Eenzaam en extreem ver weg – Kate Ling

 

Eenzaam-en-extreem-ver-weg.jpg

rating 2,5 vd 5 -Willemijn

De 16-jarige Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet.
Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte waarmee ze is opgevoed.


 

Eenzaam en extreem ver weg is een typisch gevalletje drop dead geweldige cover: je moet het gewoon hebben. Ik kan je vertellen dat de cover nóg mooier is als je het verhaal uit hebt, want er zit een hele mooie symboliek in die vliegende witte duiven. Seren vecht namelijk voor haar geestelijke vrijheid: zij wil haar eigen leven bepalen en wil haar eigen man kiezen. De vliegende witte duif staat in de oude kunst soms symbool voor de vrije geest of voor algemene vrijheid. Mooi he? Ik vind dat echt heel tof. Ik heb ook de bijpassende boekenlegger (zie onze Instagram! > @blogthespinebreakers) en ik ben helemaal verliefd op de cover.

Een mooie cover schept ook bij mij hoge verwachtingen. Ik heb dit boek meegenomen op vakantie en het was één van de allereerste boeken die ik oppakte om te gaan lezen. Ik was erg benieuwd naar dit verhaal. De opzet lijkt namelijk erg veel op de Across the universe-trilogie van Beth Revis en ik heb heel erg genoten van die trilogie. Ik wilde dus weer een ruimtereis meemaken. Helaas viel Eenzaam en extreem ver weg een beetje tegen. Het had niet de zuigende aantrekkingskracht zoals bij Across the universe en ik was ook niet echt aan boord van het schip. Ik keek van bovenaf mee met Seren. Ik identificeerde mij helemaal niet met haar. Dat kwam denk ik vooral omdat ik Seren een ongelofelijke zeiksnor vond. Ik snap dat Kate Ling ervoor gekozen heeft om haar zo’n ontevreden meisje te laten zijn, want de wereld waarin zij leeft is gewoon naar, maar Seren kwam daardoor erg onsympathiek over. Ze is ontzettend arrogant, een betweter, een flapuit en drammerig. Ze kan zichzelf 0,0 beheersen en kan niet vooruit denken. Haar insteken zijn ook egoïstisch: ze is een heuse echte puber dus. Tijdens het verhaal werd ik een paar keer zó boos op haar omdat ze van die ontzettende stomme keuzes nam. Ik riep steeds naar haar: ‘Gedraag je eens, snol! Doe eens volwassen!’. Ik hoop dat Kate Ling die karakterontwikkeling wel laat spelen, anders blijft Seren een nukkige pruillip baby. Ik zie daar graag ontwikkeling in!

Daarbij komt dat ik de hunk van het verhaal, Dom, echt zesentwintig keer niks vond. Kate Ling heeft een paar prachtige stukken geschreven over Seren’s gevoel en over de liefde in het algemeen, dat kan ze heel goed. Maar ik vond de praktische liefde van Dom en Seren ongeloofwaardig en nep. Er waren veel mooie woorden maar ik vond de daden van Seren en Dom niet verliefd doen overkomen. Ik ben niet overtuigd van Dom’s liefde voor Seren. Ik had vooral het idee dat Dom en Seren twee tegendraadse pubers waren die in elkaar heil zochten voor hun zoekende ziel. Ze zijn, zeg maar, verbonden door hun ontevreden, zoekende zielen, maar niet door hun liefde. Het had me leuk geleken als Seren gewoon op een simpele jongen verliefd was geworden die het systeem van de Ventura wél goed vond. Dat geeft een lekkere twist. Nu waren het twee ongelukkige geliefden in een grote zwevende koekblik, 80 reisjaren vanaf de aarde.

Als je van romance houdt, kom je bij Eenzaam en extreem ver weg goed aan je trekken: het verhaal gaat eigenlijk alleen maar over Seren en Dom. Het verhaal heeft geen diepere laag of een tweede draaiende motor die later aanslaat. Het romancegehalte lijkt eigenlijk heel veel op de Matched-trilogie: geen actie of suspense, gewoon alleen maar liefde. Ook wel eens lekker! Eenzaam en extreem ver weg is hét boek voor de romance-liefhebbers die een poging willen wagen bij milde Science Fiction.
Bekijk op bol.com

One thought on “Eenzaam en extreem ver weg – Kate Ling

Comments are closed.