The Bane Chronicles – Cassandra Clare e.a.

TBC_cover

rating 3,5 vd 5 - Sophie

Ever wanted to know why Magnus Bane is banned from Peru? Or what he got up to during the French Revolution? Or what he bought Shadowhunter Alec Lightwood as a birthday present? Read this book and find out! Originally released as individual e-only short stories by bestselling YA authors Cassandra Clare, Maureen Johnson and Sarah Rees Brennan, this gorgeous hardback brings all ten together in print for the first time and includes a never-before-seen eleventh tale, as well as new illustrated material.


De Shadowhunter boeken. Op het moment dat ik ze voor het eerst las, waardeerde ik ze nog niet echt. Ik vond Cassandra Clare’s schrijfstijl maar langdradig en overvol, en ik was het ook niet altijd eens met de persoonlijkheden van de personages. Maar… Alles kan veranderen natuurlijk, zo ook mijn mening over de Shadowhunter boeken. Toen The Bane Chronicles uitkwam (eerst in de hardcover editie waar ik toen niets aan had nu wel, want ik heb net The Infernal Devices in hardcover besteld. Sorry geld 😛 en vervolgens in die veeeel te lange paperback editie) heb ik ‘m direct aangeschaft. Voor degenen die een goed geheugen hebben: dat was 08-05-2015. Tja, dat enthousiasme dat ik had toen ik TBC kocht, had ik ook voor een hele berg andere boeken die ik had aangeschaft, en je weet hoe dat gaat: je TBR groeit en boeken schuiven verder naar beneden op de prioriteitenlijst. Maar ik voelde me schuldig, en nu – ruim een jaar later – heb ik ‘m dan eigenlijk gelezen! Bevindingen? Lees mee.

Aan de omschrijving van het boek kan je eigenlijk al zien dat je niet echt een verhaallijn hoeft te verwachten. Het boek is duidelijk ingedeeld in short stories van ca. 40 bladzijden elk, en wat ik er echt heel tof aan vind, is dat ze chronologisch verlopen. Het eerste verhaaltje begint in een tijdperk waarin we alleen medewarlock Ragnor Fell kennen van de series, maar hoe verder je komt in het boek, des te meer bekende personages de revue passeren. Camille, Raphael Santiago, William Herondale, Clary, Alec… Je krijgt als het ware hun achtergrond mee door de ogen van Magnus Bane. Wat ik er zo leuk aan vond, is dat je zo dus dingen te weten komt die je in de hoofdboeken niet tegenkwam. Sure, de short story over Raphael was wat dat betreft interessanter dan het hoofdstuk waarin Magnus een cadeautje voor Alec wilde kopen, maar desalniettemin is het echt een hele fijne aanvulling op de worldbuilding van de Shadowhunter chronicles.

Het boek is niet door alleen Cassandra Clare geschreven. Ook Maureen Johnson en Sarah Rees Brennan hebben eraan meegeschreven, en voor mijn gevoel duurde het even voordat zij hun stem als Magnus hadden gevonden. Met name in de eerste short story heb ik mezelf echt moeten dwingen om door te lezen. Magnus is een apart geval hoor, maar nu was hij niet ‘charmant apart’ zoals Captain Jack Sparrow, maar ‘vervelend apart’ zoals een dronken man in een midlife crisis. Gelukkig werd dit naar het einde toe minder, en kon ik genieten van de Magnus zoals we hem kennen van The Mortal Instruments. Het voelde stiekem ook wel erg goed om weer even in die wereld terug te zijn. Alsof je na een jaar terugkeert bij een vertrouwd vakantieadres en je meteen weer op je gemak voelt. Het vervelendste is dat die ca. 500 bladzijden bijna even snel omvliegen als de dagen die je op vakantie bent voorbij gaan 😉

Ik wilde eigenlijk nog even zeuren over het feit dat het short stories zijn i.p.v. een lang verhaal, want ik krijg meestal een mentale whiplash van het lezen van veel korte verhaaltjes achter elkaar. Maar, eerlijk is eerlijk, ik denk dat dit boek juist tot zijn recht komt omdat het een verzameling is van korte verhalen. Magnus is ten slotte al veel te lang op de wereld om zijn volledige geschiedenis chronologisch weer te geven, maar met deze selectie van specifieke tijdperken kom je alsnog uit op een mooi overzicht.

Waarom dan die 7 in plaats van een hoger cijfer? Dat is eigenlijk geheel gevoelsmatig. Ik kan voor mijn gevoel geen hoog cijfer geven aan een (verzameling) short story (/-ies) omdat het makkelijker is een kort verhaaltje tot een goed afgerond einde te brengen dan een volledig boek. Dus eerlijkheidshalve scoor ik ze standaard wat lager zodat dat ook ingecalculeerd is. (Én dat eerste verhaaltje vond ik echt verschrikkelijk!)

Goed, het eindadvies dan maar? Als je van de Shadowhunter boeken houdt, dan is The Bane Chronicles een echte must. Je krijgt de kans om weer even in deze wereld te duiken vanaf een nieuw perspectief en je leert een hoop achtergrondinformatie over de personages. Het is vermakelijk, en eerlijk; zodra ik ‘het Shadowhunter lettertype’ zie, ben ik alweer tevreden voor een paar uur 😉 Ik zou ‘m zeker oppakken als ik jullie was, want het boek is het zeker waard!


Wil je The Bane Chronicles gaan lezen? Dat kan! Bestel ‘m lekker via Bol, dan kan je er morgen al in beginnen 🙂 Lees je liever Nederlands? Dan heb ik uitzonderlijk goed nieuws voor je: De Kronieken Van Bane verschijnt in Augustus 2016 al bij uitgeverij Moon! Je hoeft dus niet lang meer te wachten tot je erin kan beginnen. Ik zeg, lekker op het strand of in de achtertuin? 😉

Koop bij bol.com