooit aan de beurt kwam. Ik had voor mijn verjaardag (maart) een Bruna-tegoedbon gehad en struinde dus door de winkel en kwam Half zwart tegen. De achterflaptekst en de mooie cover wist me toch niet te overtuigen en ik liep er in eerste instantie bij weg, maar nadat ik de zomeraanbieding van Moon had gezien en ik zag dat deel 3 werd uitgegeven (ook al zo’n mooie cover), ben ik alsnog op mijn fietsje gesprongen om Half zwart te gaan halen. Waarom laat ik me overtuigen door een deel 3? Ik weet het niet. Soms heb ik een raar kronkelend boekenbrein. Wat de reden ook was, ik ben ontzettend blij dat ik het boek alsnog heb gekocht. Ik vind het stom dat ik deze serie niet eerder heb opgepakt (terwijl hij wél op mijn TBR stond), maar dat komt vooral vanwege het feit dat ik helemaal in een high-fantasy-flow zit. Half zwart is dat namelijk niet, maar het is even leuk om te lezen!

Dus allereerst: twijfel je over Half zwart net zoals ik? Oppakken dat boek! Staat hij allang in je TBR? Nù op No. 1 zetten. Het is namelijk oneerlijk voor Sally Green om dit leuke boek zo lang geen aandacht te geven, want het is echt tof. Half zwart heeft alles: het is vlot geschreven, het is origineel, het is vlot én grappig. Dit boek is gewoon lekker: geen zware hap, geen gezeik of traan, gewoon lekkere materie vol magie. I like it. Misschien ligt het aan mij, maar ik had de hele tijd het idee dat ik het verhaal aan het lezen was van het zoontje van Voldemort uit Harry Potter haha. Ik weet niet waardoor dat kwam, maar ik had die associatie gelijk (geen vervelende associatie trouwens). Ik vind Nathan echt ge-wel-dig. Ik heb nog nooit gehad dat ik de ‘ik’-persoon uit een boek sexy vond. Nou, met Nathan was het dus AAN! En ik kan je vertellen, ik vond dat een hele gekke gewaarwording. Telkens als hij zoiets zei als ‘Ik keek naar mijn armen en zag dat mijn aderen op bolde.’, dacht ik: ‘Oh ja?! Ga eens door! Wat zie je nog meer Nathan, tell me sexy ass! GO ON, DON’T STOP!’. Stiekem vond ik het geweldig om te lezen vanuit een persoon die ik aantrekkelijk vond. Nathan is gewoon hot: hij zeikt niet, zeurt niet, hij is uniek, grappig, stoer, sterk, slim én kan ondanks dat alles wél goed bij zijn emoties. Ik vind het heeeerlijk als hij zijn geduld verliest en agressief wordt. Heerlijk als hij met zijn hand door zijn haren gaat. Jeps, jeps, Nathan vind ik de leukste mannelijke protagonist waarvan ik als zijnde de ik-vorm mee gereisd heb.

Naast Nathan (alleen al om hem moet je dit boek al gaan lezen) is het verhaal ook nog eens goed. Het speelt zich in onze wereld af, maar Sally Green weet er een authentiek en origineel tintje aan te geven. Het verhaal is interessant en vooral heel spannend. Ik vind het vooral heel leuk om Nathan’s gedachten (ja, daar begin ik wéér over Nathan) te lezen, want ik vormde een geheel andere visie. Hij is soms namelijk een tikkeltje naïef en ik zie hem in de grootste problemen lopen. Ik kan lekker dramaqueen-en terwijl hij zijn hoofd koel houdt. We vormen een goed duo, vind ik zo (al zeg ik het zelf haha).

Half zwart is er voor de fans van fantasy en voor degene die in eerste instantie niet fan is van fantasie. Dit boek is voor de laatste categorie een goed uitstapje. De magie is namelijk heel dunnetjes door het verhaal verweven, waardoor het subtiel en aangenaam blijft. Ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen in deel 2 (ik heb namelijk een theorie over Nathan’s vader. Ik ben heel benieuwd of die klopt). Wat mij betreft mag de magie dikker aangezet worden, maar dat kan terzijde geschoven worden. Sally Green heeft gewoon een ongelofelijk debuut neergezet waar ik heel hongerig van wordt naar de volgende delen. Gelukkig ligt deel 2 al in huis en komt deel 3 deze zomer uit!
Koop bij bol.com