Sneeuw als as – Sara Raasch

419060.jpg

rating-45-vd-5-willemijn

Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Alle hoop is nu gevestigd op de acht mensen die wisten te ontsnappen en sindsdien op de vlucht zijn.  Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen en kent alleen het leven als vluchteling. De Winterianen zijn vastbesloten om hun rijk ooit terug te veroveren en ondernemen daarvoor gevaarlijke verkenningstochten, waarbij Meira tot haar frustratie nooit mee mag. Dus wanneer ze iets opvangt over een antiek medaillon dat Winter zijn magie kan teruggeven, besluit ze er stiekem achteraan te gaan om zichzelf te bewijzen.


Ik kan deze recensie heel kort samenvatten: pak je portemonnee en koop dit boek. Sneeuw als as is een shut-up-and-take-my-money-gevalletje, want yes yes – wat is dit een fantastisch boek! Sneeuw als as stond al langer dan een jaar op mijn TBR (ik heb meerdere malen staan kwijlen bij de Engelse hardcovers) en ik had er heel veel over gehoord. De fan-art plaatjes en quotes spraken me heel erg aan. Ik verwachtte een stoer high fantasy verhaal met een fijne chick als hoofdpersonage. Toen ik hoorde dat Harper Collins dit boek in het Nederlands ging vertalen, was ik dol- en dolgelukkig. Ik heb letterlijk staan gillen als een klein kind (terwijl ik helemaal nog niet wist hoe geweldig dit boek was, haha. Ik was al fan voordat ik het had gelezen. Hoe is dat mogelijk? *kriebelt over kin en denkt na*). Mijn lol kon niet op toen ik ook nog eens geselecteerd werd voor de blogtour en ik dus eerder het boek mocht lezen. Ik had dit boek in december al uit en man,man – wat een lekkere read. Mijn verwachtingen zijn meer dan werkelijkheid geworden. Sneeuw als as hoort naar mijn mening bij de high fantasy klassiekers.

Ben jij Sarah J. Maas-, Sabaa Tahir-, Leigh Bardugo-, Renee Ahdieh, Mary E. Pearson-fan? Dan is Sneeuw als as jouw boek! Zit je te treuren omdat je moet wachten voor Court of Wings and Ruin of Flame in the mistSneeuw als as helpt jouw uit je boekdepressie! Dit boek heeft alle elementen waar een high fantasyliefhebber van houdt: het verhaal is mega spannend, the worldsetting is lekker stevig en de personages zijn om van te smullen. Bovendien heeft dit boek een element dat iedereen wel zal aanspreken: het verhaal is bijzonder filmachtig geschreven. Sneeuw als as is Sara Raasch debuut en dat is haast niet te geloven als je dit boek leest. Ze schrijft zó prachtig! Ik zag alles voor me en was ook echt even in het koninkrijk. Ik ging net zo op in dit verhaal als bij Een fakkel tegen de duisternis (en dat is een heel groot compliment want ik ben gek op dat boek!). Het is niet zo zeer poëtisch, maar juist heel puur in woordgebruik. Ze geeft aan bepaalde gevoelens de juiste woorden en sommige zinnen proefde ik op mijn tong. Raasch beschrijft in dit boek een heftige oorlogscene en ik verbaasde mij gewoon hoe goed ze dit op papier kreeg. Meeste schrijvers gaan scene’s die daadwerkelijk afspelen in een slagveld uit de weg, maar Raasch is de uitdaging aangegaan en is geslaagd. Dit boek is zowel op taalvlak als op belevingsvlak een hoogstandje.

Er zit een dikke plottwist in dit verhaal, maar ik kan helaas niet zeggen dat het spontaan uit de lucht kwam vallen. Ik had al vanaf het begin een beetje door dat er iets aan de hand was en mijn vermoeden werd aan het einde bevestigd. De plottwist is wel goed en sterk, maar niet volledig onvoorspelbaar. Dat is wel jammer. Dit was voor mij het enige minpunt aan dit boek. Verder kan ik echt niets bedenken wat minder was aan dit verhaal. Ik heb het idee dat deze boeken alleen maar beter worden naarmate de serie vordert, dus ik zit echt te popelen totdat deel 2, Ijs als vuur, deze zomer verschijnt. Ik kan niet wachten! Deze serie wordt echt een hit!

Heb jij ‘m al in huis?

 

Koop bij bol.com