54 minuten – Marieke Nijkamp

9789402715408

rating-4-vd-5-willemijn

 

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10 :03 De auladeuren gaan niet open.
10 :05 Iemand begint te schieten.


‘Het beste boek wat ik in 2016 heb gelezen.’, ‘Weerzinwekkend’, ‘Ongelooflijk, wat een boek!’, deze reacties las ik voordat ik aan 54 minuten begon. Een boekenvriendin van mij zag het boek op mijn as soon as possible TBR liggen en riep ‘WILLEMIJN LEG ‘M NU BOVENAAN DE STAPEL. JE MOET. FANTASTISCH BOEK!’. Dat heb ik toen maar gedaan en ik heb er geen spijt van gekregen.

54 minuten is zo’n boek dat je trots laat voelen op je eigen landje. Zoals jullie allemaal wel weten is Marieke Nijkamp een Nederlander. Ik vind het ongelooflijk hoe zij zich in de New York Bestseller-lijst heeft weten te voegen. Marieke is iemand om als voorbeeld te hebben. Het lijkt me heel tof om haar eens te ontmoeten.

Beste read die ik in 2016 gelezen heb? Nee, dat niet. Maar wel een van de beste. De emoties die door je lijf heen knallen tijdens dit verhaal zijn bizar. Ik kon 54 minuten echt niet wegleggen en nam ‘m mee in bed, in de auto en in bad. Zodra de schoolbel gaat in Opportunity High School ben je bevangen: het verhaal laat je niet meer los. Marieke kan weergaloos spanning en actie beschrijven. Ze schrijft telkens korte hoofdstukken en wisselt razendsnel van perspectief. Dat geeft een hele boel spanning en sensatie. Het was interessant om het verhaal vanuit verschillende mensen te bekijken. Ook al waren ze allemaal verschillen, toch hadden ze een ding gemeen: Ty. Ik had heel graag gewild dat Ty ook gebruikt werd als vertel perspectief, maar dat is helaas niet zo. Een van de redenen waarom ik dit boek geen 5 sterren heb gegeven, is omdat ik vind dat Ty, waar het boek uiteindelijk om gaat, heel erg onderbelicht is. Toen ik het boek uit had dacht ik: ‘Huh? Maar wat was nou precies zijn motief? Wraak? Verdriet? Of is hij gewoon een psychopaat?’ Ik denk alle drie, maar ik had daar graag uitsluitsel over gekregen. Ty is nog steeds een ongrijpbare jongen. Misschien wilde Marieke dit ook wel, maar ik vind het onbevredigend. What on earth was happening?

54 minuten is heftig, pijnlijk, maar tegelijkertijd ook heel mooi en bijzonder. Toen ik het boek las dacht ik steeds ‘OMG, dit kan ook zo maar bij ons op school gebeuren’ en dat is ook echt zo. Schietpartijen op school zijn jammer genoeg maandelijks aan de orde. Verschrikkelijk vind ik dat. Gelukkig mislukken 95% van de gevallen, maar de 5% die wel slaagt is zó destructief. Het vervaagt je vertrouwen en gevoel van veiligheid. Dit beschreef Marieke ook heel erg mooi. Ik denk dat dit ook het geheim is van Marieke’s Bestseller-recept: je kunt je super goed met het verhaal identificeren.

Ja, ik ben het met de mensen eens die zeggen dat je 54 minuten  moet lezen. Het boek is een vreemde eend in de bijt in Young Adult land, maar een hele goede. Ik heb nog uren met het verhaal in mijn hoofd gezeten. 4 sterren dus voor Marieke Nijkamp!

Bekijk op bol.com