Verdwenen – Tara Altebrando

424632.jpg

rating-45-vd-5-willemijn

Elf jaar geleden verdwenen zes kinderen. Ze werden nooit gevonden. Nu komen er vijf terug – zonder één herinnering aan de afgelopen elf jaar.
Avery is vijftien als het onvoorstelbare gebeurt: de vermiste kinderen keren ongedeerd terug. Allemaal, behalve haar broer Max. En geen van hen kan zich herinneren wat er is gebeurd, wie hen heeft meegenomen of waar ze al die tijd geweest zijn. Samen met de teruggekeerde Lucas zet Avery alles op alles om het mysterie op te lossen.


 

Eigenlijk ben ik nog steeds verbaasd dat ik een niet high-fantasy boek meer dan 4 sterren geef. In Verdwenen van Tara Altebrando komen geen elven voor of door de lucht snijdende zwaarden (waar ik normaal zo verzot op ben). Verdwenen is een boek dat in onze eigen wereld afspeelt. Normaal gesproken houd ik daar helemaal niet van, maar dit boek was echt 1000x beter dan ik verwacht had. Ik verwachtte een boek dat mij wel zou boeien, maar ik had niet verwacht dat ik elke pagina onweerstaanbaar spannend vond. Verdwenen heeft je echt in zijn greep. Ik heb intens genoten van dit boek!

Verdwenen past in het rijtje boeken van Slated, Het Programma, NERVE en NODIGVijf tieners komen terug nadat ze elf jaar vermist zijn geweest en weten niets meer. Samen proberen ze erachter te komen wie hun jeugd heeft afgepakt en waarom de dader het gedaan heeft. Dit zoekende element was echt killing en zó goed. Tara geeft je steeds een klein stukje van het grotere plot en ik werd er gek van. Je verslindt elk kruimeltje dat ze je aanbiedt en je wilt alleen maar meer en meer. Tara weet de spanningsboog hoog te houden tot de allerlaatste bladzijde. Ik heb me geen enkele keer verveeld. Ze weet op zo’n geraffineerde wijze je stuk je voor stukje steeds meer informatie te geven. Het is ongelofelijk spannend. Ik vond het heel leuk om te merken dat mijn hart als een malle te keer ging als ik las dat de rechercheur zei: ‘Jongens, ik moet jullie iets vertellen.’ Ik zat meteen rechtop en dacht ‘OH MIJN GOD WAT DAN VERTEL HET ME NU!’. Verdwenen heeft me geboeid tot de allerlaatste bladzijde. Ik was een beetje getraumatiseerd door de boeken zoals NERVE en NODIG, waarbij de eindes altijd zó teleurstellend zijn. De auteur weet dan zelf het mysterie niet helemaal goed op te lossen en laat het daardoor maar in het midden. Ik kan daar dus echt niet tegen. Ik heb dan het idee dat de auteur zijn verhaal niet meer op een rijtje heeft en zelf ook verstrikt is geraakt in het mysterie en er gewoon geen weg meer uit ziet. Ik spendeer meer dan zes leesuren met een boek, dus dan wil ik verdomme ook weten wat er nu aan de hand is. Ja toch? Daarnaast waren die eindes afgeraffeld en je sloeg het boek dicht met een grote WTF geschreven op je voorhoofd. Gelukkig heeft Verdwenen dit trauma verholpen: het eindigt perfect. Het heeft de juiste mix van blijvende mysterie, maar het is ook duidelijk wat er nou aan de hand was. Ik blijf door fantaseren over het verhaal, maar ik heb wel een bevredigend gevoel. Heel fijn was dat. Verdwenen laat je (goddank) niet achter met een jeukend gevoel. Daarom is dit boek écht een aanrader. Vond je NERVE en NODIG wel intrigerend maar irriteerde je je ook zo aan het einde en de afwerking? Lees dan Verdwenen. All your wounds will be healed.

Dit boek is een mustread voor alle mensen die gek zijn op mysterie en spanning. Tara heeft op een ongelofelijk knappe wijze de hoofdpersonages beschreven. Hoe ze de leegte omschreef in het geheugen van de jongens en meiden was waanzinnig. Ik voelde ook de wanhoop. De leegte. De onrust. Dat was echt heel erg gaaf gedaan. Ik voelde alles in mijn lijf en dat maakte dit boek een heerlijke leeservaring. Verdwenen is ook een boek dat je niet snel vergeet en waar je nog even over blijft nadenken en piekeren. Heerlijk vind ik dat. Het doet echt iets met je! Zelfs nadat je het uit hebt. Welverdiende 4,5 ster dus!

 

 

Koop bij bol.com