Een fakkel tegen het duister – Sabaa Tahir

9200000059983014

rating-5-vd-5-willemijn

Op hun vlucht dwars door het Imperium vechten Laia en Elias zich een weg naar het noorden om Laia’s broer te bevrijden uit de Kauf-gevangenis. Opgejaagd door Maskers en gemanipuleerd door de meedogenloze Commandant proberen ze hun vijanden te slim af te zijn. Helene, Elias’ voormalig beste vriendin, is de nieuwe rechterhand van de bloeddorstige keizer. Haar opdracht is gruwelijk maar glashelder: vind de verraders Elias en Laia… en dood hen.


Yes, wat voelt het fijn om een boek oprecht te beoordelen met vijf volledige sterren! Ik verwachtte van Een fakkel tegen het duister al epicness en een brullend hart, maar ik had niet verwacht dat dit boek me zó erg omver zou blazen. Ik had van te voren mijn gordel al vast gedaan en helm op gedaan (Vuur en As, deel 1, was namelijk bizar goed. God, my feelings!), maar alsnog greep dit boek me naar mijn keel. Nee, beter nog, het benam mij de hele tijd de adem! Mijn boekvriendinnetje, Melissa van Melissa’s bookword, was getuige van mijn leesproces en ik heb GEGILD! Man, man, wat is dit een goed boek!

Dit boek is niet gewoon een read. Dit boek is een ervaring. Ik droomde er ‘s nachts zelfs over. Naar mijn mening kan een verhaal niet beter zijn als deze Vuur en as-serie. Je raakt verliefd, je bent geliefd, je bent gespannen, je kirt van geluk, je voelt de aanrakingen en ruikt de warme winden van het Imperium. Jij bént gewoon even Vuur en as. Als ik het boek dichtsloeg, omdat ik moest slapen of iets dergelijks, waande ik me nog steeds in de wereld. Ik moest echt een paar seconden rehabiliteren. Ik nam dit boek overal mee naar toe om er steeds van te genieten (in de trein naar Amsterdam, Rotterdam, Veenendaal en Utrecht!). Ik geef je een tip: begin niet aan dit boek als je een toetsweek hebt of iets dergelijks. Je moet dit boek gewoon in een ruk uitlezen. Je hart hunkert gewoon naar Elias en Laia (vooral naar Elias ghehe) en het doet zeer als je dit boek weg moet leggen.

Het enige kleine “nadeel” aan dit boek is het volgende: je hart scheurt aan duizend kleine stukjes! Zorg dat er een knuffelbeer (je vriend, je zusje, een vriendin) in de buurt is als je dit boek uit hebt. De laatste 100 pagina’s zijn zó heftig! Er zit een mega giga-gantische plottwist in dit boek waardoor je een whiplash oploopt. Ik vind het heerlijk als alle emoties door mijn lijf tintelen, dus ik vind dit zelf geen nadeel, maar juist een heel erg voordeel. Dit boek heeft een beetje een Game of thrones-achtige mentaliteit: Sabaa Tahir is kei- en keihard voor haar personages. Dit vond ik een van de allersterkste kanten van dit verhaal. Tahir schrijft niet onrealistisch. Als een missie onmogelijk is, is het ook onmogelijk en loopt het uit tot een catastrofe. Hierdoor lees je als een gespannen snaar bepaalde scene’s. Je weet gewoon dat iets fataal kan aflopen. Een heerlijk element was dat!

In Een fakkel tegen het duister is er meer ruimte vrijgemaakt voor fantasy en magie dan in Vuur en As, het eerste deel. Ik vond dat een enorm pluspunt! Er is in dit deel een bepaalde ontwikkeling gaande die ik heel tof vond. Ik hou wel van een flinke scheut magie en ongrijpbare dingen. Dat geeft extra spanning. Bovendien waren de djins en woestijngeesten in dit deel heel erg goed beschreven. Ik kreeg echt de kriebels van ze! Laia is in dit deel wat straighter en stoerder: ze weet nu echt wat ze wil. De romantiek was devastating, maar oh zo goed! Sabaa heeft wel wat goed met me te maken, hoor, in deel 3 (die overigens pas 2018 verschijnt! JANKEN!). Ze gooit je emoties overhoop en op den duur weet je niet meer wat rechts en links is (zoals Laia dat ook heeft). Vooral de combinatie van de overhoop gegooide romantiek en de aangrijpende plotwist maakte dat dit boek vijf sterren waard is. Wat een read! Wat een ervaring!

Het verhaal van Elias en Laia staat nu voor een tijde op stop, wat ik echt heel erg jammer vind (Sabaa Tahir, schrijf alsjeblieft door!). Ik heb echter nog twee doelen in de tussen tijd: ik wil Vuur en as nog aanschaffen in hardback editie. Ik heb destijds van de uitgever een vooruit-exemplaar gehad (super tof! Die ga ik ook zeker niet wegdoen. Collectorsitem haha!), en deze is een kleinere paperback. Deze serie is echt een van mijn favorieten, dus ik wil ze wel prachtig in één editie naast elkaar hebben staan. Dus dat ga ik nog even regelen. Als tweede wil ik heel graag een Meraki Elias kaars scoren. Elias is gewoon mijn liefde. Ik houd van die knul. En als ik hem niet mag/kan hebben, neem ik hem wel in kaars vorm. Prima compromis toch?

Heb jij deze te gekke serie nog niet gelezen? Begin er dan nu in – dit is het boek der boeken! Een fakkel tegen het duister staat in mijn lijstje beste reads van 2016!

Koop bij bol.com