De Reiziger (Outlander #1) – Diana Gabaldon

9200000038695190.jpg

rating 5 vd 5 - Willemijn

Één van Willemijn’s favorieten!

Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenen cirkel… en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743. Al snel komt Claire erachter dat niet alleen haar leven op het spel staat, maar ook haar hart. De onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser laat haar kennismaken met een zo vurige passie en een zo allesomvattende liefde, dat Claire verscheurd wordt tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.


 

Het was een mooie en prachtige dag toen mijn zus mij op de hoogte bracht van de TV-series Outlander. Van het ene op het andere moment was ik ineens op de hoogte van één van de geweldigheden die deze wereld ons te bieden heeft: Jamie Fraser. Ja, ik ben halsoverkop verliefd geworden op deze hete, roodharige, ruige, schotse hunk. En niet alleen op Jamie, maar op alle personages van De Reiziger cyclus-serie (Nederlandse vertaling van Outlander) en gewoon de hele serie in het algemeen. Diana Gabaldon is een divine creator!

Ik moet als boekenliefhebbers op mijn blote knietjes schuldig bekennen dat ik inderdaad pas op de hoogte was van deze boekenreeks door de TV-serie waar mijn zus zo verzot op was. Ik keek samen met haar de allereerste aflevering op de bank voor de TV. Toen het scherm zwart werd en de aftiteling begon heb ik even vier verwarde minuten naar het scherm gestaard. De eerste aflevering had me namelijk volledig opgeslokt en mijn thee was onaangeraakt koud geworden op de tafel: ik was verkocht. De cast, het verhaal, de aankleding, de muziek, de setting: het was gewoon perfect! Ik greep naar mijn telefoon en googlede de serie, want het moest gewoon zijn dat zo’n goede TV-serie gebaseerd is op een boekenreeks. En inderdaad, mijn ziel was gered: De TV-series Outlander is gebaseerd op de achtdelige reeks De Reiziger cyclus van Diana Gabaldon (Diana is op dit moment bezig met deel 9. Ge-wel-dig!). De keuze was voor mij na deze ontdekking makkelijk gemaakt: ik zwoer Netflix af en schafte het eerste boek De Reiziger aan en begon met lezen. Dat was een van de beste keuzes die ik in 2016 gemaakt heb.

Toen het boek mocht ontvangen stond ik eerst verwonderd naar de omvang ervan te kijken. God in de hemel, 736 pagina’s dik?!?! Ik krabde mezelf over mijn kin en kon mezelf niet voorstellen dat iemand een goed verhaal van 736 pagina’s lang kon schrijven. I was wrong. Voor Diana Gabaldon is 736 pagina’s peanuts: verveling? Nope. Herhaling? Neuj. Langdradig? Echt niet! Dikke hap? Het boek leest juist weg als een mini-romannetje. Man, wat heb ik genoten. Normaal gesproken vind ik 400 pagina’s al way too much, maar bij De Reiziger mocht het verhaal gewoon niet ophouden. Ik heb geen passage overgeslagen en geen pagina snel gelezen: elk woord wilde ik opzuigen. Diana creëert een meesterlijke wereld: nadat je dit boek hebt gelezen, heb je gewoon echt het idee dat je in Schotland bent geweest. Ik versmolt gewoon met het verhaal: alles wat gebeurde voelde ik gewoon in mijn lijf. Wat een geweldige leeservaring!

De Reiziger is absoluut geen Young Adult, maar dat heb ik als diehard Young Adult-liefhebber niet eens gemerkt. Claire is een heerlijk hoofdpersonage waar iedereen zich goed mee kan vinden: ze intelligent, dapper, sexy, zelfverzekerd, en vooral heel belangrijk: ze zeurt niet. Ze maakt de meest gruwelijke dingen mee, maar je zult Claire nooit in een seconde van zelfmedelijden vinden. Diana Gabaldon blijft in een hoog tempo knallen met gebeurtenissen en Claire is een fijne vrouw om het mee te ervaren. Er gebeuren dingen in dit boek die gewoon te weerzinwekkend zijn om uit te spreken (De mensen die de serie al hebben gezien, weten denk ik wel waar ik het over heb. Iets met JR en JF…) Het doet je zeer en je moet janken en gillen als lezer, maar Diana maakt alles weer goed met de warme woorden en handen van Jamie Fraser. Jamie is de voornaamste reden waarom ik deze serie zo geweldig vind: wat een ontiegelijk lekkere vent zeg, allemachtig. Iedere zin die hij zegt in de serie lees ik letterlijk heel voorzichtig en zuinig, zodat ik zijn perfecte schotse stem in mijn hoofd hoor. Mmh, ik geniet daarvan. Ik ben echt dol op Jamie, maar niks jaloers op Claire, omdat ik ook ontzettend veel van haar houd. Bovendien zou Jamie, Jamie niet zijn zonder haar. They are meant for each other. Als je van een pure, krachtige en stralende liefde houdt, dan moet je zeker De Reiziger gaan lezen. Ik vond hun liefde en devotie prachtig om te lezen. Het raakte me en ik kan er eeuwen naar kijken/lezen.

Lekker vent: check. Leuk hoofdpersonage: check. Actie: check. Grote gebeurtenissen: check. Je hebt dus al genoeg redenen om aan deze serie te beginnen. Echter, ik geef je er nog meer: als je geschiedenisfan bent moet je echt aan deze serie beginnen. Zoals jullie al weten ben ik met mijn studie altijd bezig met geschiedenis, dus ik weet er ook veel van af. Ik heb me geen enkele keer geërgerd aan historische onjuistheden of iets dergelijks. Wat Diana schrijft is pure fictie, maar ze laat het gebeuren in een prachtige non-fictie wereld die schittert in zijn element van waarheid. Ik vond het geweldig! Ik genoot van elk interieurbeschrijving en vond alle geschiedenis-events prachtig. Diana is queen of historical fiction!

Daarnaast is het verhaal sterk, o zo sterk. Ik werd soms gillend gek, zo goed zat het in elkaar. Ze laat geen enkel steekje vallen en ze breit er een overweldigend geheel van dat je niet zag aankomen. Er gebeurd zo veel in het boek, net zoals in ons echte leven, waardoor je je volledig laat lijden door haar schrijfkunsten. Ze misleidt je, laat je bibberen van spanning en afschuw. Ze deed geweldige dingen met mijn hart: het verhaal greep me naar de keel. Nadat ik de 736 pagina’s gelezen waren dook ik meteen in Terug naar Inverness (De reiziger cyclus #2). Ik wil de koude winden van Schotland niet verlaten. Ik wil Jamie’s lippen niet missen. Ik wil weten wat alle vijanden gaan doen. Ik moet ervaren hoeveel Claire van Jamie houdt. Ik wil alles zien, proeven en meemaken. Diana, ik dank je op mijn blote knieën dat je acht (bijna zelfs negen) delen geweldigheid hebt geschreven. Ik weet wat ik deze hele zomer ga doen.

Jij ook?

PS. De cover is een beetje truttig. Laat je er niet door misleiden, want de inhoud doet niks onder aan Game of Thrones, dus houdt je hart vast!

Bekijk op bol.com