Staalhart – Brandon Sanderson

Staalhart-boekrecensie.jpg

rating-45-vd-5-willemijn

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. Deze zogeheten ‘Epics’ kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.


Make way, make way! Ik heb een nieuw boek die ik toevoeg aan mijn favorieten lijstje! Dames en heren, mag ik aan u voorstellen: Staalhart! IJzer sterk en verpletterend goed.

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik Staalhart zó goed zou vinden toen ik er in begon. Een boekvriendinnetje van mij is er helemaal fan van en wij delen meestal dezelfde boekensmaak. Ik kon ‘m dus niet laten liggen. Nou, ik ben haar heel dankbaar dat ze ‘m heeft aangeraden, want Staalhart is gewoon geweldig. Letterlijk na 3 zinnen wist ik dat Staalhart en ik een dikke magnetische match waren. We klapten aan elkaar vast en ik kon niet meer los komen. Wát een schrijfstijl heeft die Brandon Sanderson. Wow. Ongelofelijk gewoon. Ik vind zijn beeldspraken ontzettend goed en ergens ook heel erg geestig. Volgens mij is het een hele intelligente, grappige man. Ik wil hem echt intens graag ontmoeten. Ik wil wel eens in die ogen kijken, want hij heeft David geschapen en David is bae. David, het hoofdpersonage dus, is echt fantastisch. Ik wil hem knuffelen en kussen. Hij is heel humoristisch en heel erg aandoenlijk in zijn idealen en wensen. Je zou dan verwachten dat hij een sukkeltje is (want hij is geen stoere bink), maar dat is helemaal niet zo. David is misschien een nerd, maar een verdomd sexy nerd. I think I am a little bit in love.

Staalhart is het allereerste boek wat ik van Brandon Sanderson las. De Mistborn-serie staat al heeeeeeel lang op mijn TBR-lijstje, maar het komt er maar steeds niet van. Nu ik Staalhart heb gelezen móét ik gewoon die boeken hebben, want Sanderson is zó goed. De plottwist die in Staalhart zit (er zijn meerdere plottwists, maar ik bedoel degene aan het einde) is on.ge.loof.e.lijk. Ik heb mijn boekenvriendin meteen geappt toen ik het had gelezen en dat ging zo:

NOOOOOOOOOOO

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

[insert spoiler here] 

IK GA DOOD HIER

HARTAANVAL

[insert spoiler here] 

Noooooo dit kan niet

DIT. KAN. NIET.

Ik sta te springen door de kamer

(….en zo ging ik nog een half uur door)

Meesterlijk, gewoon meesterlijk. Ik houd van Brandon Sanderson. Het heeft voor elke Young Adult/Fantasy-liefhebber wat: superhelden, spanning, actie, humor, geweldige world building, ietsiepietsie romance en natuurlijk een waanzinnig goed verhaal. Ugh, ik háát het dat ik Vlammenwerper (De Wrekers #2) nog niet in huis heb. Zodra ik ‘m heb, bijt ik mij er meteen weer in vast, want deze serie is gewoon té goed. Dit is een must read. Over en uit.

Bekijk op bol.com

One thought on “Staalhart – Brandon Sanderson

Comments are closed.